U sklopu međunarodnog umjetničkog projekta Rise of women in culture in Western Balkan (Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu), u kojemu sudjeluje i Hrvatska, u utorak 9. ožujka 2021. godine u 18 sati, u samoborskoj Galeriji Prica, Trg Matice Hrvatske 6, bit će otvorena međunarodna grupna izložba Women about women (Žene o ženama). U 19 sati bit će organizirano stručno vodstvo tijekom kojeg će nezavisna kustosica i koordinatorica projekta u Hrvatskoj Sonja Švec Španjol detaljnije upoznati posjetitelje s izložbom. Tom će prilikom biti organiziran i razgovor s umjetnicama iz Hrvatske koje sudjeluju na izložbi. Projekt, koji sufinancira Europska unija, posvećen je uvidu i ukazivanju na ulogu i značaj žene u oblikovanju kulturne i društvene stvarnosti. Kroz projekt povećava se vidljivost samih umjetnica, ali i potiče različitost izražavanja, medija, načina i odnosa prema stvaralaštvu.

Lena Kramarić: Erasing rewind, kombinirana tehnika na platnu, 2019.

U srijedu, 10. ožujka, od 12 do 14 sati u Galeriji Prica organiziran je i tematski okrugli stol “Život i mogućnosti djelovanja suvremenih umjetnica u Hrvatskoj danas”. Broj prisutnih na okruglom stolu ograničen je u skladu s epidemiološkim mjerama, ali će ga šira javnost moći pratiti putem video prijenosa uživo na Facebook i Youtube stranici projekta.

Marina Ćorić: Lace, fotografija, 2010.

Izložba ostaje otvorena do 28. ožujka 2021. godine. Galerija Prica  otvorena je od utorka do četvrtka od 9 do 14 sati, petkom od 13 do 19 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 17 sati. Zbog epidemiološke situacije maksimalni broj posjetitelja koji istovremeno mogu biti u Galeriji Prica je do 25 osoba.

Detaljnije o projektu

Jedan od ključnih ciljeva projekta jest povezivanje sektora u kulturi, poticanje suvremene produkcije i suradnje između aktivnih kustosica, umjetnica, udruga i ostalih aktera u kulturi. Popratnim sadržajima kao što su okrugli stolovi, simpoziji i javna predavanja šira javnost se senzibilizira i upoznaje s kompleksnom poviješću ženskog djelovanja u likovnoj umjetnosti kao i aktualnim problemima s kojima se žene suočavaju u umjetničkom radu i djelovanju.

Mateja Rusak: Expose Yourself, fotografija printana na platnu, 2018.

Projekt Rise of women in culture in Western Balkan trajat će dvije godine, a osim grupne putujuće izložbe, te bogatih popratnih aktivnosti. Od sadržaja koje će biti moguće vidjeti u Hrvatskoj svakako valja istaknuti umjetničku rezidenciju koja će biti realizirana dogodine u Zadru, u organizaciji udruge Prizma. U proljeće 2022. godine u Zadru će se okupiti 30 mladih umjetnica iz Europe i tijekom 14 dana stvarati, surađivati, sudjelovati na okruglom stolu, te ići u studijske posjete i umrežavati se. Poziv za sudjelovanje na umjetničkoj rezidenciji bit će raspisan početkom 2022. godine, a selekciju će provesti kustosice uključene u provedbu projekta.

Detaljnije o izložbi “Women about women” (Žene o ženama)

Međunarodna grupna izložba Women about women (Žene o ženama) dio je međunarodnog umjetničkog projekta Rise of women in culture in Western Balkan (Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu). Prema konceptu idejne začetnice projekta, kustosice Biljane Jotić izložba okuplja pet kustosica iz pet zemalja koje su odabrale po pet umjetnica iz svoje zemlje, a svaka umjetnica je na izložbi zastupljena s jednim radom. Kustosice i umjetnice dolaze iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Slovenije. U selekciji  kustosice Sonje Švec Španjol Hrvatsku predstavljaju umjetnice Ivana Bajcer, Mirela Blažević, Marina Ćorić, Lena Kramarić i Mateja Rusak. Organizator u Hrvatskoj je Udruga Prizma.

Na okruglom stolu “Život i mogućnosti djelovanja suvremenih umjetnica u Hrvatskoj danas, koji će biti u srijedu, 10. ožujka, sudjelovat će hrvatske umjetnice koje sudjeluju na izložbi, voditeljica Galerije Prica Nikolina Šimunović, dok že moderatorica biti Sonja Švec Španjol.

Mirela Blažević: Svijet, ulje na platnu, 2017.

Umjetnice iz Srbije koje, u selekciji kustosice Biljane Jotić, nastupaju na izlobi su Anđela Grabež, Gordana Belić, Leonora Vekić, Natalija Miladinović i Vesna Vesić. Iz Crne Gore u selekciji kustosice Nele Gligorović zastupljene su Anka Gardašević, Gordana Kuč, Jovana Vujanović, Maja Šofranac i Milena Jovićević. Umjetnice iz Sjeverne Makedonije, u selekciji kustosice Shqipe Mehmeti, su Ana Lazarevska, Hristina Zafirovska, Marija Miloševska, Tanja Balać i Shqipe Mehmeti, dok će iz Slovenije, u selekciji kustosice Anamarije Stibilj Šajn, biti zastupljene Anja Kranjc, Lona Verlich, Meta Šolar, Teja Tegelj i Urša Toman.

Selektorica umjetnica iz Hrvatske i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol ističe: “Međunarodni projekt i izložba Women about women okuplja 25 umjetnica iz pet zemalja i predstavlja jedinstven prostor unutar kojeg umjetnice iskreno i otvoreno progovaraju vlastitim umjetničkim jezikom, različitim izričajima i kroz različite medije objedinjene zajedničkom temom žene. Samostalne umjetnice i nezavisne kustosice blisko surađujući i djelujući u području kulture i umjetnosti često se suočavaju s istim predrasudama, problemima ili preprekama, a svaka ih rješava na svoj način ovisno o karakteru, temperamentu, okolnostima i mogućnostima. Takva povezanost, razumijevanje i iskustvo učinile su ovu suradnju poticajnom i bogatom, te lišenom ikakvih lažnih uvijanja i pakiranja u poželjne celofane. Bogatstvo, raznolikost, razumijevanje i otkrivanje međusobnih sličnosti i razlika i potencijala svih uključenih jedinki unutar projekta stvorilo je nevjerojatnu platformu različitosti oplemenjujući sve uključene kroz međusobnu razmjenu iskustava i mišljenja, a potom i kroz komunikaciju s publikom, gledateljima, medijima i zainteresiranim pojedincima. Riječ je o jedinstvenom međunarodnom projektu koji je posvećen uvidu i ukazivanju na ulogu i značaj žene u oblikovanju kulturne i društvene stvarnosti, a to čini kroz najiskreniji vid komunikacije – umjetnost.”

Izložba je tijekom siječnja bila realizirana u Beogradu (Srbija), tijekom veljače u Podgorici (Crna Gora), od 9. do 28. ožujka posjetitelji će izložbu moći razgledati u Galeriji Prica u Samoboru, potom izložba putuje u Sloveniju (Ajdovščina) i Sjevernu Makedoniju (Skoplje).

Međunarodna izložba Women about women provodi se u okviru projekta Rise of women in culture in Western Balkaan a organizacija izložbe sufinancirana je od strane Europske unije. Izložbu provode organizacije: Fenomena (partner lider) i BeoArt Contemporary iz Srbije, Udruga Prizma iz Hrvatske, nevladina organizacija SPES iz Crne Gore, Lokarjeva galerija iz Slovenije i udruženje SENSUS iz Sjeverne Makedonije.

Sve detalje i popratne aktivnosti vezane uz projekt i izložbu možete pratiti na FB eventu: https://www.facebook.com/events/1120096388508124/

FB stranica projekta: https://www.facebook.com/riseofwomen.balkan

  • Naslovna fotografija: Ivana Bajcer: Ispiranje 2, fotografija iz video rada, 2017.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here