Mladenka Šarić

Na predrasude prema ženama često nailazimo na mjestima gdje ih ne očekujemo, ili točnije gdje bismo očekivali da se pokazuje više senzibiliteta za pitanja ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja žena i muškaraca, kao jedne od najprisutnijih globalnih društvenih tema. Recimo, jedno od takvih područja je i industrija modernog doba, odnosno informatički sektor ili IT industrija, u kojoj, istina, snažno dominira muški rod, ali se širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, puno govori i radi na tome da se poveća broj žena. A kako to izgleda kad deklarativno prihvaćanje ideje o tome da žene treba privući u IT sektor udari u zid predrasuda s dosta neugode spoznale su sudionice IT konferencije JavaCRO, održane sredinom mjeseca u Umagu, u kojoj je točka zabavnog dijela programa, vjerojatno u režiji nekog macho uma, bio nastup go-go plesačica, a posebno su tiskane majice s natpisom “I tata bi, sine”.

Zabavni program za muškarce???

Naravno, muški sudionici uglavnom nisu u tome vidjeli nikakav problem, naprotiv, uživali su u izvedbi i pogledu. Nisu, dakle, razumjeli zbog čega je kolegicama na konferenciji bilo neugodno i zašto su neke postavljale pitanja o tome jesu li razmišljali kakva se poruka šalje ženama i o ženama izborom baš takve točke i baš takvih majica… Uglavnom, predrasude koje su ih zaskočile motivirale su neke sudionice da pravni komentar opisane situacije zatraže i od Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i nadaju se odgovoru koji će im pomoći da ukažu muškim kolegama u organizaciji sličnih događanja da predrasude nisu ni  štos ni fora, nego su jednostavno nedopustive, a na njihovu se uklanjanju trebaju jednako snažno angažirati svi – i žene i muškarci. Dopis donosimo u cijelosti:

“IT je industrija koja najbrže raste i otvara najviše radnih mjesta. Međutim, prema podacima iz prošle godine, samo 13 posto zaposlenih u toj industriji u Hrvatskoj su žene. To je dodatno zabrinjavajuće zbog činjenice da se IT nalazi među bolje plaćenim djelatnostima, dok su žene zastupljenije u djelatnostima koje su slabije plaćene.

KOMENTAR ZABAVNOG PROGRAMA S JAVACRO KONFERENCIJE ZATRAŽEN JE I OD UREDA PRAVOBRANITELJICE ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA, A REVOLTIRANE SUDIONICE KONFERENCIJE NADAJU SE DA ĆE TO TUMAČENJE POMOĆI DA SE U BUDUĆNOSTI IZLJEVI PREDRASUDA IZBJEGNU…

Brojne tvrtke u Hrvatskoj godinama rade na tome da privuku veći broj žena u IT industriju te da približe pozicije u IT industriji ženama i djevojkama koje grade karijeru i koje se tijekom školovanja odlučuju za odabir zanimanja. No, sve navedeno nije spriječilo organizatora konferencije Java Cro da u sklopu zabavnog programa ovogodišnje konferencije pozove go-go plesačice. Niti da tiska majice s natpisom “I tata bi, sine”. Dapače, organizator smatra da u tome nema ništa sporno.

Tužno je kad na ozbiljnom poslovnom skupu na površinu izbiju predrasude prema ženama…

Poslovna konferencija Java Cro namijenjena je okupljanju i educiranju programerske zajednice koja se bavi programskim jezikom Java. U sklopu dvodnevne konferencije održana su brojna predavanja domaćih i stranih stručnjaka, a okupljeno je 300-injak sudionika. Na ovakvom događaju, u sklopu kojega se razmjenjuje znanje i raspravlja o novim trendovima u specifičnoj tehnologiji, očekuje se visoka poslovna razina i zabavni program koji je primjeren poslovnom događaju. Činjenica da su u sklopu zabavnog programa konferencije sudjelovale go-go plesačice porazna je za navedenu konferenciju u organizaciji udruga HROUG i HUJAK, ali i za hrvatsku IT zajednicu. Takva je vrsta programa doista neprimjerena i diskriminirajuća na bilo kakvom poslovnom događaju, a osobito u IT industriji, u kojoj žene čine tek svakog sedmog zaposlenog. Ako ne želimo da tako ostane, ovakvi potezi definitivno nisu način na koji ćemo privući žene u IT industriju”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here