Odlika lana je lepršavost i prirodnost

Prirodni materijali su uvijek pravi i najzdraviji izbori, bilo da je riječ o odjeći koju nosimo ili o posteljini u koju se svake noći uvlačimo. Dolaskom toplih mjeseci zvijezda postaje lan, to divno platno, koje se, istina, nošenjem gužva, ali to mu tek povećava ljepotu. Donosimo nekoliko činjenica i savjeta, tek kao usputni podsjetnik. Jer, znamo da uglavnom o lanu već svašta znate, jer žene 50+ sigurno se s njime ne susreću prvi put.

Dakle, laneno platno izrađuje se od vlakana istoimene biljke, i premda na nju kukci baš i ne idu, svejedno je često tretirana pesticidima, pa ako imate viška novca, potražite platno iz organskog uzgoja. Lan se, provjerile su to mnoge od nas, stiska u pranju, pa se ne smije tretirati na vrućinama, bilo u perilici, bilo pri peglanju.

ODRŽAVANJE LANA

Održavanje je jednostavno ako se držimo savjeta. Lanene proizvode valja prati blagim deterdžentima, jer jaki mu mogu promijeniti boju ili za sobom ostaviti mrlje. Pranje naravno na niskim temperaturama za osjetljive tkanine. Ako ne morate, ne sušite ga u perilici, jer je sklon gužvanju, pa se teško pegla.

Lanena odjeća lijepa je, udobna i ugodna…

Ako imate bijelu lanenu posteljinu i stolnjake, najbolje je da ih izbjeljujete prirodnim putem – sušenjem na suncu. Bojeni lan, međutim, držite podalje od sunca jer gubi boju. Ako ga glačate prevrućom peglom lan će se usjajiti, a to, priznajemo, nije lijepo. Zato ga valja peglati na nižoj temperaturi i to iznutra.

Dobar je savjet vezan uz posteljinu i stolnjake, pa ako imate prekrivače i stolnjake od lana, svaki put ih tijekom peglanja slažite drugačije, kako vlakna ne bi oslabjela na pregibima. Lanenim predmetima produljit ćete životni vijek ako vodite računa da ih ujednačeno upotrebljavate… Toliko od nas. Uživajte u lanu, toj divnoj tkanini ljeta…

Lanena odjeća lako se kombinira i nosi sa stilom…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here