Humanitarna akcija „Lions kišobrani zajedništva, kišobrani dobrote“, koju je ususret Adventu pokrenuo Ženski Lions klub Zrinjevac, nastavlja se izložbom u prostorijama Hrvatskog likovnog društva u Tratinskoj 15, u Zagrebu. Ondje se do 29. siječnja, svakog ponedjeljka, srijede i petka od 16 do 19 sati, mogu pogledati svi dostupni, rukom umjetnika oslikani kišobrani, namijenjeni prikupljanju sredstava za Zavod za dječju onkologiju i hematologiju „Dr. Mladen Ćepulić“ Klinike za dječje bolesti Zagreb, te za Centar za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ u Zagrebu, u kojemu se obrazuju slijepe i slabovidne osobe. U akciji oslikavanja kišobrana, podsjetimo, Zrinjevke su okupile više od 100 profesionalnih umjetnika i umjetnika amatera, koji su se bez oklijevanja, s radošću i velikim kreativnim žarom pridružili akciji i oslikali 350 kišobrana, a svaki od kišobrana dar je za donaciju u iznosu od 250 kuna koja se uplaćuje na poseban račun humanitarne akcije HR8723600001502817282, otvoren u Zagrebačkoj banci. Humanitarna akcija traje do kraja siječnja.

Dječjoj bolnici u Klaićevoj LC Zrinjevac planira donirati dvije enteralne prijenosne pumpe za hranjenje koje će malim pacijentima, koji imaju problem sa hranjenjem, omogućiti da vrijeme između dviju kemoterapija provedu u svojem domu, sa svojom obitelji. Za potrebe COO „Vinko Bek“, u kojem se školuju slijepa i slabovidna djeca i odrasli, planirana je kupnja prijenosnog elektronskog povećala ZOOMAX Snow 12, pomoću kojeg slabovidna osoba može lakše čitati, pisati, gledati predmete, pa čak i skenirati i pretvarati govor u pismo. Uz to, riječ je o uređaju koji omogućava kvalitetniju procjenu osoba s oštećenjem vida, a vrlo je važan u radu rehabilitatora koji uz pomoć takvog uređaja lakše ohrabruju korisnike da samostalno funkcioniraju u svakodnevnom životu. Pomaganje slijepim i slabovidnim osobama još je od 1925. godine, inače, na inicijativu Helen Keller, određeno kao jedan od ciljeva djelovanja svjetske Lions organizacije, pa tako i LC Zrinjevac svake godine provede barem jednu akciju kojom pomaže upravo toj kategoriji djece i odraslih. Ukoliko rezultati humanitarne akcije budu prema željama članica LC Zrinjevac, u planu je Zavodu za dječju onkologiju i hematologiju „Dr. Mladen Ćepulić“ Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj donirati i posebnu sjedalicu za primanje terapije kojom bi se omogućilo da djeca primaju kemoterapiju i u dnevnoj bolnici, a ne samo na odjelu.

Ova humanitarna akcija izazvala je velik interes i mnogi su kišobrani već pronašli svoje stalne adrese. Vrijeme pandemije nametnulo je nova pravila, pa se tako akcija odvijala virtualno, a kišobrani su se mogli razgledati i birati isključivo na web stranici https://lionsclubzrinjevac.wixsite.com/website No, dobru energiju kojom su ih svojom kreativnošću napunili umjetnici moguće je sad osjetiti uživo dolaskom na izložbu u HLD. No, realizacija donacije i preuzimanje željenog kišobrana i dalje se odvija putem spomenute web adrese.

„ Pozivamo sve ljude dobre volje da dođu u Hrvatsko likovno društvo, prošetaju ispod ovih uistinu posebnih kišobrana i osjete dašak te energije. Pozivamo ih da se priključe humanitarnoj akciji i u našoj galeriji na web stranici izaberu kišobran koji im je zapeo za oko na izložbi u HLD-u te daju svoj doprinos kroz donaciju za njega“, kaže Sanja Matovina Lulić, predsjednica LC Zrinjevac.

Kroz Hrvatsko likovno društvo tijekom gotovo 40 godina djelovanja prošlo je oko 600 članova i ono je najveća organizacija umjetnika amatera u Hrvatskoj, nastalo iz Zajednice likovnih radnika Zagreb, koja je osnovana 20. siječnja 1982. godine na poticaj entuzijastičnog likovnog kritičara prof. Jurja Baldanija. Okupili su likovne kreativce koji nisu imali akademsko obrazovanje, a iz granica Zagreba vrlo brzo su svoje djelovanje i prisutnost proširili na cijelu Hrvatsku. Ovako udruženi i okupljeni likovni su kreativci dobivali snažan impuls za razvoj svoje kreativnosti, a entuzijazam i podrška traju do danas. Tijekom Domovinskog rata mnogi su se članovi ove umjetničke organizacije uključili u obranu Hrvatske, ali i pomagali je svojim likovnim radom, uključivši se tako u humanitarno djelovanje koje i danas snažno obilježava djelovanje HLD-a. Jedina su umjetnička udruga koja ima vlastiti galerijski prostor, u kojemu godišnje organizira tridesetak izložbi, omogućavajući tako likovnim umjetnicima amaterima da izađu i na javnu scenu. Mnogi od članova HLD-a kroz godine su od amatera postali priznati hrvatski umjetnici, među ostalim zahvaljujući i potpori koju su dobivali u svojoj udruzi.

KAKO SE UKLJUČITI, KAKO DONIRATI

Budući da operativni dio Humanitarne akcije „Lions kišobrani zajedništva, kišobrani dobrote“ određuju epidemiološke mjere, njezina je provedba organizirana uz pomoć tehnologije. Donatorice i donatori trebaju izabrati svoj oslikani kišobran u galeriji na web stranici https://lionsclubzrinjevac.wixsite.com/website, kreiranoj za ovu akciju, te do kraja proći proceduru rezervacije kišobrana koja završava klikom na ZAVRŠI I DONIRAJ.

Nakon toga na e-mail adresu donatora/donatorice dolazi potvrda o rezervaciji kišobrana, s podacima za valjanu uplatu donacije. Prilikom uplate donacije donator/donatorica mora u opis plaćanja upisati broj pod kojim je kišobran evidentiran u galeriji.

Nakon što donator/donatorica uplati donaciju u iznosu od 250 kuna na račun akcije HR8723600001502817282 svoj oslikani kišobran može preuzeti osobno na adresi Vinogradska 12, Zagreb, uz prethodni dogovor ili se odlučiti da mu bude dostavljen na adresu o vlastitom trošku.

Dokaz o uplaćenoj donaciji s informacijom o načinu preuzimanja kišobrana (osobno ili dostavom) potrebno je proslijediti na e-mail adresu lions.club.zrinjevac@gmail.com , koji je za tu svrhu otvoren.

TKO SE SVE PRIKLJUČIO AKCIJI

Na poziv da se pridruže akciji oslikavanja kišobrana odazvalo se više od 100 umjetnika među kojima su: izv. prof. art. Gordana Bakić, izv. prof. art. Tomislav Buntak (dekan ALU), izv. prof. art. Danko Friščić, izv. prof .art. Alen Novoselec, Marko Abatinović, Rene Bachrach Krištofić, Nikolina Barberić, Mirta Boban, Ankica Bubić, Jelena Bubrig, Sergej Bulić, Ana Cerovski, Marta Crnobrnja, Miljenka Čolović, Iva Ćosić, Ivana Delišimunović, Nevenka Dragičević, Silvijana Dražović, Snježana Filipčić, Jasminka Fuchs, Stella Fuchs, Luna Fuchs, Anica Gabrovec, Suzana Gajdek, Margareta Geci, Edit Glavurtić, Suzana Happ, Višnja Havelka, Andrea Hojnik Fišić, Branka Hollingsworth Đurđica Horvat, Đurđa Hotko, Lorena Hus, Ines Ignjačić, Jadranka Yaya Ivaniš, Rea Jelaska, Dragan Jelavić Profa, Valerija Jelčić, Domininique Jurić, Zoran Kakša, Valentina Kasapović, Iva Kasumović, Tisja Kljaković, Ana Kolega, Dubravka Kolanović, Verica Kovač, Iva Kuhar, Vatroslav Kuliš, Ljubica Lovrenčić, Valentina Tika Marek, Andrea Marhofer, Vid Marić, Ana Marušić Lisac. Željka Mezić, Bane Milenković, Katarina Mijić, Dragica Dada Modrić, Nedelina Munivrana, Dubravka Pegan, Višnja Peter, Gordana Pikutić, Sanja Pribić, Nikola Rajić, Branka Ridički, Mateja Rusak, Eva Sandalich, Mirna Sišul, Gordana Šiško, Božena Tomašković, Maja Tomljanović, Tihomir Tikulin, Hana Tintor, Nik Titanik, Vesna Trubić Čeliković, Manuela Vladić Maštruko, Gordana Šprajc, Božica Vovk, Ana Žigman, Nada Žiljak, Inja Žuk te studenti ALU Helena Bosnić, Nataša Devčić, Dalija Stanić, Petra Šabić, Tea Švarić, Nikolina Žapčić, učenici Odjela tekstila razred 3D pod mentorstvom prof. Anite Parlov i prof. Anđele Zanki i učenici Aranžersko-scenografskog odjela razredi 3B i 4 B razreda pod mentorstvom prof. Valentine Crnković, prof. Jelene Lovrec, prof. Sabine Ljubić i prof. Janka Petrovića, učenici COO „Vinko Bek“ pod mentorstvom prof. Tanje Parlov te Anđela Hrstić (15 godina), polaznica Centra za autizam, čiji se rad „Zdenac života“ nalazi u arhivi vrijednih radova u Hrvatskom školskom muzeju.

Akciji se kao partner pridružio i Muzej za umjetnost i obrt, koji svakom donatoru iznosa od 250 kuna za Humanitarnu akciju „Lions kišobrani zajedništva, kišobrani dobrote“ daruje jednokratno razgledavanje izložbe PROTRESENI MUO, koja se održava u Muzeju za umjetnost i obrt, Trg Republike Hrvatske 10, Zagreb. do 24. siječnja 2021. godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here