Mladenka Šarić

“Ne razmišljam o svojim godinama kao o prepreci zbog koje bih morala odustati od neke ideje i tješiti se onim starinskim obrazloženjem da je, eto, šteta što to o čemu razmišljam nisam napravila kad sam bila mlađa, ali da je sad, nažalost, prekasno jer imam previše godina… Život donese puno kriza za koje moramo smoći snagu i nositi se s njima, a da nas ne slome. Moje godine ne doživljavam kao kriznu situaciju za koju mi treba velika unutarnja snaga, naprotiv, uživam kad mogu pokazati da su one samo broj, naravno ako zauzmemo takav stav prema njima… “, uz smijeh objašnjava Đurđa Protić zbog čega je, baš u kontekstu divljeg širenja zaraze koronom, sa svoje 64 godine završila dvomjesečni, intenzivni tečaj spravljanja francuskih slastica, koji je organizirala tvrtka Gourmandise.

Tartovi puni boja, okusa, mirisa… – velika ljubav nove slastičarke…

Iza Đurđe stoji zanimljiva priča o poduzetnici koja je prije četvrt stoljeća ušla u ugostiteljski biznis o kojemu nije znala ništa, i to nakon što je napustila uspješnu karijeru visokopozicionirane menadžerice u jednoj velikoj banci. Bilo je na njezinu poduzetničkom putu puno velikih uspona, ali bilo je, kako to u poduzetništvu biva, i velikih padova, ali ona je, kaže, svaki poraz, svaki pad, svaku krizu nastojala preokrenuti u priliku. Od inicijalne ideje rođene u glavi mlade poduzetnice, koju je u poduzetništvo gurnulo nezadovoljstvo dotadašnjim poslom, poduzeće Zvona Catering razvilo se tijekom vremena u snažnu obiteljsku tvrtku, koju su prije nešto više od godinu dana Đurđa i njezin suprug Ive Protić predali na upravljanje svojoj djeci – Jurici Protiću i Lorenki Copić.

Bila kriza ili ne, život ne smije stati. Tečaj slastičarstva spasio me je od anksioznosti, ali i pokrenuo nove poslovne ideje…

I kad se činilo da je sve posloženo da ne može biti bolje, došla je korona. Sve je stalo. Ugostiteljski je biznis među najvećim žrtvama globalne krize izazvane pandemijom. Nakon prvog lockdowna ostali su, poput većine, stajati na krhkim, staklenim nogama.

VEZANI ČLANCI

KRIZA JE PRILIKA Korona nam pokazala što je funkcionalna država

Jesen donosi nove zabrinjavajuće brojeve. Sve je više zaraženih. Bolnice se pune. Neizvjesnost raste. Nitko ne može znati što će biti sutra, niti sa zdravljem, a kamoli s biznisom… U toj situaciji napetosti i muke Đurđa Protić kreće u školu pečenja kolača. Motiviraju je dvije stvari – ispunit će davnu želju da svoje znanje o slasticama podigne na višu razinu i moći će ga donijeti u tvrtku, prenijeti ga na njihove slastičarke i otvoriti jednu novu nišu koju mogu nastaviti razvijati nakon pandemije…

“Bila kriza ili ne, život ne smije stati. Moramo se kretati naprijed i moramo gledati naprijed. Kad sam došla u školicu bila sam najstarija, u prosjeku dvadeset, od nekih i 30 godina… Svi su bili u čudu kad su me vidjeli. Pitali su se što to ovoj ženi treba… No, brzo je nestala ta razlika među nama. Učila sam ono što sam voljela i jedino što me je ponekad znalo zabrinuti bilo je pitanje hoće li mi moj artritis dopustiti da sve odradim do kraja, jer su ta dva mjeseca bila fizički iznimno naporna. Kolači su prekrasni i slatki, ali posao njihove izrade iznimno je fizički zahtjevan… Bilo je dana kad sam dolazila kući negdje blizu ponoći, radili smo po cijeli dan, jer je teorija odmah povezana s praktičnim učenjem… Uvečer bih dolazila fizički iscrpljena, ali sretna. Ponosna sam što sam izdržala ritam, naučila nove stvari i što se neke od njih već nalaze u našoj ponudi. U božićne pakete koji se kod nas mogu naručiti stavili smo i moje eklere, praline, male torte, macaronse… Kćer mi je prije neki dan rekla da je moja muosse torta od lješnjaka i mliječne čokolade trenutno naša najtraženija slastica…”, govori Đurđa, dodajući da se naručiti može preko web stranica Zvona Catering te preko Facebook stranice 

Kad sam došla u školicu bila sam najstarija, u prosjeku 20, od nekih i 30 godina… Svi su bili u čudu kad su me vidjeli. Pitali su se što to ovoj ženi treba… No, ne doživljavam svoje godine kao zapreku…

Edukacije su temelj svakog posla i napretka. Stalno učenje. One nisu jeftine, ali ako se gledaju kao investicija, iznimno su isplative. One su, kaže, dobro uložen novac, jer su temeljni preduvjet za svaki iskorak. Njezina je dvomjesečna školica, kaže, stajala 18.000 kuna, platila ju je u ratama i gleda je to kao još jednu svoju investiciju u budućnost Zvona, odnosno u budućnost svoje obitelji, jer svi rade u Zvonima…

U božićnim paketima koji se u Zvonima mogu naručiti do 21. prosinca nalaze se i Đurđine francuske slastice

“Teško je i izazovno ovo vrijeme. Tako se lako padne u depresiju. Sjediš kod kuće bez posla, vidiš da se sve ruši i plačeš nad sudbinom. Nikad nisam bila takva, pa nisam ni sad. Ova me je edukacija, uz ostalo, spasila od anksioznosti i pokrenula moj mozak da razmišlja kako to što sam naučila može unaprijediti naš posao. Posao s cateringom sigurno se neće oporaviti brzo, trebat će najmanje godinu dana nakon što mine opasnost od zaraze da se ljudi oslobode i počnu organizirati druženja, velike evente, domjenke, svadbe… Dok čekamo da se neki segmenti poslovanja počnu vraćati ja želim mijenjati kolotečinu, razmišljam o cijeloj novoj liniji proizvodnje i prodaje, slastičarnici, iskoraku prema veganskim slasticama, zdravijim šećerima… Sve više ljudi boluje od dijabetesa, autoimunih bolesti… Sve više moraju voditi računa o tome što unose u sebe… Sve to pratim, u toku sam s trendovima u svijetu, i vidim nas u tom kontekstu…”, zaključuje Đurđa Protić, žena koja se drži one da fizički pad počinje u tijelu, ali se starost najbrže razvija u glavi. Ako joj dopustimo, naravno..

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here