Dolazak hladnog vremena uvijek je dobra prilika da svojoj koži, kako lica, tako i tijela, posvetimo više nježnosti i pažnje nego što to činimo inače, a i da se prisjetimo kakve sve promjene naša koža doživljava tijekom starenja i kako je možemo dulje očuvati zdravom i svježom. S godinama koža lica postaje tanja, a zbog manjka masnog i elastičnog tkiva postaje sve opuštenija. Stanjivanje epiderme ostavlja dojam proizrnosti. Zbog stanjivanja stijenki krvnih žila na njoj lako ostaju modrice od popucalih kapilara. Osjetljiva je, često sušena… Stanjivanje, boranje, suhoća, ovješenost primjećuje se, naravno, i na koži tijela.

Na dojam starosti utječu mimika lica i uobičajeni položaj u kojemu spavamo. Na zreloj koža bez elastičnosti svaki dugotrajan pritisak ili grimasa koju nesvjesno, ali trajno radimo upisuje trag..

Naša je koža u milosti i nemilosti brojnih vanjskih izazova, neki su izazovi prirodni, a za neke smo same odgovorne. Spomenimo, naprimjer, štetu koju izaziva pretjerano izlaganje kože stuncu, što pospješuje njezino propadanje i ima i svoje ime – tzv. fotostarenje. Koži nije blagonaklono ni oštro vrijeme, hladnoća, vjetar, jednako kao ni prezagrijane prostorije u kojima se zrela koža dodatno isušuje. Ono na što možemo utjecati svakako su loše životne navike, poput pušenja i nezdrave prehrane, koje s malo dobre volje dosljednosti možemo popraviti.

No, često se zaboravlja da dojmu starosti pridonose mimika lica i položaj u kojemu se najčešće spava. Mimika lica koje nismo ni svjesni, jer je dio nas, može rezultirati time da koa lica na jednoj strani bude izboranija nego na drugoj, da na je jednoj strani opuštenija, odnosno da je dojam da više visi nego na drugoj. Pušenje nerijetko ostavlja za sobom sitne okomite bore oko usana. Sklonost mrštenju stvara bore na čelu i između obrva…

S godinama koža postaje tanka, prozirna, neelastična…

Najčešći položaj u kojemu netko spava također se s vremenom utisne u lice. Kad koža zbog godina izgubi elastičnost spavanje na boku, uvijek u istom položaju glave u dodiru s jastukom za posljedicu ima stvaranje okomitih nabora na koži čela i lica. Najbolje bi bilo spavati na leđima, no ako se netko upusti u stvaranje nove navike kad je riječ o položaju u kojemu spava mora se pripremiti na dug i polagan put, koji zahtijeva strpljenje i upornost.

Položaj u kojemu najčešće spavamo ucrta se i na lice

No, kako bilo, nježne i pažljive prema koži lica, a, naravno, i tijela možemo biti uvijek. Kao što zimi volimo zagrijati i nahraniti svoju dušu vrućim čajem, šalicom kakaa ili tople čokolade, jer nam to daje osjećaj mira, tako možemo nahraniti svoju kožu hranjivim maskama i kremama, podariti joj redovni pilig, masirati je ili uvesti u svoju rutinu vježanje mišića lica poznato kao face-yoga, za što You Tube nudi mnoštvo tutorijala…

Face-yoga je navika koju bi bilo dobro uvesti u dnevnu rutinu

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here