Ni kratak ni lak nije bio put do odluke da neformalna skupina Obnovimo Zagreb, koja je okupila stručnjake raznih profesija sjedinjene u želji da daju doprinos razvoju potresom poljuljanog, a dugogodišnjom lošom politikom devastiranog glavnog grada Hrvatske, učini iskorak u politiku. Da, sad je već i poznato, odluka je pala – izlazimo na lokalne izore u Zagrebu. A na pitanje zašto, odgovor je kratak – svrha je svakog znanja njegova primjena u praksi, a to je moguće samo kroz utjecaj na javne politike. I zato što želimo sa svojim stručnim znanjima utjecati na javne politike koje će odlučujuće usmjeravati razvoj Zagreba za 22. stoljeće odlučili smo da nećemo stajati po strani, promatrati i predlagati, s tinjajućom nadom da će nas netko ipak čuti i htjeti poslušati, ali svjesni da se to vrlo vjerojatno neće dogoditi. Ne želimo, dakle, biti stručni statisti, želimo konkretnim političkim djelovanjem pokušati pretočiti znanja koja imamo u izgradnju Zagreba budućnosti. No, krenimo od početka.

Kako i kada smo nastali? Obnovimo Zagreb nastao je u svibnju 2020. godine, mada je ideja žurnog okupljanja stručnjaka i znanstvenika iz različitih područja začeta odmah po potresu, u situaciji općeg kaosa uzrokovanog potresom, koji je gradske i državne vlasti zatekao nespremne i ogolio krizu menadžmenta na obje razine.

Zašto smo se udružili? Odlučili smo svojim stručnim znanjem i iskustvom pomoći sugrađanima u nevolji. I ne samo njima. Odlučili smo pomoći državnim i javnim tijelima, također. I nismo se štedjeli. Razložnim primjedbama i konkretnim prijedlozima intenzivno smo se uključili u raspravu i doradu prijedloga Zakona o obnovi nakon potresa. Obraćali smo se Vladi, nadležnim ministarstvima, svim parlamentarnim strankama i gradskim institucijama koje imaju utjecaj na proces obnove i na kvalitetu života stradalih Zagrepčana.

Predlagali smo argumentirane izmjene zakonskih i podzakonskih dokumenata, od kojih su neke usvojene i primijenjene, ali na žalost, mnoge druge – jednako vrijedne – nisu. Usporedno, napisali smo preko 120 stručnih tekstova i podijelili ih široj javnosti putem društvenih mreža. Doprli smo do stotina tisuća ljudi kojima je naša pomoć bila potrebna, kao i do onih kojima smo pomogli osvijestiti dubinu problema.

Zašto idemo na lokalne izbore? Kao što sam rekla, zato što je svrha svakog znanja njegova primjena. Pa je tako i svrha stručnog znanja njegova primjena kroz javne politike. Hoće li stručno znanje i prijedlozi biti implementirani u javne politike prvenstveno ovisi o nositeljima javnih politika – političarima na vlasti. Političari su skretničari koji dobru praksu propuštaju ili blokiraju. Praksa kaže da je nerado i rijetko propuštaju. I to je razlog zbog kojeg je naše društvo u mnogim važnim segmentima i dalje neuspješno.

Ne želimo biti izigrani i političkim barijerama spriječeni da svom gradu pružimo uvjete za bolju budućnost. želimo da inicijativa Obnovimo Zagreb bude prepoznata kao faktor razvojne obnove grada, da u njoj građani prepoznaju svoj alter ego, svoje drugo ja, koje vodi svrhovitom i održivom Zagrebu…

Iz stručne u političku platformu. Sveprisutnu lošu praksu ignoriranja struke od strane politike osjetili smo i na vlastitoj koži. I odlučili se suprotstaviti u periodu ključnom za zagrebačku budućnost. Obnovimo Zagreb izlazi na lokalne izbore 2021. godine. Iskustvo koje smo stekli navelo nas je na odluku da svoj rad ojačamo političkim angažmanom kako bi svoje stručne stavove mogli izravno pretočiti u javne politike. U tu se svrhu iz stručne transformiramo u političku platformu koja će snažno zastupati javni interes temeljen na stručnim postulatima.

Postoji još jedan prilično važan aspekt koji je potrebno rasvijetliti, a s kojim javnost nije u dovoljnoj mjeri upoznata. To je razlika u statusu između gradskog zastupnika i saborskog zastupnika. Rad zastupnika u Gradskoj skupštini nije radno mjesto i za njega se ne dobiva plaća, za razliku od zastupnika u Saboru kojemu je to radno mjesto za koje dobiva plaću. S obzirom da u društvu postoji uvriježena sumnja da se u politiku ide iz takozvanih ‘uhljebničkih’ razloga, ovime razbijamo i taj stereotip.

Zagreb je žrtva loše politike i potresa. Stručnjaci nemaju pravo izmaknuti se u stranu, smatraju u Obnovimo Zagreb

Zagreb sadašnjosti – Zagreb budućnosti. Ulog je prevelik da bismo pasivno promatrali razvoj događaja bez mogućnosti da utječemo na krajnji rezultat. Zagreb je na prekretnici koja može završiti stagnacijom, ali koja može i mora rezultirati jačanjem gradskih atributa i rastom kvalitete života njegovih stanovnika. Prije sto četrdeset godina građen je Zagreb 20. stoljeća. Slijedećih godina ćemo graditi Zagreb 22. stoljeća. Otvara se niz ključnih pitanja na koje kao struka želimo dati odgovore i rješenja. Ne želimo biti lutka u rukama političkih trbuhozboraca koji naše riječi i stavove manipuliraju i izostavljaju. Ne želimo da stručno znanje ostane tek alibi i municija za političke igrokaze. Ne želimo biti izigrani i političkim barijerama spriječeni da svom gradu pružimo uvjete za bolju budućnost.

Kao stručnjaci, to najučinkovitije možemo osigurati vlastitim političkim angažmanom i preuzimanjem odgovornosti političkih odluka. Kao građani, to možemo osigurati tako da inicijativa Obnovimo Zagreb bude prepoznata kao faktor razvojne obnove grada, da u njoj građani prepoznaju svoj alter ego, svoje drugo ja, koje vodi svrhovitom i održivom Zagrebu. Samo znanjem se realne želje mogu pretvoriti u realnu stvarnost. I politikom koja to znanje uvažava. Odlučili smo to objediniti i zato idemo na lokalne izbore 2020.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here