Mladenka Šarić

U subotu, 14. studenoga, na Svjetski dan šećerne bolesti, svatko se može pridružiti akciji Pokreni se, koji zajednički organiziraju Hrvatski savez dijabetičkih udruga i Lions klub Zrinjevac, s ciljem da ukažu na to koliko je važno očuvati fizičku aktivnost kao dobar adut u borbi protiv dijabetesa. Akcija je humanitarna i uplatom 100 kuna kotizacije za sudjelovanje na poseban račun akcije HR5623600001502817258 sudionici će pomoći da se nastavi emitiranje radijske emisije Abeceda dijabetesa koju je pokrenuo Hrvatski savez dijabetičkih udruga, i koja upravo u doba koronavirusa ima neprocjenivu edukativnu i savjetodavnu vrijednost. Sudionici se priključuju akciji tako što će između 10 i 12 sati odvojiti 30 minuta i hodati, trčati, šetati, što kome dopušta fizičkakondicija, sami ili u društvu bliske osobe, te se nakon toga poslati svoj rezultat s pedometra o prijeđenim udaljenostima, svoj selfie ili mali video zapis na e-mail adresu pokrenise.lczrinjevac@gmail.com, a Zrinjevke će sve to zbrojiti i objaviti koliko je u toj zajedničkoj, mada virtualno umreženoj, akciji prijeđeno.

O dijabetesu u Hrvatskoj, o tome kako kvalitetno živjeti i zbog čega je važno biti fizički aktivan, za One nastupaju govori Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Šećerna bolest je vrlo ozbiljan javno-zdravstveni problem. Statistički govoreći koliko je dijabetes prisutan među nama? Je li prisutniji među mlađima ili među starijima?

Šećerna bolest jedna je od najčešćih kroničnih nezaraznih bolesti od koje, prema podacima Međunarodne dijabetičke federacije, u svijetu boluje 463 milijuna ljudi, a procjenjuje se da će taj broj narasti na 578 milijuna do 2030. godine, odnosno na 700 milijuna do 2045. godine (IDF). Prema svemu navedenom jedna od deset odraslih osoba u svijetu ima dijabetes.
Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je u 2019. bilo 315.298 osoba sa šećernom bolešću. S obzirom da tek 60 posto oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih u RH oko 500.000.

KOTIZACIJU OD 100 KUNA za sudjelovanje u akciji pokreni se, KOJA OMOGUĆAVA NASTAVAK EMITIRANJA RADIJSKE EMISIJE ABECEDA dijabetesa, MOŽE SE UPLATITI NA poseban račun HR5623600001502817258…

Prema podacima za 2019. godinu šećerna bolest je bila treći uzrok smrti u Hrvatskoj, u odnosu na 2018. kad je bila na četvrtom mjestu uzroka smrtnosti ili 2009. godinu kad je šećerna bolest bila na osmom mjestu vodećih uzroka smrti u RH. Učestalost šećerne bolesti tipa 2 raste s dobi, tako da kako starimo povećava se i mogućnost obolijevanja od šećerne bolesti. Procjenjuje se da je svaka peta osoba sa šećernom bolešću starija od 65 godina.

Kako kvalitetno živjeti s dijabetesom?

Dobro reguliranom glikemijom, redovitim uzimanjem propisane terapije, pravilnom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću, odnosno usvajanjem zdravih životnih navika moguće je kvalitetno živjeti sa šećernom bolešću. To je ujedno i način, ako ne sprječavanja onda barem odgađanja nastanka kroničnih komplikacija koje mogu dovesti do lošije kvalitete života. Osobe sa šećernom bolešću svoju bolest trebaju shvatiti ozbiljno te aktivno sudjelovati u svom liječenju.

Zbog čega je kretanje važno za bolji “suživot” s tom bolešću?

Tjelesna aktivnost ima važnu ulogu kad je riječ o šećernoj bolesti. Uz redovito uzimanje terapije i pravilnu prehranu ona predstavlja temeljni i bitan dio liječenja šećerne bolesti. U osoba sa šećernom bolešću tjelesna aktivnost pomaže u smanjenju inzulinske rezistencije, poboljšanje glikemijske kontrole, održavanje optimalne tjelesne težine, snižavanje masnoća u krvi, snižavanju krvnog tlaka smanjenju stresa, utječe na bolji san i jača imunološki sustav. Kako bi bili motivirani za svakodnevnu redovitu tjelesnu aktivnost potrebno je izabrati onu koja nas veseli, čini nam zadovoljstvo i neće negativno utjecati na naše zdravlje ili eventualno pogoršati postojeću bolest.

Bilo bi dobro prije započinjanja s tjelesnom aktivnošću razgovarati sa svojim liječnikom i tjelesnu aktivnost uskladiti s godinama, kondicijom i zdravstvenim statusom. Preporuke za redovitu tjelesnu aktivnost odnose se na sve, a ne samo na osobe sa šećernom bolešću. U ovo vrijeme pandemije hodanje je tjelesna aktivnost koju može provoditi gotovo svatko bez obzira na spol, dob, mjesto stanovanja. Prilagodljiv je zadanim epidemiološkim mjerama i uz pridržavanje svih preporuka može se izvoditi tijekom cijele godine.

Što bi bilo pametno uvesti u svakodnevnu rutinu kako bi se podigla kvaliteta života, ne samo kad govorimo o ljudima s dijagnozom dijabetesa, nego govoreći općenito?

Usvajanje zdravih životnih koje uključuju pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost nešto je što bi trebalo biti dio našeg svakodnevnog života. Time puno činimo na prevenciji i zaštiti svoga zdravlja. Stoga je je slogan naše Javno-zdravstvene ali i edukativne kampanje koju provodimo tijekom mjeseca studenog, a u sklopu Svjetskog dana šećerne bolesti – POKRENI SE!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here