Mnogima je poznato da je jedan od dragulja zagrebačke povijesti i glazbene umjetnosti, zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda, ozbiljno oštećena u potresu te da se raznim kulturnim aktivnostima nastoji prikupiti novac za obnovu. I jesen će za HGZ biti vrijeme poticanja na donatorstvo i plemenitost, a prvi u nizu kulturnih događanja namijenenih obnovi HGZ-a je Festival BEETHOVENplus, koji organizira i njime umjetnički ravna violončelistica Kajana Pačko. Festival će trajati 10 dana, od 14. do 24. rujna, zbivat će se u zdanju HGZ-a, a na njemu će sudjelovati brojni glazbeni umjetnici. Naime, u Gundulićevoj 6, dok je Muzička akademija bila podstanar u zgradi Hrvatskog glazbenog zavoda, stasale su generacije glazbenika, a mnogi od njih, sada vrsni umjetnici cijenjeni u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta, traže način da pomognu obnovi zgrade i najljepše koncertne dvorane stradale u potresu.

Violončelistica Kajana Pačko, koja od 2015. godine predaje na Hochschule für Musik und Theater “Felix Mendelssohn Bartholdy” u Leipzigu, pokrenula je već drugu akciju za obnovu HGZ-a. Nakon uspješnog online koncerta na kojem su uz nju nastupali pijanistica Martina Filjak i gitarist Petrit Çeku na kojem je Rotary E-klub Hrvatska skupio značajna sredstva za obnovu HGZ-a, Kajana Pačko se primila organizacije i umjetničkog ravnateljstva donatorskog festivala BEETHOVENplus.

Ulaznice za festival BEETHOVENplus, koji traje od 14. do 24. rujna, po cijenama od 40 do 100 kuna kupuju se na blagajni HGZ-a i online od 7. rujna

Festival BEETHOVENplus ima dvije misije: obilježavanje 250 godina od rođenja glazbenog genija i prikupljanje sredstva za obnovu zgrade, a publika će u tom vrhunskom događaju moći uživati na dva načina – u dvorani i online. Sukladno epidemiološkim mjerama u Velikoj dvorani biti postavljena sjedeća mjesta, na ulazu će biti osigurani dezinficijensi i mjerenje temperature te popisivanje posjetitelja.

Festival okuplja vrhunske umjetnike te mlade glazbene nade, a priprema se i poseban program za djecu od 5 do 12 godina „Dobro jutro, gospodine Beethoven!“ koji će najmlađima približiti lik i djelo glasovitog skladatelja.

Svečano otvoranje je 14. rujna koncertom na kojem će Festivalskim orkestrom ravnati maestro Ivan Repušić i nastupiti pijanistica Martina Filjak. Do 24. rujna na pozornici u HGZ-u publiku će svojim izvedbama oduševljavati Papandopulo kvartet, Petrit Çeku, Krešimir Stražanac, Danijel Detoni, Zita Draušnik, Nadia Varga Modrić, Vid Veljak, Dora Iveković, Branimir Pustički, Petra Gilming, Latica Anić, Krešimir Starčević, Kajana Pačko, Glazbaonica ljubav, Ivan Krpan, Martin Krpan, Klavirski trio Eusebius, Glazbena škola Pavla Markovca i Zagrebački puhački trio. Za live streaming koncerata brinut će se Marko Pletikosa, Pero Mihojević i Tomislav Felbar.

Koncertna dvorana u jutro potresa

„Malo je reći da smo zahvalni Kajani Pačko i svim umjetnicima koji daruju svoje izvedbe! Nevolje koje su pogodile HGZ – od prekida rada zbog pandemije, preko potresa pa sve do poplave koja je uništila podrumske prostorije u kojima se čuvao arhiv, izazvale su veliku krizu, nezapamćenu u gotovo 200 godina postojanja naše udruge. Umjetnici nam svojom plemenitošću daju snagu da nastavimo dalje i ne posustanemo“, kaže predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

Ulaznice za festival BEETHOVENplus po cijenama od 40 -100 kuna kupuju se na blagajni HGZ-a i online od 7. rujna, a sve detalje možete pratiti na https://www.hgz.hr/novosti/beethovenplus/ i na https://www.facebook.com/Hrvatski-glazbeni-zavod.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here