Granulom se nazivaju raznovrsna sitna zrnca, minijaturne grudice neke materije, pa tako, recimo, i svijetla zrnca na površini Sunca… No, Granula je i izložba, točnije ambijentalna instalacija, koja se do 23. lipnja može razgledati u prelijepom okruženju zagrebačkog Botaničkog vrta, na Trgu Marka Marulića. U njezinu je nastajanju sudjelovalo 18 kreativnih žena, koje su bogatu paletu od 24 granule izradile u kreamici, i to za tradicionalnu zagrebačku Međunarodnu izložbu cvijeća Floraart. No, COVID-19 umiješaoje prste i odgodio taj festival raskoši cvjetnih boja i mirisa. Keramičke granule, međutim, nisu zbog toga završile u podrumu čekajući bolja vremena, nego su svoj prostor pronašle u Botaničkom vrtu, otkuda šalju poruku o povezanosti svega u prirodi.

Naime, 2020. godina je proglašena Međunarodnom godinom zdravih biljaka. Kako bi se pridonijelo podizanju svijesti o važnosti zdravog uzgoja nastala je ideja o Granulama, keramičkim kuglama koje simboliziraju da sitna hranjiva zrnca neophodna za razvoj biljaka.  U projekt je uključeno 18 vrsnih keramičarki iz Zagreba, Varaždina, Velike Gorice, Ludbrega i Mosta na Soči. One su mijesile,oblikovale, gladile, bojale i pekle glinu, a pod rukama su im se pojavljivale granulaste kugle, velike od 20 do 50 centimetara, najneobičnijih površina, glatke hrapave, izrađeneod majolike, bijele ili šamotirane gline, kolorirane raznim vrstama zemlje i pigmenata, bojane engobama…

Granule položene na travu Botaničkog vrta govore o vezanosti svake životne forme s cjelinom. “To su čestice oku gotovo nevidljive, a o kojima ovisimo jer, kao što nema živog svijeta bez hranjiva, tako je umjetnost hrana za duh, ali i za tijelo. Bez nje nam se viši smisao života ni ne može ukazati”, naglasila je kustosica izložbe Saša Martinović Kunović.

Marita Burić Teskera, autorica izložbe, pak, kazala je da ju je proglašenje ove godine  Međunarodnom godinom zdravih biljaka  ponukalo da zajedno s prijateljicama keramičarkama stvori ovu instalaciju. “S ovom izložbom, odnosno vrtnom instalacijom, želimo ukazati na potrebu uzgoja zdrave hrane”, naglasila je Burić Teskera.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here