Vesna Špoljar, AFIAP

Unatrag nekoliko mjeseci životi su nam se promijenili na način koji je i u našim najcrnjim mislima bio nezamisliv. Tolike teškoće zasjenile su ljepotu života i stvaranja. U općoj pomutnji, kada se čovjek malo sabere i preispita pronalazi odgovore na ključna pitanja o tome što je za njega važno u životu. Kako sam u svom radu uvijek podržavala povezanost među ljudima, tako sam odlučila organizirati virtualnu izložbu fotografija svojih prijateljica okupljenih u grupi Fotografkinje.

Moje prijateljice fotografkinje rado su se odazvale pozivu da sudjeluju u virtualnoj izložbi. Odlučile smo se baviti srećom, jer to je čista suprotnost današnjem trenutku. Na izložbi sudjeluje 10 fotografkinja, svaka  je odabrala tri fotografije kojima odgovara na pitanje što je čini sretnom. Izložba na kojoj je 30 fotografija može se pogledati na Facebook stranici Foto Burza

Darija Šesto – Voće
Ankica Rajačić – Meditacija
Julija Domac – Ribanje u suton

Ovo je, inače, druga godina kako se Fotografkinje druže i djeluju, priređuju izložbe, dijele iskustva i produbljuju svoja znanja o fotografiji… Fotografkinje su profesorice, liječnice, magistre farmacije, knjižničarke, ekonomistice… Dakle, sudimo li prema našim zanimanjim, prilično smo različite. No, dijelimo veliku ljubav prema fotografiji i to je ono što nas spaja. Grupa Fotografkinje počela je djelovati kroz druženja i to zbog pružanja podrške među prijateljicama. Trenutak u kojemu sam je odlučila pokrenuti i ostvariti tu ideju bio je za mene životno vrlo izazovan.

Davorka Trbojević – Ćutjeti…

Zahvalnost prema prijateljicama koje su bile uz mene odlučila sam pokazati i kroz ovaj projekt. Nakon izložbe u Galeriji Badrov “Crveno i crno” 2018. godine počele smo se redovito sastajati. Susreti su uvijek obogaćeni gostovanjem kolega, poznatih fotografa i predstavljanjem njihova rada. Sama organiziram i moderiram sastanke i niti jedan kolega fotograf do sada nije odbio poziv na gostovanje i predstavljanje našoj maloj grupi. Druženja su se odvijala u prostoru galerije Crveno i crno, a nakon nekog vremena u restoranu Fotić, koji vodi obitelj Badrov. Važno je istaknuti kako uvijek u našem djelovanju imamo podršku Galerije Badrov. Također, važna nam je podrška Udruge Žene 50+ i portala One nastupaju. Nažalost, u ovim uvjetima mnoge su se stvari promijenile, pa i naš način djelovanja. Planiram organizirati malu radionicu na Jarunu, a za to će mi trebati pomoć poznatog kolege, majstora fotografije, koji će se, nadam se, odazvati pozivu!

Valerija Dujmović – Vendy

Razmišljajući o temi sreće u vremenu koje je na nju privremeno zaboravilo, naše fotografije daju očekivane odgovore. Sreća može biti u svemu što nas okružuje – priroda, cvijeće, stabla, ljubimci, putovanja, umjetnost, sport, more, djeca, obitelj, prijatelji… Svi naši voljeni… Mene čini sretnom sve što volim, jer nema ništa bez ljubavi… Čini me sretnom ono što osjećam prema svijetu u nadi njegova prihvaćanja, ali bez uvjetovanja, već u blagosti i predanosti davanja… Kad nema ničega što bi me učinilo sretnom normalno osjetiti tugu neispunjenosti i beznađa, ali znam da se u životu sve kreće ka nečemu i uvijek postoji neki put… Fotografija je često ispunjenje, utjeha i nešto neotuđivo i nedjeljivo od naše biti. Ona  uvijek daje osjećaj pripadnosti duši bez uporišta i snovima izmaštanim unatoč životnim teškoćama…

Karmen Stošić – Djetinjstvo
Slavka Pavić – Plavo jutro, bijeli oblaci
Višnja Makek – Putovanje
Zdenka Reščić – Pogled
  •  Naslovna fotografija: Vesna Špoljar – Herbarij snova
  •  Fotografiju autorice snimila Valerija Dujmović

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here