Svi smo u djetinjstvu naučili poslovicu da je čistoća pola zdravlja, a u doba u kojemu nam svakodnevicu djelomično režira nepoznati koronavirus koji izaziva bolest COVID-19 naučili smo da tu nema igre s polovicom zdravlja jer je čistoća – zdravlje samo po sebi. Osim čestog i temeljitog pranja ruku, potrebno je paziti na higijenu prostora. Da smo i to shvatili ozbiljno vidi se po povećanoj prodaji sredstava za pranje i dezinfekciju raznih površina kojima smo okruženi. No, ako želite svoj dom održavati na prirodan način i smanjiti uporabu industrijski proizvedenih sredstava u tekicama naših baka piše što je dobro imati pri ruci. Glavni saveznici u održavanju čistoće životnog prostora na prirodan način, među ostalim, su limun, kuhinjska sol, soda bikarbona, soda, bijeli ocat i eterična ulja sa dezinfekcijskim svojstvima.

Sok od limuna čisti savršeno jer se u njemu nalazi limunska kiselina koja je jedno od najsnažijih sredstava za čišćenje. Neškodljiva je, lijepo miriše, ubija bakterije, odmašćuje… Pravi multifunkcionalni pomagač. Limunovim sokom efikasno ćete očistiti umašćene površine, dovoljno je dobro ih natopiti i pustiti da limunska kiselina djeluje 15 minuta. Želite li, pak, očistiti tvrdokorni kamenac u kupaonici, u prskalicu s vodom dodajte sok jednog ili dva limuna, pa će problem brzo biti riješen…

Kuhinjska sol ima abrazivna svojstva, pa je možete pomiješati sa sokom od limuna ili je jednostavno staviti na površinu polovice limuna i njome trljati zaprljane površine. I ona ima blago dezinfekcijsko djelovanje. Otopinom od soli i vode, naprimjer, lako se rješava problem neugodnih mirisa iz odvoda u sudoperu. Miješanjem soli s limunovim sokom ili bijelim, alkoholnim octom moguće je očistiti mrlje od vode, kamenac, sanitarije, prozore, ogledala, masnoću na površini štednjaka ili u pećnici… Sudoper možete odlično očistiti, naprimjer, mješavinom 25 grama kuhinjske soli i 300 mililitara vode.

Alkoholni, bijeli ocat izvrsno čisti stakla, pločice, uklanja mrlje od čaja na šalicama… Idealan je pomagač u kupaonicama i kuhinjama… Razlog njegove efikasnosti je octena kiselina koja prodire duboko u prljavštinu.

Soda bikarbona je, znaju svi koji su je koristili čudotvorno sredstvo. Ona je mineral koji se nalazi u prirodi. Kupujte je u trgovinama sa zdravim proizvodima i ljekarnama, kako biste bili sigurno da u njoj nema dodataka. Pastu za čišćenje od sode bikarbone napravit ćete tako da pomiješate četiri žlice sode bikarbone sa četiri žlice vode. Na uprljanu površinu utrljajte pastu, obrišite čistom krpom i ispolirajte do sjaja.

Sredstvo za prirodno čišćenje je i soda,odnosno natrijev karbonat. Ona je prirodni omekšivač vode koji prodire u tvrdokornu prljavštinu na svim površinama – od zidova, podova do radnih  površina u kuhinji.

Eterična ulja čajevca, limuna, majčine dušice, kadulje i eukaliptusa odlikuju se dezinfekcijskim karakteristikama, pa se, među ostalim koriste i kao dodatak sredstvima za dezinfekciju ruku, bilo u onima koje kupujemo ili onima koje sami napravimo. Jedno vrlo efikasno sredstvo za čišćenje napravite samo tako što ćete pomiješati 600 ml bijelog octa s 300 ml vode i dodati 20-30 kapi eteričnog ulja od eukaliptusa. Spomenuta eterična ulja mogu se dodavati ranije spomenutim sredstvima za prirodno čišćenje, pojačavju im dezinfekcijska svojstva i dodaju lijep miris.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here