Kako bi potaknula kulturu čitanja, osobito u vrijeme samoizolacije, Delegacija Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi poziva hrvatske građane na čitanje nekih od najboljih katalonskih književnika prevedenih na hrvatski jezik, otkrivajući im korijene povijesne ljubavi između Katalonije i pisane riječi. Tako će u sklopu ovogodišnje manifestacije Noć knjige, kojom se 23. travnja obilježava UNESCO-ov Svjetski dan knjige i autorskih prava, hrvatski urednik i kritičar Kruno Lokotar kroz seriju od četiri videa predstaviti značajna katalonska djela prevedena na hrvatski jezik, a građani će imati priliku sudjelovati u nagradnoj igri. Video sadržaj emitirat će se od 20. do 23. travnja na Facebook stranici Delegacije Vlade Katalonije i književnog portala Moderna vremena, a gledatelji će imati priliku osvojiti i neke od predstavljenih naslova na društvenim mrežama.

Kroz četiri dana Lokotar će predstaviti antologiju novijeg katalonskog pjesništva “Riječi za jedan lapidarij” (preveo i odabrao Tonko Maroević), “Trg dijamanta” roman najvažnije katalonske autorice 20. stoljeća Mercè Rodorede, knjigu “Bez straha” najradikalnije časne sestre Europe Terese Forcades te objasniti korijene Dana knjige i proslave Sant Jordija u Kataloniji.

U sklopu manifestacije Noć knjige po prvi put obilježava se  katalonski Sant Jordi, globalno poznati dan književnosti i ruža… prilika je to da upoznate katalonsku književnost prevedenu na hrvatski…

No, osim što je na nagovor katalonskih izdavača, 1995. godine, UNESCO proglasio 23. travnja Svjetskim danom knjige i autorskih prava, ovaj datum za Kataloniju ima još jednu, posebnu važnost. Toga dana slavi se Sant Jordi (Sveti Juraj), dan ljubavi i književnosti koji se masovno obilježava u Barceloni i širom Katalonije kroz inicijativu “Books and Roses”. Ova globalno prepoznata inicijativa kojom se povezuju knjige, ruža i ljubav preselila se izvan granica Katalonije pa se tako svake godine u više od 50 zemalja svijeta održava preko 150 proslava.


U znak zahvalnosti ljudi razmjenjuju knjige i ruže, a korijeni ovog specifičnog slavlja potječu iz mješavine povijesnih tradicija. S jedne strane Sant Jordi je zaštitnik Katalonije od 15. stoljeća, a s druge strane oslanja se na poznatu legendu o Svetom Jurju i zmaju (vitez pobjeđuje zmaja, koji je terorizirao selo i princezu, a nakon što je ubio zmaja, sveti Juraj poklonio je princezi jednu prekrasnu crvenu ružu) i staru srednjovjekovnu tradiciju posjećivanja kapele Sant Jordi u Palacio de la Generalitat u Barceloni, gdje se nekada održavao sajam ruža ili ‘sajam zaljubljenih’. Zbog toga je Sant Jordi i zaštitnik zaljubljenika u Kataloniju. Na dan Svetog Jordija u Kataloniji se proda čak više od 1,5 milijuna knjiga i više od 6 milijuna ruža. Iako će se ovogodišnja proslava književnosti odviti daleko od knjižnica i knjižara, to neće umanjiti značaj ovog, diljem svijeta, važnog i prepoznatog datuma kao ni poruku koju prenosi.

Video sadržaj emitirat će se do 23. travnja na Facebook stranici Delegacije Vlade Katalonije i književnog portala Moderna vremena, a gledatelji će MOĆI  osvojiti i neke od naslova KOJE ĆE NA društvenim mrežama PREDSTAVITI KRUNO LOKOTAR…

Facebook stranica Delegacije Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi:

https://www.facebook.com/cataloniaHR

Facebook stranica književnog portala Moderna vremena:

https://www.facebook.com/modernavremena

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here