Kao i sve kulturne ustanove širom svijeta, tako je i Hrvatski glazbeni zavod zatvorio vrata. Koncerti su otkazani, promocije, predavanja, kongresi i svečane večere odgođeni, društveni orkestri ne dolaze na probe, knjižnica ne radi… Vrijeme je stalo u ljepotici koja krasi Gundulićevu ulicu još od 1876. godine, kada je dovršena njena izgradnja i kada je otvorena kao prva koncertna dvorana u Zagrebu. Iako je silom prilika zatvorena, ta kulturna, poviješću nabijena insitucija Hrvatskog glazbenog zavoda nije napuštena ni zaboravljena. Jedan od onih što je ne zaboravljaju je i fotograf Zvonimir Ferina, koji je iskoristio je zatišje i kamerom zabilježio ljepotu tog povijesnog zdanja i svojim jedinstvenim umjetničkim izričajem prikazao tišinu koja trenutačno vlada „kućom u kojoj stanuje glazba“.

“Moji roditelji su glavni krivci za ljubav koju imam prema glazbi i za posebnu povezanost s Hrvatskim glazbenim zavodom, pa me veseli što kao fotograf već dulje vrijeme intenzivno surađujem s tom glasovitom kulturnom ustanovom. Fotografirati HGZ sada kada je zatvoren bilo je doista neobično – nedostajali su mi zvuci klavira, gudača, harfe… Tišina je bila neobično glasna…”, kaže Zvonimir Ferina.

Od osnivanja 1827. godine Hrvatski glazbeni zavod više puta se susretao s krizama, ali nikada s dvije u tako kratkom roku. Nakon velike krize 2018. godine, novo ravnateljstvo na čelu s izv. prof. dr. sc. Romanom Matanovac Vučković uspjelo je u iznimno kratkom roku oporaviti HGZ, privući sponzore i donatore, obnoviti dio zgrade, pojačati koncertna događanja, uvesti u prostor književnu i filmsku umjetnost, vratiti publiku i, što je najvažnije, stvoriti novu. No, svjetska pandemija stavila je cijeli život u izolaciju i na čekanje, HGZ je privremeno stavio ključ u bravu i počela je nova kriza.

Fotograf Zvonimir Ferina napravio je seriju fotografija umjetničog zdanja koje je, kao i mnoge na svijetu, zatvorio koronavirus…

“Za razliku od ostalih, jednako važnih glazbenih institucija, HGZ je udruga građana i financira se iz vlastitih prihoda. Prestanak rada za nas je kritičan trenutak kada nestaju svi naši prihodi i kada ne znamo kako ćemo radnicima isplatiti plaće i kako ćemo održavati zgradu. Ravnateljstvo je na nogama i pokušavamo pronaći rješenje za opstanak…”, otvorena je  Romana Matanovac Vučković.

Svi važni umjetnički projekti koje su HGZ i njegovi vrsni suradnici pripremali trenutačno su na čekanju, a novi tepisi na svečanom stubištu i ulašteni parketi u velikoj dvorani razmeću se svojom ljepotom na fotografijama Zvonimira Ferine i prizivaju što skoriji prestanak ove strašne pandemije…

Nadamo se da se vidimo uskoro! A dotad pogledajte prelijepe motive utišane kuće glazbe…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here