Martina Prenkaj, Agencija IMC

Naša mala i relativno mlada država prošla je mnoge kalvarije. Od ratnih stradanja do elementarnih nepogoda. Danas svjedočimo jednoj, za većinu, potpuno drugačijoj vrsti ugroze, koja nas je u mnogočemu uhvatila nespremne. Ne samo nas, nego i ostatak Europe i svijeta. Ali nas je, isto tako, u puno toga na brzinu osvijestila. Tako i u shvaćanju da su mnoge stvari izvan naše kontrole, da smo prisiljeni učiti u hodu, brzo se prilagođavati i, ono najvažnije, skupiti glave na hrpu i donositi važne i pravovremene odluke. Konačno nas ništa ne dijeli, pa su i one vječne hrvatske teme, nasreću, barem za sada, pale u drugi plan. Međutim, i u ovoj smo krizi ponovno pokazali mnoge ljudske slabosti. Panika, širenje lažnih vijesti i neinformiranost građana u vrijeme epidemije, jednako su opasni kao i uzrok sam.

OLAKO SHVAĆANJE OPASNOSTI

To sve potiče neodgovorna ponašanja koja pomažu širenju virusa, a odmažu borbi protiv njega. Od navale na granice, nerazumijevanja i kršenja mjere samoizolacije, do stampeda na trgovine i nerazumne kupovine. Iz primjera zemalja u okruženju jasno je da je širenju koronavirusa doprinijelo neodgovorno ponašanje pojedinaca, kao i olako shvaćanje ozbiljnosti virusa, na što je značajno utjecala i komunikacija blagih simptoma kod mlađe populacije.

Potrebno je ukazati na nepoželjna ponašanja koja ugrožavaju druge ljude… #budiKOodgovoran

Međutim, poznato je kako ovaj virus, koji se vrlo brzo i lako širi, može biti opasan i smrtonosan za građane starije dobi. U Hrvatskoj je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz 2016. godine, više od 1,1 milijun građana starijih od 60 godina. Neodgovornim ponašanjem ugrožavamo svoje bližnje, ugrožavamo svoje roditelje, bake i djedove, liječnike i medicinske sestre u zdravstvenim ustanovama i mnoge druge.

U Hrvatskoj je Više od 1,1 milijun građana starijih od 60 godina. Ležernošću prema koronavirusu ugrožavamo sve njih…

Naši stručnjaci, liječnici, epidemiolozi, Vlada i Nacionalni krizni stožer ulažu iznimne napore u sprečavanju širenja koronavirusa. Svatko od njih, u dijelu svoje odgovornosti i stručnih kompetencija, daje svoj maksimum, a sve ono što poduzimaju redovito dijele i s javnosti.
Umjesto da propitkujemo i dijelimo lekcije što bi svi oni mogli i trebali bolje, u Agenciji IMC odlučili smo se društveno odgovorno angažirati i pomoći radeći ono, što kao komunikacijski stručnjaci najbolje znamo. Tako smo pokrenuli inicijativu #budiKOodgovoran, s ciljem poticanja odgovornog ponašanja građana i zajedništva u borbi protiv koronavirusa.

SAVJETI, PREPORUKE, INFORMACIJE…

Svatko od nas, svojim doprinosom, a prije svega odgovornim ponašanjem može pomoći u sprečavanju širenja virusa. Upravo zato, odlučili smo svojim primjerom učiniti potreban korak. Na stranici www.budikoodgovoran.com i Facebook stranici Budikoodgovoran dijelimo sve potrebne informacije o koronavirusu, korisne preporuke i informacije nadležnih institucija, savjete stručnjaka i znanstvenika, ukazujemo na nepoželjna ponašanja u vrijeme epidemije i pozivamo na nužnu odgovornost svakog pojedinca. Uspjeli smo pokrenuti lavinu i veseli nas vidjeti da i mnogi drugi dijele naš entuzijazam.

u Agenciji IMC odlučili pomoći radeći ono što kao komunikacijski stručnjaci najbolje znamo. pokrenuli smo inicijativu #budiKOodgovoran, s ciljem poticanja odgovornog ponašanja građana i zajedništva u borbi protiv virusa…

Zašto ne bismo opet u nečemu bili primjer drugima i iznenadili svijet svojom uspješnom borbom protiv koronavirusa, kao što smo, primjerice, iznenadili sportskim talentima i rezultatima? Zajedno možemo puno i to smo kao narod već mnogo puta do sada pokazali. Sada za zajednički uspjeh trebamo samo biti odgovorni.

Pridružite nam se. Podržite inicijativu #budiKOodgovoran!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here