Jelena Skorup, arhitektica

Nagradu Pritzker zovu Nobelovom nagradom za arhitekturu. Osnovao ju je bračni par Pritzker, poznati čikaški mecene umjetnosti, znanosti i obrazovanja, čije se ime najčešće veže uz hotelski lanac Hyatt. Davne 1979. godine dodijeljena je prvi put s idejom da se godišnje nagradi živući arhitekt, arhitektica ili arhitekti čija djela (misli se na izgrađene zgrade) govore o talentu, viziji i predanosti njihovih autora kao i o njihovu doprinosa čovječanstvu i izgrađenom okolišu kroz medij arhitekture.

Pritzkerova nagrada, kako kažu, dodjeljuje se da bi podigla opću vidljivost uspješnih arhitektonskih djela, ali i stimulirala veću kreativnost arhitektonske profesije. Nagrada, kažu, nije diskriminirajuća, dodjeljuje se bez obzira na nacionalnost, rasu, vjersko opredjeljenje ili ideologiju autora.

KAŽU NEMA DISKRIMINACIJE

Inauguracijsku nagradu te 1979. godine dobio je Philip Johnson, slavni američki arhitekt, za 50 godina stvaralačkog rada i bogat imaginativni opus. Nakon toga nizali su se laureati, svi od reda sjajne arhitektonske zvijezde, čije imenovanje nije unutar profesije nikad izazivalo nikakve kontroverze, nitko nije dovodio u pitanje zaslužnost.

Ovogodišnje laureatkinje, Irkinje Yvonne Farell i Shelley McNamara, sjajne arhtektice zajedno rade od studentskih dana

Ovogodišnjeg Pritzkera dobile su dvije žene – Yvonne Farrell (1951.) i Shelley McNamara (1952.), dvije sjajne arhitektice koje se poznaju i rade zajedno od studentskih dana u Dablinu, gdje su otprilike iste godina kad je uspostavljen Pritzker, osnovale i danas vode arhitektonski ured. Vijest je odjeknula kao bomba. Facebook je istog dana bio prepun dijeljenih objava. Dijelile su redom žene, među njima najviše arhitektice, dizajnerice, povjesničarke umjetnosti. Objave su dobivale lajkove, komentare i srčeka tih istih žena.

I onda me jedan muški komentar ubo u srce: “Ne razumijem! Kakva je to vijest da su Pritzkera dobile dvije žene? U čemu je kvaka?” U tome, u tome je kvaka dragi prijatelju! Nagrada se dodjeljuje četiri desetljeća, i s ove dvije aktualne laureatkinje dobilo ju je samo – pet arhitektica!

Od osnivanja nagrade, dakle od one 1979. godine, trebalo je proći punih 25 godina da bi je 2004. godine konačno dobila i jedna žena. Bila je to velika Zaha Hadid, iranska princeza svjetske arhitekture. Pritzkera je još dobila japanska arhitektica, izvanredna Kazuyo Sejima, 2010. godine u paru sa svojim partnerom Ryue Nishizawom, te Carme Pigem 2017. godine, španjolska arhitektica sa svoja dva partnera u arhitektonskom uredu RCR Arquitectes. I, naravno da to otvara niz pitanja i da se svako od njih tiče položaja žena. Gdje su te žene u arhitekturi? Rade li? Proizvode li velika arhitektonska djela? Same ili sa svojim partnerima? Je li Pritzkerova nagrada zbilja iskreno nediskriminirajuća?

MUŽA NAGRADILI, ŽENU ZATAJILI, IAKO SU ZAJEDNO STVARALI

Svako od postavljenih pitanja teško je poput planine i svako vodi k jednom suštinskom pitanju, a to je diskriminacija žena unutar arhitektonske struke. Dakle, da ponovim, do ove 2020. godine, dakle punih 40 godina od uspostavljanja Pritzkera, tu su nagradu dobile samo tri žene! Samo TRI žene, u profesiji koja je, ali samo iz perspektive brojnosti, pretežno ženska. Yvonne Farrell i Shelley McNamara, malo su popravile prosjek. Jeeeee!

Od USPOSTAVE nagrade 1979. godine PROŠLO JE punih 25 godina dOK je 2004. konačno NIJE dobila i jedna žena – velika Zaha Hadid. Pritzkera SU još dobilE japanska arhitektica Kazuyo Sejima 2010. godine, ŠPANJOLKA Carme Pigem 2017., TE OVOGODIŠNJE LAUREATKINJE yVONNE fARELL I sHELEY mCnAMARA

Na kontroverznost dodjele Pritzkerove nagrade upravo iz kuta diskriminacije žena u arhitektonskoj struci skrenula je pažnju studentska grupa „Žene u projektiranju“ sa Harvardske škole arhitekture 2013. godine. Nagradu je 1991. godine zasluženo dobio arhitekt Robert Venturi. Međutim, javnost, i opća, ali i stručna, nije tada reagirala na nepravdu koja je pritom učinjena njegovoj dugogodišnjoj partnerici Denise Scott Brown. Ona je bila njegova životna partnerica, ali i poslovna. Osnovali su zajedno i 22 godine vodili ured „Venturi Scott Brown and Associates“. Projektirali su, ali i pisali knjige zajedno.

Arhitekti i supružnici Robert Venturi i Denise Scott Brown – on je dobio Pritzkera, njoj je uskraćen…

Pritzkerov žiri, međutim, u njoj je gledao Venturijevu ženu, a ne arhitekticu. „Žene u projektiranju“ pokrenule su 2013. godine on-line peticiju da se zatajenoj arhitektici Denise Scott Brown retroaktivno dodijeli nagrada kao priznanje za njen rad. Peticiju je potpisalo više od 20.000 ljudi, među kojima veliki broj svjetski poznatih arhitekata pa i sam Robert Venturi, mada se mogao ili morao zapitati zašto se toga nije i sam sjetio?! No, diskriminaciju prema ženama je očito priznati, a još se teže ispričati i ispraviti propust, pa predivna Denise, danas gospođa u kasnim osamdesetim godinama, nije dobila svog Pritzkera i najvjerojatnije nikad neće.

Denise Scott Brown i Robert Venturi bili su bračni i poslovni partneri. 1991. godine Pritzkera je dobio Venturi, ali ne i Scott Brown s kojom je radio. PETICIJU DA SE PRIZNA I ISPRAVI POGREŠKA POTPISALO JE 20.000 LJUDI. NIKAD NIJE ISPRAVLJENA…

Teško je biti žena u arhitektonskoj profesiji, čak i u slučaju kad imaš partnera, kao ja, koji te priznaje kao sebi ravnog i koji to trubi urbi et orbi. Kao manje važan kotač u partnerstvu gledaju te svi ostali – i investitori i društvo koje god da dotakneš. Žene autorice udružuju se s muškarcima jer im je tako lakše dobiti zadobiti povjerenje i dobiti posao. Žena u arhitekturi može s lakoćom dobiti samo poslove kao što su uređenje dječje sobe, biranje namještaja zastora i tepiha, projektiranje vrtne sjenice ili slično. Slika fine, nježne, ženstvene inženjerske profesije je ništa… Hologram. I tko kaže da u arhitekturi nema staklenog stropa ne govori istinu.

Zato svim kolegicama koje su same i uspješne, koje moraju uložiti sto puta više rada i energije da bi došle do posla i realizirale svoj projekt, kapa dolje! Svakoj dodjeljujem po jednog virtualnog Pritzkera.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here