Snježana Mlinarević

Novi predsjednik je prošlu subotu cijeli dan u plavoj kravati i tamnom odijelu obavljao razne protokolarne aktivnosti, od Pravnog fakulteta i ručka s njihovim predstavnicima pa do večernjeg druženja sa sportašima s invaliditetom. Članice naše Udruge Žene 50 + uspjele su ga sresti između tih događanja i napraviti zajedničku fotku za sjećanje. U prvih desetak dana mandata obratio se i podržao na Facebooku napore dužnika u francima u njihovu pravosudnom pohodu na banke. Čini se da je u ovo kratko vrijeme predsjednik države počeo pomno birati društvene skupine kojima će posvećivati pažnju i pokušati ojačati njihov položaj u društvu.

Milanović po svom habitusu nije narodni čovjek koji može brbljati sa svakim i pri tom uživati. Elitist je koji je to pokazao u svom premijerskom mandatu. Tada mu je više odgovaralo društvo Emila Tedeschija, za sada nekompromitiranog tajkuna koji voli pokazati da je opušten i neformalan poput Stevea Jobsa ili, pak, društvo vječnog yupija, guvernera HNB-a Borisa Vujčića. Njihova, sada već legendarna druženja ili barem priče koje su o tome kolale, u zagrebačkom klubu Pepermint, čini se, prošlost su barem za ovaj mandat. Osim, ako Tedeschi, recimo, konačno ne uspije napraviti sasvim nešto novo, umjesto gomilanja starih, već uhodanih poduzeća, a Vujčić ne otkrije što se to vrtjelo u Zabinoj perilici za pranje novca.

Predsjednik Zoran Milanović pri srdačnom susretu sa sportašima s invaliditetom… (FOTO: Facebook Zoran Milanović)

BIJEG OD STARIH TAJKUNA

Ne treba sumnjati da će Milanović bježati od starih tajkuna ili njihovih desnih i lijevih ruku. Sigurno neće primati čelnike Fortenove, ni Ruse ni domaće, koji će htjeti ponoviti da su uspjeli ugasiti “nuklerani reaktor zvani Agrokor”. “Tamo su pokradeni milijuni”, kratko je rekao u predizbornoj kampanji, pa je očito da je za njega to društvo gore od koronavirusa. Teško da mogu očekivati prijem i razumijevanje kod njega i ucviljena lica u masi domaćih velikih dobavljača Agrokora, od kojih baš nijedna tvrtka nije završila u stečaju. Nekim čudom svi preživješe kataklizmu Agrokora. Odmak od gospodarske i financijske scene, jer novac ionako nije kod njega, Milanović će vjerojatno nadoknađivati podržavajući mlade uspješne pojedince poput Mate Rimca ili kompanije poput istarskog Infobipa.

čini se da će novi predsjednik bježati od starih tajkuna i njihovih saveznika, od sumnjivih direktora, od omraženih bankara…, i okrenuti se običnim ljudima koji žive svoje zapetljane živote otežane potezima raznih lobija…

Od njegova starog društva jedino još možemo vidjeti, barem javno, Antu Kotromanovića kao prijatelja bez premca, iako mu je priuštio konspirativne pregovore s Josipom Klemmom i veliku osudu javnosti. Tu je i njegov stari borac Orsat Miljenić, bivši ministar pravosuđa, koji se po ničemu nije proslavio osim po izjavi “sve ćemo im rasprodati”, misleći na blokirane građane. Miljenić je politički gledano najtamnija figura u Milanovićevu okruženju. No, čini se da je dobar organizator i za obojicu bi bilo najbolje da njegov angažma u Uredu predsjednika RH ostane na tome. Jer, Miljenićev lik i djelo u javnosti nisu ostali u nekom dobrom sjećanju. Budući da ga je i tijekom predizborne kampanje uspješno držao u relativnoj sjeni, može se pretpostaviti da će tako biti i ubuduće.

KLIMAVU KUĆU VALJA UČVRSTITI

S kim će to, onda, Zoran Milanović realizirati svoj petogodišnji mandat ako će izbjegavati već spomenute Tedeschija i Vujčića kao simbole napadnog i napuhanog društvenog elitizma? Hoće li se baš moći odmaknuti od uspješnih bankara, direktora i treba li to uopće napraviti da bi ga smatrali predsjednkom dostojnim poštovanja? Ne nose oni naravno koronavirus da bi se trebao zaštiti od njih, ali ako gradi “Republiku kao kuću za sve”, kako je sam rekao, mora početi od temelja. A temelj su ljudi, obični, koji žive svoje male, teške živote, zapetljane i često izgubljene u zakonima, odnosima i potezima koje vuku lobiji raznih vrsta. Ne da bi njih, obične ljude, usrećili, naravno. Njihova je kuća klimava i treba je učvrstiti. I to je ono što se očekuje od novog predsjednika države. A bogati, oni se ionako znaju pobrinuti za sebe.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here