Lak za kosu iz vlastite kuhinje

Sve je više ljudi koji ne uzimaju s polica u trgovinama prvo što im padne pod ruku ili proizvod koji su večer ranije vidjeli u nekoj TV reklami. Biraju pažljivo, čitaju deklaracije, žele što je moguće više smanjiti unos štetnih tvari u sebe i prostor u kojemu žive. I ne odnosi se to, dakle, samo na namirnice koje kupujemo, nego i na higijenske potrepštine, na sredstva za čišćenje i, dakako, na kozmetiku. Neki posegnu i za kakvom požutjelom bilježnicom u koju je netko prije njih zapisao kako će napraviti masku za lice od jogurta, maslinova ulja ili meda…Ili nešto treće…

Među tisućama recepata koji savjetuju kako možete u svom domu napraviti neki prirodni kozmetički proizvod, ima i jedan s naputkom kako složiti prirodni sprej ili lak za kosu. Jednostavno – dosta su limun ili naranča, voda i žlica votke.

U lakovima za kosu nalaze se razni kemijski dodaci koji u konačnici štete vlasima i zdeavlju. Ima tu plastičnih polimera, formaldehida, umjetnih mirisa i alkohola, a svi oni mogu izazvati alergijske reakcije i nadražiti kožu. Budući, ipak, da sve mi dobro znamo koliko nam je važno učvrstiti frizuru i želimo izgledati uredno i dotjerano, sprej koji će nam to omogućiti dobar nam je prijatelj. Kad je k tome prirodan, eto veselja…

SASTOJCI

Želite li se, dakle, okušati u jednostavnom postupju spravljanja pridonog laka za kosu trebat će vam:

jedan limun ili naranča ako vam je kosa suha
450 ml vode
žlica votke

Mirisna kosa i učvršćena frizura bez kemikalija

POSTUPAK

Limun ili naranču operite i narežite na male komade, stavite u vodu i kuhajte dok ne zavrije. Potom smanjite vatru i kuhajte dok ne ishlapi pola količine tekućine. Ohladite tekućinu i procijedite. Na kraju u procijeđenu tekućinu umiješajte žlicu votke koja služi kao konzervans i ulijte u bočicu s raspršivačem.

Ovaj sprej s limunom ili narančom daje kosi mekoću i miris, a frizuri čvrstoću. Zahvaljujući votki kao konzervansu na polici može stajati do četiri tjedna, a u hladnjaku i dulje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here