Milena Jukić

Koronavirus uzima danak u soli! Tko bi rekao da će se samo tjedan dana nakon bitke za skupe kolače u jednoj fensi slastičarnici, voditi prava bitka za sol u nacionalnom (hm, jel još naš, al recimo da jest) superdućanu?! Police na kojima stoji sol bile su ispražnjene. I sad, bila bi mi jasna ta pomama za soli da u Zagrebu ima poledice! Ali, nema! Nema ni ovaca, k’o na Pagu ili Cresu. No, zato ima tih nekoliko slučajeva koronavirusa koje smo uvezli iz Italije, gdje su prvo razgrabljene zaštitne maske, pa ispražnjene prodavaonice hrane. Red je da se i mi, poput izvoznika nesretne korone, nakon zaštitnih maski koje su razgrabljene na brzinu, opskrbimo i hranom za 14 dana, koliko treba provesti u izolaciji ako zlo pokuca i na naša vrata.

Kroz police na kojima je sol protutnjao je tzunami

Stampedo na trgovine prehranom krenuo je još večer ranije, čula na jednim kasnim vijestima i k’o nevjerni Toma ujutro krenem u inspekciju. Na popisu mi skromnih pet-šest artikala: med, sol, banane, graham pecivo, pašteta i mesni doručak (ah, ne pitajte zašto mesni doručak, to je ljubav još iz osnovne škole, kad smo ga dobivali za užinu.)

Kad tamo red na blagajnama, većinom penzići guraju puna kolica, a nije onaj njihov, hm, naš utorak s popustom od 10 posto na sve. Pa hajde, kud’ svi tu i ja, pa da i ja ubacim u košaricu neko ulje, mlijeko, salatu od tunjevine s grahom, tikvice (da bude i nešto zdravo!), superkašu za jarunsku trkačicu, ali i štogod slatko, kad mi padne šećer. Jedva pola košarice, a 190 kuna! Puno, brate!

“Ma što puno!? A da si išla u neki high street dućan po krpice ne bi ti bilo puno”, uzvraćam svom alter egu. Taman za jednu krpicu. Koje su trenutačno na čekanju. Prvi je razlog, osim korone, što se zima upravo vratila, pa i ja s njom u čizme. Drugi je taj što najstariji i najutjecajniji talijanski modni portal kaže da sam i dalje u trendu. Kožne, naravno fejk, hlače su “it” komad nadolezećeg proljeća. Uz crne, u igri su i nove svijetle boje. One ružne lanjske bijele tenisice – chunky iliti dad sneakers i dalje su hit. A kad se samo sjetim kako sam se klela da nikad tako ružne neće na moju nogu, pa na kraju postala ovisnica! Novima je dodano malo pastelnih ili pak toplih boja. Pa malo vrište za istu, veliku, lovu. I trench u boji kože imam. I šareno i crno-bijelo. Dakle, mogu se posvetiti stvaranju zaliha za potrebe borbe s koronom. Prva vrećica je tu… Sad mogu u bitku za meso, kako nas savjetuju portali. Taman oprala opustjeli hladnjak.

Banane, superkaša, med, keksi i, naravno, sol – zalihe za borbu s koronom… Ako, ne daj Bože, pokuca na vrata…

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here