Ankica Mamić

„Zagreb i ja se volimo tajno
Dok drugi svoje ljubavi kliču,
Sastajemo se godinama
Pod velom noći, negdje na Griču.“

Prekrasni su ovo stihovi iz pjesme Arsena Dedića o Zagrebu. Nažalost, dojam i pravu poruku ove lijepe pjesme pokvarit će sadržaj koji slijedi.

Prvi stih, kada govorimo o Zagrebu danas i vladavini Milana Bandića, zvuči otprilike “Oni i ja volimo se tajno…”. Iako su “Oni” u trenutnoj konstelaciji snaga u zagrebačkoj Gradskoj skupštini iz redova HDZ-a, u proteklih 20 godina bili su i oni iz današnje oporbe, koji su ga iznjedrili i godinama tajno i prešutno podržavali.

“BIO SAM DOBAR DOK SAM VAM BIO ĆAĆA…”

„Dok sam vam bio ćaća bio sam vam dobar“, rekao je Bandić u svom nedavnom istupu na Aktualnom satu u Skupštini Grada Zagreba, odgovarajući na pitanje zastupnika iz redova SDP-a. Ta rečenica, javno izrečena, bez zadrške i skrivanja, zapravo je prava istina da je jedino interes konstanta politike, kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj razini. Rezultat takvih odnosa danas je neraskidiva korupcijska hobotnica u Zagrebu čiji su krakovi u potpunosti ugušili naš grad, od minusa od milijarde kuna i stotina projekata u nastajanju i provedbi koji niti služe građanima niti razvoju grada i boljem životu, već isključivo interesima umreženih.

Zagreb je postao grad slučaj, zarobljen u interesima, talac koji vapi da ga se izbavi. A to možemo samo mi. Javnim djelovanjem i govorenjem, ne šutnjom…

Tko je kriv? Krivi smo svi. Najviše dvije vodeće političke stranke koje se nikada oko Zagreba nisu dovoljno niti ozbiljno trudile. Jedni su Bandića stvorili i godinama podržavali, a drugi mu nikada nisu suprotstavili ozbiljne kandidate na lokalnim izborima. Izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, koji nije slučajno nazvan Lex Šerif, izravno izabranim načelnicima i gradonačelnicima dane su još veće ovlasti kako bi, na neki način, postali neovisnima ne samo o nama građanima, nego i o našim predstavnicima u gradskim skupštinama.

POLITIČKI IGROKAZ

Danas svjedočimo političkom igrokazu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini oko donošenja Generalnog urbanističkog plana, koji bi, sigurna sam, glatko prošao i bio usvojen da se nije dogodio narod. Arhitekti i urbanisti rekli su odlučno NE! izmjenama i dopunama GUP-a. Ukupna javnost oštro se usprotivila, usprkos tome što nas je gradonačelnik i ovaj puta pokušao preveslati dajući prijedlog na javnu raspravu u vrijeme ljetnih godišnjih odmora. Nasreću nije uspio. I nasreću ne uspijeva više u mnogočemu zamagliti oči građanima pod krinkom „delanja“ za njih i grad.

Otpor KOJI JEPRATIO IZMJENE GUP-A  rezultat JE ogorčenja građana i sve snažnijeg nepovjerenja u političke stranke i politiku. I postaje sve jači i masovniji… DOŠLI SMO DO KRITIČNE TOČKE…

Otpor građana sve je jači i masovniji. Sve više postaju svjesni razmjera korupcije i kažnjavaju one koji u tome sudjeluju i koji ga na bilo koji način podržavaju. U to smo se uvjerili na proteklim predsjedničkim izborima, a to se potvrđuje i sada u taktiziranju HDZ-a, koji se ne usudi više biti vjetar u leđa Milanu Bandiću uoči unutarstranačkih i nadolazećih parlamentarnih izbora.

Otpor se događa zbog nas, građana i medija koji uporno i odgovorno prokazujemo Bandićeve interesne organizacije, projekte osmišljene za kumove, rođake i prijatelje. Otpor je rezultat ogorčenja građana i sve snažnijeg nepovjerenja u političke stranke i politiku. Jer, budimo realni, svjedočili smo puno većim aferama Milana Bandića od ove s GUP-om. I nije se događalo ništa. Sada smo konačno došli do kritične mase – točke s koje nema povratka. I sada, svi bi na tome kapitalizirali, a do sada su šutjeli.

U tajnosti niču megalomanski projekti u kojima se susreću razni interesi i nastaje neraskidiva korupcijska hobotnica

Dok niču megalomanski projekti, sve ono što je građanima svakodnevno važno, zapušteno je i propada. Vodeće političke stranke nemaju proaktivne politike za Grad, nemaju kandidate niti programe. Zagreb je nažalost postao grad slučaj, zarobljen u interesima, talac koji vapi da ga se izbavi. A to možemo samo mi. Javnim djelovanjem i govorenjem, ne šutnjom.

Ovo je moj grad. U njemu živim, radim, zapošljavam, plaćam porez i prirez. Ne pristajem šutjeti.

A vi?

*Fotografija: N1 televizija

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here