Papa Franjo još je jednom pomaknuo granice u vatikanskoj politici i pokazao da je spreman na povijesne iskorake. Ovog je tjedna imenovao prvu ženu na visoku dužnost u Državnom tajništvu, diplomatskom i administrativnom središtu Vatikana kojim dominiraju muškarci. Povjerenje je ukazao talijanskoj laikinji, 66-godišnjoj Francesci Di Giovanni, stručnjakinji za međunarodno pravo i za ljudska prava, koja je u Državnom tajništvu zaposlena od 1993. godine. Da bi njezino imenovanje bilo izvedivo u Uredu za odnose s državama utemeljena je nova dužnost, pa će Dio Giovanni biti podtajnica, odnosno jedna od dvoje zamjenika ministra vanjskih poslova Svete Stolice. Vatikan je priopćio da će Di Giovanni biti zadužena za multilateralne odnose.

I ovom je odlukom papa Franjo pokazao odlučnost da mijenja stare obrasce

Odnos prema ženama u Katoličkoj crkvi od davnina je nepromijenjen, pa se tako i danasu njoj za svećenike rede samo muškarci, dok se žene tradicionalno drži na marginama administracije. No, ženske udruge, uključujući krovnu Organizaciju rimokatoličkih časnih sestara, već dugo pozivaju Papu da imenuje više žena na visoke dužnosti u vatikanskoj birokraciji. Pozivaju se na podatak da više od polovice od 1,3 milijarde katolika čine žene i da je ženskih redovničkih vjerskih redova tri puta više nego muških. Papa ih je, nema sumnje, čuo i odlučio da je došlo vrijeme da se ženama otvori veći prostor djelovanja na vatikanskoj sceni.

u svijetu ima 1,3 milijarde katolika, od čega više od 50 posto čine žene. Upravo zato krovna organizacija rimokatoličkih časnih sestara već dugo poziva Papu da imenuje više žena na visoke dužnosti u vatikanskoj birokraciji…

Vatikan je, inače, suverena država okružena RImom, koja ima diplomatske odnose s više od 180 zemalja. Unatoč Papinom obećanju da će na visoke položaje u Vatikanu imenovati više žena, Di Giovanni se priključuje skupini od tek nekoliko njih. Najutjecajnije su Barbara Jatta, ravnateljica Vatikanskih muzeja i Christiane Murray, zamjenica voditelja Ureda za odnose s javnošću.

Papa Franjo je prošle godine imenovao prve četiri žene savjetnice Biskupske sinode, institucije osnovane prije 50 godina radi pripreme važnih sastanaka biskupa koji se o različitim temama održavaju svakih nekoliko godina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here