Sigurno ste nekad negdje naišle na savjet da koži svoga tijela podarite osjećaj mekoće i prokrvljenosti tzv. suhim četkanjem. Pa da vidimo o čemu se radi. Suho četkanje poznato je još od antičke Grčke, zadržalo se do danas i čini se da će uvijek imati dovoljno poklonika da nikad ne izumre.

Tretman izgleda otprilike ovako: uzmete čvrstu četku s prirodnim vlaknima, na dugoj ili kratkoj dršci, i prelazite njome polako, čvrsto, ali ne pregrubo po suhoj koži cijeloga tijela, i to od stopala i ruku u smjeru srca. Poslije toga – tuširanje, njega kože nekim hranjivim losionom za tijelo i uživanje u mekanoj i toploj koži.

Poklonici ove metode njege kože tvrde da donosi mnogo dobroga: istodobno obavljate piling kože, poboljšavate cirkulaciju i protok limfe, smanjujete celulit, poboljšavate probavu i potičete oslobađanje tijela od otrova. No, u svemu treba imati mjeru i biti racionalan, pa tako i u očekivanjima od metode suhog četkanja. Njome se, svakako, mogu ukloniti odumrle stanice s površine kože, ali se ne može očekivati detoksikacija jer su za to u našem organizmu zaduženi bubrezi i jetra, tumače liječnici. Na suhu četku u tom smislu, dakle, ne treba računati.

Kako pravilno izvesti suho četkanje

Dermatolozi upozoravaju da četkanje tijela na suho nije za svakoga. Mnogi ljudi, istina, uživaju u njemu i dobro ga podnose, bez negativnih posljedica, no osobe koje imaju osjetljivu kožu, gnojne akne, psorijazu, ekcem ili neku vrstu osipa koji izaziva ljuštenje kože četkanje na suho moraju izbjegavati. Grubo četkanje suhe, osjetljive i na bilo koji način načete kože može pogoršati upale, izazvati sitne posjekotine, ožiljke, pa i rane. Zato oprez! Četkanje suhom četkom po suhoj koži trebaju izbjegavati i osobe koje imaju aktivnu infekciju kože uzrokovanu gljivicama (naprimjer atletsko stopalo), bradavice uzrokovane ljudskim papiloma virusom ili HPV-om, bakterijama izazvane bubuljice i sl.

Uglavnom, onima koji vole četkanje na suho i nemaju loših nuspojava, ipak savjet: kao i u svemu, tako je i u četkanju tijela na suho važna umjerenost. Ne trena to činiti prečesto, jednom ili dvaput mjesečno bit će sasvim dovoljno. Dakle, ako vam koža nije oštećena, ako nemate dermatoloških problema, ako to ne činite prečesto i pregrubo, četkanje suhe kože bit će vam ugodan tretman koji će vam zagrijati krv u žilama…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here