Ankica Mamić

Veseli me da je konačno netko istraživački pristupio problemu kućica rođaka, kumova i prijatelja, a nova saznanja, iako nas kod Bandića teško više može nešto iznenaditi, su za rubriku vjerovali ili ne. Članak na portalu 24sata.hr https://www.24sata.hr/news/split-na-19-kucica-zaradi-vise-nego-zagreb-na-njih-cak-228-661945 trebao bi biti obavezno štivo za sve nas u gradu Zagrebu, jer dok se ne osvijestimo, korupcija u našem gradu poprimit će još šire razmjere, a posljedice ćemo osjećati godinama.

Adventsko ludilo kreće. Vrte se filmovi i najave zagrebačke adventske čarolije u sve pršti od bajkovitosti, blagdanskog šarenila, sreće i ljubavi. Pale se svijeće, grad će zasvijetliti, Orašar će se uprizoriti i na ledu i sve će, kao i do sada, zamirisati na kobasice i kuhano vino. Kućice na Trgu osvanut će u još većem broju, što sigurno znači i veći prihod gradu.
Zvuči idilično, i na prvu izgleda tako. A zapravo ništa nije kako se čini. Zapravo je i tužno i ružno. Nevjerojatan je podatak kako grad Split na 19 kućica zaradi više nego Zagreb s njih 228! Nemoguće, rekli bi. Ali naravno da je moguće. Radi se samo o transparentnosti i netransparentnosti, o poštivanju i nepoštivanju zakona i procedura, o brizi za grad i brizi za vlastiti interes, o vladavini prava i samovolji.

u zagrebu ne postoji mogućnost da se tvrtka s iskustvom u organizaciji događaja i ugostiteljstvu prijavi na natječaj, iskaže interes za sudjelovanje i predloži svoj koncept za Advent. Natječaja jednostavno nema!

“Kućice za Advent dodjeljuju se temeljem zaključka gradonačelnika, a na prijedlog Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup i na drugo korištenje” – to je obrazac po kojem se dodjeljuju adventske kućice u Zagrebu bez javnog natječaja i javnog poziva za iskazivanje interesa. I nakon svega, oni odabrani po nahođenju Povjerenstva i Gradonačelnika i po osobnim preferencijama direktorice Turističke zajednice, još dobiju pravo te iste kućice davati u podnajam po onoj tko da više, bit će više za sve u lancu rođaka, kumova i prijatelja.

Dakle, ne postoji mogućnost da se tvrtka s iskustvom u organizaciji događaja i ugostiteljstvu prijavi na natječaj i iskaže svoj interes za sudjelovanje i predloži svoj koncept za Advent. Natječaja jednostavno nema!

Tako su za organizaciju najveće gradske manifestacije i najam kućica trajno stekle pravo određene tvrtke – Katapulti ovi i oni, Kokoši i jaja i ostali Bogom dani, jer jedino oni znaju i mogu osmisliti i organizirati adventska događanja i ishoditi sve što je za to potrebno. Oni su tako i predstavljeni kao glavni organizatori Adventa i prije nego je Grad izdao odobrenje.
Mnogi će reći zašto kritikom kvariti doživljaj i ljepotu blagdana, ugođaja na gradskim ulicama i dobro raspoloženje ljudi.

Upravo zato, zbog naše kolektivne šutnje, pod okriljem te atmosfere događaju se stvari koje vrijeđaju zdrav razum svih nas koji živimo i radimo u ovom gradu, stvari koje baš zbog toga prolaze ispod radara, a čine ogromnu štetu. Ne smijemo biti zaslijepljeni bajkovitim promotivnim filmovima, nagradama za najljepši europski advent, ali ni brojkama i rezultatima koliko god se oni činili dobri. Moramo ukazivati na kriminal i nepoštenu praksu, omogućiti fer natjecanje i stvoriti uvjete da svi koji žele, mogu i znaju dobiju priliku sudjelovati i natjecati se. Zar je normalno da u 21. stoljeću, u glavnom gradu Republike Hrvatske pričamo o tome kako bi se za ovakve stvari trebali raspisivati natječaji? Je li normalno da Gradonačelnik odbija odgovarati na pitanja medija, a umjesto odgovora prijeti i poziva se na kulturu?

Grad nije njihov već naš. Advent nije njihov već naš. Zato je važno govoriti i postavljati pitanja. Ako šutimo, ništa bolje nismo ni zaslužili.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here