Mladenka Šarić

Svatko ima neku svoju priču, a ona o tvrtki Zvona catering, koja je nedavno velikom feštom u zagrebačkoj Laubi proslavila 25. rođendan, priča je, među ostalim, i o ženskoj snazi, spremnosti na radikalne zaokrete, poslovnoj viziji i hrabrosti da se za njom krene. Sve je, naime, počelo odlukom Đurđe Protić da napusti prestižan posao bankarice i iz financijskog svijeta krene u ugostiteljsku pustolovinu, područje o kojemu tada nije znala puno, ali znala je i voljela kuhati. Pa kad su se frustracije zbog upravljačkih i poslovnih politika banke nagomilale u njoj toliko da sebe u tome više nije vidjela uzela je kormilo svog života u ruke i otisnula se na nemirno poduzetničko more, puno nenajavljenih oluja koje čovjeka mogu slomiti, ali i bonaca za kojih je neopisivo zadovoljstvo ploviti.

Ispočetka su je mnogi gledali začuđeno. Pa, k vragu, tko normalan napušta odličan posao koji nosi razne povlastice, mislili su. Pa tko u Hrvatskoj može uspjeti, pitali su… No, ničija sumnjičavost nije ju odvratila od odluke. Iako, možda Đurđa Protić ne bi krenula tako entuzijastično i poletno, možda bi se tijekom nekih iskušenja i pokolebala, da se njezinoj ideji nije bez zadrške priklonio i suprug Ivan. Radili su neumorno, puno, nastojali biti inovativni, držati visoku razinu kvalitete, svaki novi posao napraviti još bolje i dojmljivije od prethodnog… Danas zapošljavaju 60 ljudi i trude se stvoriti kreativnu atmosferu u kojoj svi mogu rasti kroz spoj obiteljske kulinarske tradicije i napredne svjetske kulinarske tehnike. Potvrdu da je rizik, kao i trud i rad koji su uložili, imao smisla dobili su danas, kad su 25 godina poslije, Zvona preuzela njihova djeca Lorenka i Jurica. “Nije bilo lako, ali isplatilo se…”, kaže gledajući svoju djecu na čelu tvrtke koja je nastala iz Đurđine potrebe za dubinskom promjenom života.

Sve je počelo kad je Đurđa Protić odlučila napustiti prestižni posao visokopozicionirane bankarice i uploviti u poduzetničke vode. SUPRUG IVAN OD POČETKA JE BEZ ZADRŠKE STAO UZ NJU, A DANAS SU OD NJIH DVOJE KORMILO TVRTKE PREUZELA NJIHOVA DJECA LORENKA I JURICA…

I upravo taj detalj da su tvrtku od svojih roditelja preuzela djeca danas je njoj i suprugu najveći izvor zadovoljstva. Ljubav i povezanost koju su izgradili unutar svoje male obitelji ostala je čvrsta i u njihovu poslovnom savezu. Kao što su Lorenka i Jurica rastući uz svoje roditelje gledali kako se Zvona razvijaju, i kao što su odmalena bili uključeni, tako njihova djeca danas gledaju njih i Protići se nadaju da će jednom u budućnosti obiteljsku tvrtku preuzeti treća generacija.

Jurica, Lorenka, Đurđa i Ivan – osnivači i nasljednici…

“Kad smo prije 25 godina pokretali posao, sanjali smo ovaj dan i zato smo danas presretni. Iza četvrt stoljeća uspješnog poslovanja uvijek i bez iznimke stoji jako puno rada, truda i odricanja. I mi smo se trudili, radili, sanjali i uvijek davali sve od sebe, a tako smo odgajali i svoju djecu. Ali vrijedilo je. Predivan je osjećaj znati da se radom, uz puno ljubavi koja vas gura naprijed, mogu postići velike stvari“, rekla je Đurđa Protić na obljetničkom slavlju Zvona cateringa. A bila je to uistinu sjajna zabava na kojoj se vidjelo zašto su Zvona tako uspješna i jaka, zašto su baš oni bili angažirani na svečanostima, recimo, prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju ili dolaska pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku… Dojmljivi zatamnjeni ambijent Laube bio je elegantan okvir za demonstraciju maštovitosti u gastronomiji. Hrana božanstvena, stolovi toliko raskošno dekorirani da su izgledali nestvarno, posebno za tu večer kreirani kokteli, nastup Nine Badrić i Ante Gele, mladih pjevača Ive Ajduković i Alena Đurasa… Sve je prštalo dobrim raspoloženjem, a sreća s lica pokretača tvrtke Đurđe i Ivana kao i njihovih nasljednika Lorenke i Jurice obasjavala je prostor i mnoštvo gostiju… Baš za svakog gosta imali su vremena, svakome su se posvetili, sa svakim nazdravili…

Puna Lauba, raspjevani Nina Badrić i Alen Đuras… Za osnivače tvrtke Đurđu i Ivana Protića bio je to dan za pamćenje…

Bilo je nevolja na poslovnom putu. Tko ih nema? Bilo je izazova i neizvjesnosti. Može li bez toga? No, kroz sve to Đurđa i Ivan Protić prošli su predano radeći i čvrsto vjerujući da će uspjeti. I to se dogodilo, Zvona catering u svom poslovnom portfelju ima više od milijun trenutaka za pamćenje. Impozantan broj događanja na kojima su servirali najbolju moguću hranu i pružili vrhunsku uslugu. 1800 domjenaka i 100.000 uzvanika godišnje, jasno govori o kakvom se bogatom iskustvu, vrhunskoj kvaliteti i tradiciji radi.

Detalji s proslave u Laubi…

“Kao obitelj smo jako povezani, a kao tvrtka svi smo zajedno predani učenju i razvijanju kompetencija. Samo tako i mi i naši zaposlenici možemo razvijati svoje talente, omogućiti im da dođu do izražaja. Samo zahvaljujući kompetencijama možemo svaki sljedeći posao odraditi još bolje”, kažu Protić, koji su proteklih 25 godina ispisali veliki poslovnu i obiteljsku priču.

Đurđa Protić uza sve pronalazi i vrijeme za dobrotvorni rad kao članica Lions Kluba Zrinjevac, kroz koji je, među ostalim, realiziran projekt Vinograd dobrote u suradnji s Iločkim podrumima, u kojemu se kroz koncept kumstva nad trsovima i prodajom vina iz tog vinograda svake godine prikuplja novac za opremanje škola u tom dijelu Lijepe naše. I rođendansko slavlje, stoga, nije moglo proći bez humanitarnog detalja. Zvona su, naime, prigodno donirala 10.000 kuna Zakladi Budi Foodie, prvoj privatnoj fondaciji koja stipendira talentirane mlade kuhare, somelliere, konobare, voditelje restorana…

Donacija Zakladi Budi Foodie u kojoj se školuju mladi kuhari

O tome kako je i zbog čega dala otkaz na dobro plaćenoj poziciji članice uprave jedne hrvatske banke i krenula u poduzetništvo, kako su nastala i stasala Zvona catering Đurđa Protić govorila je i na Mreži TV, u emisiji OneNastupaju nazvanoj – Usudi se i kad ne moraš.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here