Sandra Pocrnić Mlakar

Svjetlosna godina mjera je za udaljenost i takvo značenje daje naslovu knjige Mare Majstorović dodatnu simboliku. Jer u njezinoj knjizi pod naslovom „Svjetlosna godina“ taj pojam označava godinu kojoj se Vukovar, Vinkovci i Slavonija nadaju i čvrsto vjeruju da će doći – bit će to godina u kojoj će se okrenuti budućnosti, željama i radostima. U svojim proznim zapisima „Svjetlosna godina“ Mara Majstorović sjeća se ratne 1991. godine i preispituje uzroke rata i načine za zaustavljanje bezumlja te ih nalazi u vjeri, nadi i ljubavi kao temeljima za građenje budućnosti.

Mara Majstorović je coach (životna trenerica), a u Vinkovcima i Vukovaru vodi radionice na kojima trenira polaznike da ostvare svoje životne i poslovne ciljeve te uređuje vinkovački portal Samo pozitivno. S autoricom razgovaramo o njezinoj knjizi, vjeri i nadanjima koja su je pratila u vrijeme rata, o budućnosti koju projektira sa svojim polaznicima coachinga te o planovima sa „Svjetlosnom godinom“.

Jesu li stvarni događaji opisani u „Svjetlosnoj godini“ – odvojenost od roditelja, briga za njihovu sudbinu i utočište u molitvi?

Svi događaji su stvarni i istiniti i u sebi nose navedene životne vrijednosti koje provlačim kroz priču koju i pričam i pišem. Kroz to svoje iskustvo promatrača ratnih zbivanja, željela sam ukazati na sva emotivna stanja s kojima se nosimo kad nas sustigne neka nevolja i kako se s njima nositi. Tada sam to radila intuitivno i pomogla samoj sebi da pobijedim sve strahove, osjećaje krivnje, tuge i nemoći i ne izgubim u sebi nadu, vjeru i optimizam da će se sve u konačnici dobro završiti. I kako to u životu biva, upravo otkrivanjem osjećaja hrabrosti i odlukom da ostanem u vjeri da je sve moguće tako se moja priča sretno i završila.

život u emocijama straha, osude, krivnje, mržnje, ljutnje, nemoći, patnje i tuge je život u prošlosti. Živeći danas u prošlosti srce nam je zatvoreno za mogućnosti…

Na prvom predstavljanju u Vinkovcima izjavili ste kako je ideja za knjigu nastala u Godini milosrđa 2016. godine. Kako vas je inspirirao svetac Leopold Mandić, u knjizi i u životu?

Sveti Leopold Mandić je drugi kanonizirani svetac u Hrvatskoj i prati me još od mojih studentskih dana u Osijeku. U izvanrednoj Godini milosrđa proglašenoj od Papa Franje, tijelo sveca je pohodilo našu domovinu i grad Zagreb i priča je jednostavno iz mene izašla i ostavila trag na papiru. Jedan odlazak davne 1988. godine u crkvu sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku nas je na duhovnoj razini povezao i definirao moj život, jer svi se mi kad imamo nekakav izazov, problem, teško iskustvo i prolazimo kroz razna životna i poslovna iskušenja moramo za nešto uhvatiti kako bi se iz tih stanja izvukli i pronašli izlaz. Ja sam izlaz pronašla u razgovorima i molitvi ovom velikim čovjeku, koji je svoj život posvetio izgradnji mostova među ljudima i narodima i postao promicatelj pomirenja svakodnevno dajući gotovo 40 godina nadu očajnima i grešnima. Upravo njegov život pun bola i patnje, jer je svakodnevno trpio bolove, mi je bio inspiracija da i kada mi je najteže ne odustajem i imam vjere u pozitivan ishod. Moleći se njemu u nevolji doživjela sam i mistično iskustvo na kojem gradim cijelu priču povjerenja i pozitivnog stava u nevolji i kroz predavanje uz promociju pod nazivom „Snaga uma i moć pozitivno stava“ nesebično dijelim svoja sadašnja iskustva i znanje iz neurolingvističkog programiranja.

Knjiga “Svjetlosna godina” napunit će čitatelje pozitivnom energijom

U knjizi na nekoliko mjesta naglašavate kako rat nije sudbina, već ljudska odluka i koliko je važno za sve okrenuti se vjeri u sutra i izgradnji budućnosti. Koliko je takva poruka potrebna Vukovaru i Vinkovcima, danas, četvrt stoljeća nakon rata?

Rat nikako nije i ne smije biti samo ničija sudbina i to treba razumjeti i prihvatiti odgovornost za vlastite odabire. Ratovati ili pokušati iznaći rješenja mirnim putevima su stvar odluka i odabira. I kao što sam u knjizi naglasila, etnička netrpeljivost, osuda i mržnja, nisu prethodnice rata, već njegove neizbježne posljedice, a posljedice uvijek sustignu sve naše odluke i izbore. Ova poruka je svrha ove knjige jer život u emocijama straha, osude, krivnje, mržnje, ljutnje, nemoći, patnje i tuge je život u prošlosti. Živeći danas u prošlosti srce nam je zatvoreno za mogućnosti. Knjigom ću pokušati otvoriti umove i zatvorena srca i ukazati u viziju budućnosti i kakvu je žele moji sugrađani ostaviti u nasljedstvo svojoj djeci.

Kao rođena Vukovarka, danas s obitelji živite i radite u Vinkovcima. Koliko često posjećujete Vukovar? Imate li i danas rodbinu u Vukovaru i koliko ste vezani uz taj grad?

Vukovar je od Vinkovaca udaljen 20-tak kilometara i stalno sam na toj relaciji, ako ne fizički onda u mislima. Majka mi je tamo pokopana, tamo je moja rodbina i tamo su moji prijatelji, a kroz manifestacije i edukativna događanja koje organiziram u suradnji s gradom Vukovarom, vrlo rado se družim s mojim Vukovarcima.

S obzirom da se bavite coachingom i vodite portal Samo pozitivno, nastojite li edukacijama i javnim informiranjem pomoći Vukovaru da zaliječi rane? Koliko je i vaša knjiga „Svjetlosna godina“ jedan od načina djelovanja na javno mijenje?

Naravno, coaching je postao moj životni poziv i živeći to što radim svakodnevno pomažem ne samo Vukovaru, već svim polaznicima mojih treninga i radionica da vide rješenja za svoje probleme i izazove i dođu do svojih životnih i poslovnih ciljeva i maknu fokus s prošlosti. Portal Samo pozitivno im daje upravo uvid u mogućnosti kroz pozitivne primjere iz našeg okruženja, a moja knjiga će ih uputiti u strategiju koju i oni u sebi trebaju spoznati i koja će im pomoći da otkriju istinu u sebi.

Kakvi su daljnji planovi s knjigom, nakon predstavljanja knjige u Zagrebu 12. studenog?

Nakon predstavljanja u Zagrebu, s poštovanjem ćemo svi zajedno obilježiti u miru 18. studeni kao dan kada odajemo počast svim nevinim žrtvama Domovinskog rata i braniteljima Vukovara i njihovim obiteljima. A kad se stišaju emocije iz prošlosti doći ću hrabro na promociju u moj rodni Vukovar, i to 3. prosinca u Gradsku knjižnicu i dat ću sve od sebe da ih usmjerim prema viziji svijetle budućnosti i da zajedno Vukovaru damo novi okvir, da bude grad potencijala i mogućnosti, da  pretvorimo u – Grad svjetla!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here