Ankica Mamić

Prelomiti i odlučiti, ući u rizik, preuzeti odgovornost… u Hrvatskoj to nekako teško ide. Od kada je slobodne države, sve naše Vlade krasi jedno – nema hrabrosti za donošenje odluka. Ovih dana Plenkovića udaraju sa svih strana, a najteži su udarci od onih, zapravo malobrojnih i marginalnih, ali njemu važnih jer o njihovim rukama ovisi.

Prema posljednjem Crobarometru, HNS kao manjinski partner HDZ-a uživa 1,6 posto potpore, a Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića je na 4,2 posto. Ipak, ti naoko nebitni, dio su vladajuće koalicije pa je razumljivo da su u poziciji ucjenjivati, što je slučaj s Bandićem i HNS-om. S druge strane, Milorad Pupovac kao domine kockice ruši ono što Plenković gradi, ali ovaj mora pred očima javnosti reći da ovaj nije rekao, ili bolje rečeno, da nije mislio to što je rekao. Ili uvjeriti sve nas da nismo čuli to što smo čuli. To je hrvatska zbilja. I nije naravno od jučer, i nije nešto što je karakteristika samo ove Vlade. To je nešto na što smo u Hrvatskoj itekako navikli.

PLENKOVIĆ NAJTEŽE UDARCE TRpI OD STRANAKA KOJE SU OBJEKTIVNO SLABE, ALI IH JE PARTNERSTVO U VLADAJUĆOJ KOALICIJI PRETVORILO U SNAŽNE UCJENJIVAČE. HOĆE LI, POPUT SEBASTIANA KURZA I ALEXISA TZIPRASA, ODLUČITI PRESJEĆI I NOVU SNAGU POTRAŽITI NA IZVANREDNIM IZBORIMA?

Prijevremeni izbori normalna su pojava u demokratski razvijenim društvima. Oni su pokazatelj zrelosti društva da u trenutku kad stvari naočigled ne funkcioniraju povuče potez i pokuša ispočetka. Naravno da su kalkulacije u politici važne. Naravno da je i kontekst iznimno važan, jer Hrvatsku samo par mjeseci dijeli od predsjedanja Vijećem Europe. Ne treba zanemariti ni činjenicu da HDZ nije ostvario rezultat kakav je priželjkivao na Europskim izborima. Ipak, ponekad je dobro zaviriti u tuđe dvorište. Učiti iz tuđih primjera.

Tako smo nedavno svjedočili prijevremenim izborima u Austriji. Izbori su raspisani nakon što je Heinz-Christian Strache, krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe) i manjinski koalicijski partner kancelara Sebastiana Kurza, u svibnju bio akter političkog skandala koji je odjeknuo. Kurz je odmah raskinuo koaliciju i zatražio održavanje prijevremenih izbora, koji su nedavno i održani i na kojima su njegovi konzervativci pobijedili. Iako i oni trebaju koalicijskog partnera za sastavljanje stabilne Vlade, odluka se pokazala ispravnom i pravovremenom.

Grčki premijer Alexis Tsipras, čija je stranka Syriza doživjela težak poraz na europskim i na lokalnim izborima, odmah nakon objave izbornih rezultata najavio je da će raspisati prijevremene parlamentarne izbore. Syriza je na tim izborima, istina, poražena, ali Tsipras je dobio 31,5 posto glasova i pripremio novu strategiju za jačanje lijevog centra. I Kurz i Tsipras pokazali su zrelost i spremnost za donošenje odluka. Bez kalkulacija, bez pokušaja da u situaciji u kojoj su se našli traže opravdanja, da uvjeravaju svoje birače da se ne događa to što se događa.

Hoće li Plenković prelomiti, povući potez i pozvati na prijevremene izbore? Vidjet ćemo u danima i tjednima koji dolaze. Ono što je sigurno i što se puno puta potvrdilo, kako kaže mudra izreka Warrena Buffetta: “Rizik je donositi odluke u nesigurnom okruženju. Ne donositi ih, također je rizik”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here