Alis Marić, Čitaj knjigu

Ovo ljeto je puno novih zanimljivih i uzbudljivih naslova. Zaista je ponekad teško izabrati i odvojiti novitete koje bi vrijedilo promptno čitati, a neke i odmah kupiti i imati na polici „posebno važnih knjiga“ koje se ne čitaju samo jednom, već one se imaju zato što su u stanju protresti naš svijet i podstaknuti nas na rast kakav ne možemo ni sanjati. Knjiga “Vodič za preživljavanje empata” upravo je takva knjiga. Ima moć da pomoću svijetlih uviđaja u trenutku izazove neke promjene u vašem životu. Na ovaj način ovo je knjiga koja će proširiti vaš univerzum i rasti ćete kako niste mogli ni zamisliti. Da, čitanje je moćno!

Knjiga je već pri samom izlasku pobudila pozornost čitatelja. Osim intrigantnog naslova u kojemu su se pronašli oni koji žele zaroniti u dubinu ljudske osjetljivosti, knjiga je temeljno štivo za svakoga tko ima potrebu produbiti svoju empatiju i prepoznati u njoj jedinstveni dar. Psihologinja i dr. med. Judith Orloff (i sama empatica) ukazuje na to kako prihvatiti vlastitu osjetljivost u trenucima kada nam se ranjivost čini poput ”slabe točke”, primjerice kad se nalazimo okruženi otrovnom energijom emocionalnih vampira. Poznato je da emocionalni vampiri posebno ”vrebaju” empate budući da u osjetljivim ljudima pronalaze hranu za vlastiti nedostatak empatije. Empatima, stoga preostaje da nauče kako upravljati svojom energijom te spriječiti osjetilnu preopterećenost.

Osjetljivost je dar, ali može biti i prokletstvo ako se čovjek ne zna s njome nositi…

Jednom kad empati postanu uravnoteženi u svojoj izvornoj snazi, počet će mijenjati gledišta na izvanjsku realnost i kreirati za sebe nova okruženja u kojima neće dopuštati psihološkim nasilnicima da kradu ljepotu njihovih bogatih unutarnjih svjetova. Za neke je empate put do emocionalne slobode posut mnogim izazovima. I stoga je ova knjiga značajna jer ohrabruje čitatelja da se otvori prema pronalasku svog jedinstvenog potencijala pomoću kojeg će zakoračiti u novi svijet.

Autorica se u knjizi također osvrće na empate koji pribjegavaju raznim ovisnostima, poput alkohola, droge, hrane, kocke itd. Njihova krajnja osjetljivost može ih uvući u duboku emocionalnu bol u kojoj empati ne mogu pronaći izlaz pa se odaju zemaljskim slabostima. Ovisnost je podla i stoga će empati-ovisnici morati naučiti kako prepoznati osjećaj koji im nanosi bol i krenuti u odgonetavanje njegovih uzroka.

“Vodič za preživljavanje empata” nudi empatima mnogo vještina koje će im pomoći da se nose sa svojom ulogom. Autorica se također obraća roditeljima koji podižu osjetljivu djecu u našem surovom svijetu u kojem se osjetljivost još uvijek interpretira kao slabost. Djeca empati posebno su ranjiva budući da ponekad osjećaju previše, a ne znaju kako se nositi sa svojom preopterećenošću, ne znaju kako objasniti uzrok svoje uznemirenosti. Društvo nema razumijevanja kad je riječ o ovakvoj perceptivnoj djeci te stoga roditelji koji u obitelji imaju male empate moraju naučiti kako pristupiti iznimnoj osjetljivosti svog djeteta.

Ne može se dovoljno puta naglasiti da je biti empat poseban dar. Osjetljivi ljudi imaju daleko više toga na čemu mogu biti zahvalni:

• Sposobni su proživjeti izvanrednu strast i radost
• Mogu vidjeti već plan na dubokoj razini
• Usklađeni su s ljepotom, poezijom i energijom života
• Suosjećajnost im omogućava da pomažu drugima

Psihologinja Judith Orloff ovom je čarobnom knjigom pogodila psihološku strelicu u najranjiviju točku ljudske osjetljivosti. Čitatelji su prepoznali empata u sebi – jer kako kaže Alanis Morissette: ”Biti osjetljiv empat jednako je lijepo kao i biti umjetnik.” Točno tako. Empatija je umjetnost življenja. Tko zna osjetiti svoju ranjivost, zna kako osjetiti život u svoj njegovoj punini.

Evo i nekoliko savjeta koji pomažu preosjetljivim ljudima da zbog svoje empatije osjete  preopterećenost te da se nja i oslobode napetosti:

  • udišite esencijalno ulje lavande – nekoliko kapljica možete staviti između obrva (na treće oko) da se smirite
  • boravite u prirodi
  • pametno rasporedite svoje vrijeme – ne morate izlaziti ili nešto raditi kada ste umorni ili preopterećeni
  • postavite jasne granice s energetskim vampirima i otrovnim ljudima – NE je potpuna rečenica. Ne morate ništa objašnjavati.
  • budite suosjećajni prema samima sebi. Budite dragi prema sebi kad god je to moguće. Nemojte se dotući.
  • povucite se od ostatka svijeta barem jednom godišnje – to neka bude vrijeme planirano za opuštanje u prirodi ili nekom drugom smirujućem mjestu. Tako ćete brže doći k sebi.

Knjigu je izdala izdavačka kuća Cosmos knjiga i možete je kupiti u svim knjižarama u Hrvatskoj po cijeni od 150 kuna, a na ovom LINKU možete dobiti dodatne informacije

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here