Mladenka Šarić

Unatoč svojoj sposobnosti, obrazovanju, iskustvu, odlučnosti, hrabrosti i svim životnim i karakternim vrlinama koje bi im trebale biti plus, žene su često u društvenom minusu. Borimo se s podcijenjenošću, dugim čekanjem na napredovanje, predrasudama o tome da nam na inteligenciju i sve ostalo, a posebno karijeru, utječu ljepota i sklonost manipuliranju, o tome da smo slabiji spol… Sve te površnosti, ipak, ne mogu umanjiti veličinu i snagu žene koja se svjesno odlučila suprotstaviti uvriježenim procedurama i postupiti prema kanonima pravde, čak i onda kad tu pravdu više nitko niti ne očekuje, jer ju je sklonost oportunizmu pretvorila u izlizanu frazu bez značenja. Tri žene koje su ostavile snažan dojam svojom beskompromisnošću i željom da promijene ustaljene obrasce, i kojima je posvećen ovaj tekst, tri su kapi u beskrajnom moru žena koje svaki dan ruše predrasude o slabijem, za neke i društveno manje vrijednom spolu. Ovo je priča o dvije sutkinje iz Hrvatske i jednoj kapetanici iz Njemačke… Jedan citat snažnu ženu opisuje riječima – Ona nije osjetljiva i lomna kao cvijet, ona je osjetljiva kao bomba... Upravo tako, tri žene kojima je posvećen ovaj tekst, kao simbolima bezbroj takvih žena u svijetu, svojim djelovanjem pokazuju što to u životu znači…

MITRIN OBRAČUN S NASILNIKOM

Sutkinja Mitra Meštrović

Mitra Meštrović sutkinja je Općinskog suda u Zadru koja je široj javnosti postala poznata kad ju je dopalo da sudi nasilniku Darku Kovačeviću, zvanom Daruvarac, koji je u kafiću, u nazočnosti ušutjelih svjedoka, brutalno premlatio 18-godišnju djevojku, udarajući joj glavom u umivaonik, cipelareći je dok je ležala na podu, mlateći je kao da je vreća trulih krumpira… Puno je nasilja i nasilnika u Hrvatskoj kojima se sudilo, ali su suci u pravilu bili blagi, osuđivali su ih na uvjetne kazne blagonaklono ih poučavajući da im to treba biti škola, jer “drugi put” – bit će drugačije. Sutkinja Mitra Meštrović nije razmišljala o tome što će biti, ako bude, “drugi put”. Za nju “drugi put” nije bila opcija i zaključujući slučaj koji joj je dodijeljen nakon što je prethodni sudac otišao na liječenje učinila je više nego mnogi suci koji su godinama prije nje sudili nasilnicima, tretirajući ih milostivim uvjetnim kaznama. Izrekla mu je kaznu od pet godina zatvora, što je značilo da iz sudnice ide odmah u pritvor. Takva kazna za nasilje dotad u hrvatskoj pravosudnoj praksinijebila viđena. Nažalost, nasilnik je izašao iz pritvora već za mjesec dana, jer u tako kratkom roku koji je preostao od šest mjeseci maksimalnog, zakonom propisanog boravka u pritvoru, nije mogla biti izrečena pravomoćna presuda. No, kad je sutkinja Mitra Meštrović dobila slučaj koji je zgrozio Hrvatsku već su mnoge procesne radnje bile gotove.

Od nje u tom trenutku, pak, nije se očekivalo ništa posebno, ništa što bi odudaralo od uobičajene sudske prakse u slučajevima nasilja. Štoviše, pokušavalo se umanjiti njezinu sposobnost da sudi u tom predmetu naglašavanjem kako joj je nakon 20 godina rada na Prekršajnom sudu to prvi kazneni predmet. Suptilno se sugeriralo da nije iskusna, sposobna, spremna… Sudac koji je vodio predmet prije nje zbog bolesti ga nije dovršio, nasilnikov odvjetnički tim, pak, otezao je i manipulirao razvlačeći postupak do iznemoglosti. I onda je došla sutkinja koja je po kratkom postupku suđenje privela kraju, osudila nasilnika na, za Hrvatsku nevjerojatnih, pet godina zatvora i time ga otpremila iz sudnice ravno u pritvor… Njezina presuda na pet godina zatvora, nažalost, nije postala pravomoćna, jer je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu smanjilo ublažilo kaznu smanjivši je za godinu dana, pa je Darko Kovačević i dalje na slobodi, gdje čeka da ga sudac izvršenja pozove na odsluženje zatvorske kazne. Kad će to biti, ne zna se… Kako bilo, sutkinja Meštrović pokazala je kako bi se trebalo suditi kad je riječ o nasilju.

ELMIN SUDSKI UDAR NA ZASTARU

Sutkinja Elma Kaleb Mamić

Druga sutkinja, Elma Kaleb Mamić, sa Županijskog suda u Karlovcu, brzopoteznom je završnicom matirala sve one koji su očekivali da će suđenje za kriminal u Karlovačkoj banci nakon 20 godina pravnih manipulacija i vratolomija konačno zbog zastare odumrijeti. I bilo bi tako da se nije pojavila Elma Kaleb Mamić, kojoj je slučaj dodijeljen u veljači, samo četiri mjeseca prije zastare.

U ekspresnom finalu sutkinja je odbila sve daljnje pokušaje odvjetničkih timova da odugovlačenjima i bolesničkim ispričnicama svojih klijenata odvuku postupak u zastaru. Umjesto toga, bivšim je članovima Uprave Karlovačke banke Miji Bursiću, Sandi Cvitešić i Danku Seiteru izrekla po tri godine zatvora. Naravno, bila je sutkinja itekako svjesna da njezina presuda nije kraj, da će se odvjetnici žaliti da je njihovim klijentima povrijedila prava i da će presuda vjerojatno biti ukinuta. No, ovim je manevrom taj sjajna sutkinja spriječila zastaru i “kupila” još dvije godine u kojima se stigne izreći pravorijek za kriminal počinjen u Karlovačkoj banci. Bez njezine odlučnosti da svim zakonskim sredstvima spriječi zastaru, da je odgodi makar i za te dvije godine, već danas bi bila oživotvorena ona Rojsova tranzicijska krilatica – tko je jamio, jamio je… E, pa, Elma Kaleb Mamić se s time nije mogla ni htjela složiti…

SUTKINJE MITRA MEŠTROVIĆ I ELMA KALEB MAMIĆ POKAZALE SU DA HRVATSKO PRAVOSUĐE NIJE POTPUNO POTONULO, A KAPETANICA SPASILAČKOG BRODA CAROLA RACKETTE DA JE HUMANOST JAČA OD ZABRANA…

U slučaju koji pokazuje svu veličinu tragedije u kojoj se nalazi hrvatsko pravosuđe ona je pokazala da ako ima volje, ima i načina, ako se želi istjerati pravda, pronalaze se i zakonske mogućnosti čak i onda kad se čini da više ne postoje i da je sve gotovo. Karlovačka sutkinja pokazala je da nije gotovo dok nije gotovo… Da je više primjera poput njezina, možda povjerenje građana u pravosuđe ne bi bilo na tako niskim granama kao što jest… Elma Kaleb Mamić ima 43 godine i jedna je od najboljih karlovačkih sutkinja. U 20 godina rada većini je vremena radila na Općinskom kaznenom sudu, a zadnjih godinu i pol na Županijskom je sudu u Karlovcu. U njezinoj se ladici predmeti nisu nagomilavali, rješava promtpno nove, ali i star, smanjujući time broj neriješenih predmeta na svom sudu. Njezine presude se u pravilu potvrđuju na višim instancama… Inzistira na poštivanju suda i u njezinoj sudnici vlada stroja disciplina.

CAROLA KRŠENJEM ZABRANE ZAŠTITILA ŽIVOTE

Kapetanica Carola Rackette

Treća priča je o 31-godišnjoj Njemici Caroli Rackette, zapovjednici spasilačkog broda Sea-Watch, kojoj je bilo zabranjeno uplovljavanje u talijanske teritorijalne vode jer je na otvorenom moru prihvatila 41 ilegalnog imigranta.

Nakon što je 17 dana plutala na otvorenom moru čekajući odobrenje za ulazak u luku Lampedusa, suočena s očajem ljudi koje nitko ne želi, oglušila se o zabranu i na svoju ruku uplovila u Lampedusu, svjesna pri tom da joj za kršenje zabrane prijeti uhićenje i zatvorska kazna do 10 godina. Unatoč tome, ta je mlada žena postupila po svojoj savjesti, stavljajući na prvo mjesto čovjeka u nevolji. I bila je uhićenja, no ubrzo i puštena iz kućnog pritvora zahvaljujući odluci još jedne žene, sutkinje Allesandre Velle, koja je presudila da njemačka kapetanica nije prekršila zakon kada je probila pomorsku blokadu, da nije počinila nikakvo nasilje već je provodila svoju dužnost u zaštiti života. “To nije bio čin nasilja, samo neposluh. Situacija je bila očajna, a moj je cilj samo bio da iskrcam na tlo iscrpljene i očajne ljude. Bilo me strah”, rekla je mlada Njemica.

Mlada kapetanica Carola Rackete završila je tri fakulteta i diplomirala s 23 godine. Proputovala je veliki dio svijeta, a u Sea Watchu je od 2016. godine. Njezin čin izazvao je niz kritika, ali i puno hvale. Zbog niza prijetnji koje je dobila, nakon odluke o ukidanju kućnog pritvora, premještena je na tajnu lokaciju… Zapovjednica spasilačkog broda postala je ove godine, nakon što je godinama sudjelovala u znanstvenim ekspedicijama na Arktiku i Antarktiku te radila je za niz humanitarnih organizacija, a između ostalog i za Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here