Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu javno-zdravstvene akcije Sve za tvoje srce i povodom Dana Grada Zagreba organizira na Cvjetnom trgu, u nedjelju, 9. lipnja, od 10 do 13 sati besplatnu procjenu kardiovaskularnog rizika. To obuhvaća mjerenje kolesterola i krvnog tlaka, edukaciju o kardipulmonalnom oživljavanju te edukaciju o postupku prve pomoći kod opstrukcije dišnog puta, poznatu kao Heimlichov hvat.

“Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih su 2017. godine umrle 23.504 osoba, što čini 44 posto ukupno umrlih. Dakle, svake godine zbog kardiovaskularnih bolesti nestane jedan grad u Hrvatskoj prosječne veličine Solina, Kutine ili Sinja. Zbog toga moramo što više ulagati u prevenciju i građane educirati o važnosti pravovremenih kontrola te zdrave mediteranske prehrane i redovite tjelovježbe”, ističe akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca.

U NEDJELJU, OD 10 DO 13 SATI, NA CVJETNOM TRGU U ZAGREBU BESPLATNA PROCJENA RIZIKA ZA BOLESTI SRCA I EDUKACIJA GRAĐANA KAKO DA DRUGOJ OSOBI SPASE ŽIVOT…

Javno-zdravstvena akcija Sve za tvoje srce ima dva cilja – educirati građane kako sami mogu svojim ponašanjem i navikama prevenirati kardiovaskularne bolesti. To podrazumijeva prestanak pušenja, smanjeni unos soli, pridržavanje režima umjerene prehrane kroz više manjih obroka dnevno, svakodnevna tjelesna rekreacija u vidu šetnje te redovite kontrole. Drug je cilj educirati građane da drugome spase život. Zahvaljujući projektu Oživi me i ususret velikim vrućinama i povećanom riziku od srčanog zastoja, građani će moći na lutkama naučiti cjeloviti postupka oživljavanja.

“Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom provodi akciju Oživi me još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama više od 4.000 osoba naučilo je postupke oživljavanja, no smatramo da to i nije dovoljno. Naša zajednička misija je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život”, istaknula je Ivana Portolan Pajić, članica Upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here