Rak jajnika jedan je od najsmrtonosnijih ginekoloških karcinoma i borba protiv njega zahtijeva stalnu i snažnu edukciju, ali i stvaranje društvene atmosfere podrške oboljelim ženama i njihovima obiteljima. Zbog toga se od 2013. godine, svakog 8. svibnja, obilježava Svjetski dan borbe protiv raka jajnika kojemu je globalni cilj upravo edukacija ljudi o raku jajnika i pripadajućim simptomima, ali i izgradnja osjećaja solidarnosti u borbi protiv ove bolesti.

Prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, rak jajnik godišnje se dijagnosticira kod gotovo 240.000 žena, a smrtonosan je u više od 150.000 slučajeva. U našem slučaju stvari stoje ovako: prema podacima iz Registra za rak od raka jajnika u Hrvatskoj je 2015. godine oboljelo 431, umrlo 319 žena, dok ih je 2016. oboljelo 425 i umrla 301 žena. Za ovaj rak nema organiziranog probira i time je važnije osvijestiti žene o važnosti ginekoloških pregleda. Iznimno je važno da žene svih dobi znaju barem osnovne informacije jer je radi kasnog otkrivanja jako velika smrtnost. Problem je, naime, što simptomi vrlo često ostaju neprepoznati, jer se mogu zamijeniti s drugim simptomima manje ozbiljnih bolesti kojima žene ne pridaju osobitu pažnju, posebice probavnih smetnji.

U cilju edukacije Udruga SVE za NJU ovogodišnji Svjetski dan borbe protiv raka jajnika obilježava s dva događaja. Najprije će 8. svibnja, u 11 sati u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva, održati javnu tribinu na kojoj će o brojnim aspektima te bolesti, o radu u multidisciplinarnom timu, novostima u liječenju raka jajnika, dosadašnjim iskustvima u genetskom testiranju žena oboljelih od raka jajnika te o dobroj praksi, organizaciji i radu genetskog savjetovališta za rak dojke i jajnika govorit će ugledni stručnjaci: prof. dr. sc. Herman Haller, mr. sc. Višnja Matković,  prof. dr. sc. Damir Babić, prof. dr. sc. Ante Ćorušić, dok će prim dr. sc. Paula Podolski predstaviti hrvatski prijevod novog ESMO vodiča za rak dojke. Voditeljica Centra za psihološku pomoć Udruge SVE za NJU Ljiljana Vukota predstavit će, pak, drugo događanje posvećeno borbi protiv raka jajnika, a to je javnozdravstvena akcija “To nisu samo ženske stvari”, koja će biti 25.svibnja 2019. godine na zagrebačkom Bundeku i u sklopu koje će biti organizirana i humanitarna utrka. Javnu tribinu u HND-u otvorit će Ronalda Kovačević, žena koja se 10 godina liječi od raka jajnika. Glavna je poruka navedenih događanja da rak jajnika jest ženska bolest, ali nije samo ženski problem. U zdravlju i bolesti žene trebaju podršku partnera.

Za humanitarnu se utrku možete prijaviti na poveznici http://www.svezanju.hr/2289-2/

Na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pak, pronalazimo i to da se obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika želi ukazati i na najvažnije činjenice o raku jajnika, a to su:

  1. Sve su žene u opasnosti od obolijevanja. Znanje i osviještenost o ranim znakovima bolesti mogu spasiti brojne živote.
  2. Rana dijagnoza znatno poboljšava ženine izglede za preživljavanje. Rak jajnika često se dijagnosticira u kasnoj fazi.
  3. Mnoge žene pogrešno vjeruju da će PAPA test otkriti rak jajnika.
  4. Važno je educirati žene da, primijete li neuobičajeno povećanje trbuha, upornu nadutost, bolove u zdjelici ili učestalu potrebu za mokrenjem stalno tijekom nekoliko tjedana, trebaju potražiti pomoć i posavjetovati se s liječnikom.
  5. Također je vrlo važno da žene redovito odlaze na preventivne ginekološke preglede.

Inače, aktivnosti Udruge SVE za NJU možete pomoći i osobnim donacijama, a podaci su:

Udruga SVE za NJU, Kneza Mislava 10, Zagreb
OIB: 29284356244
IBAN: HR552360000-1102016768

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here