Lakoća pokreta, unutarnji mir, savršeno disanje koje opušta i liječi cijelo tijelo – to je ono što želi postići i zadržati svaki čovjek. Godine na nama, naravno, ostavljaju trag, pa nam tijelo odjednom nije onako gipko kao što je bilo, i mir nam je poremetila svakodnevica ispunjena stresom, na disanje nismo usredotočeni i najčešće nismo nimalo opušteni, jer svaka nam je stanica napeta kao struna. No, ima načina kako promijeniti to stanje, kako postići unutarnju ravnotežu i riješiti ili umanjiti neke zdravstvene tegobe. Mnogim je ljudima izlaz bila i ostala yoga i to u zagrebačkom Medical Yoga Centru, koji je u gotovo tri desetljeća postojanja pomogao mnogima da se osjećaju bolje i žive kvalitetnije. Evo nekoliko priča koje će vam približiti dobrobiti vježbanja yoge, a čuli smo ih od dugogodišnjih polaznica i polaznika.

Đurđica Krajač će 15. srpnja ove godine napuniti 80 godina, a u Medical Yoga Centar dolazi već osam godina i to dvaput tjedno. I ne bi to, kaže, ni za živu glavu propustila, jer bez yoge njezina bi joj skolioza onemogućila bilo kakav vid kvalitetnog života. Uistinu, u gornjemu dijelu njezina leđa su svinuta, ali ne kao što su bila prije vježbanja, kaže. Njezina, pak, živahnost uma i gipkost tijela vide se odmah. Na prostirci izvodi vježbe s lakoćom koju bi malo tko povezao s njezinom dobi, ali i s mogućnostima njezina tijela.

Đurđica ima blizu 80 godina, yogu u MYC vježba osam godina i time drži pod kontrolom skoliozu

„Ako mi je neka vježba preteška, voditeljica Mirjana odmah mi daje zamjensku. Uglavnom, zahvaljujući yogi osjećam se izvrsno, fizički sam jača i boljeg sam raspoloženja. Svojedobno sam imala problema s nogom i nisam dolazila vježbati 2,5 mjeseca. Potonula sam i psihički, a onda su mi moji liječnici rekli da je vježba za mene lijek. Krenula sam ponovno i preporodila se toliko da više ne moram uzimati lijekove koji su mi ublažavali bol u kuku, jer boli više nema“, govori nam Đurđica.

U suradnji s Udrugom „Žene 50+“ i portalom One nastupaju, Medical Yoga Centar poziva vas da im se priključite i pri tom i uštedite. za one koji dosad nisu vježbali kod njih osiguran je popust od 50 kuna na mjesečnu upisninu. Kako biste ga ostvarili potrebno je da prilikom unošenja svojih podataka upišete i kod – “50+”

Ankica Svoboda zagazila je u sedmo desetljeće života i muku je mučila s kralježnicom. Na yogu u MYC dolazi šest godina, a prije toga odlazila je u teretanu.  Pokazalo se, kaže, da je to za nju bilo prejako, pa se preporodila kad je otkrila yogu.

„Vježbe su lagane, prilagođavaju se nama, a toliko mi podižu energiju da kad se s vježbanja vratim kući s lakoćom obavljam sve što me čeka – od kućanskih poslova do uređenja vrta… Preporučila bih svakome da počne vježbati yogu, jer naučit će, između ostalog, pravilno disati što je ključna dobrobit za organizam. Najgore je kad se ljudi predaju i prepuste misleći da su previše bolesni ili previše stari“, kaže Ankica.

Dinka: “S yogom uspijevam sačuvati gipkost…”

Dinka Prpić je u šezdesetima, a u Medical Yoga Centar dolazi gotovo pet godina. Prije toga vježbala je, kaže, pilates, no trebalo joj je nešto što za nju neće biti preagresivno. Dinka još radi i dane provodi sjedeći za kompjuterom. Vježbanje joj toliko pomaže da sačuva gipkost da više ne može zamisliti život bez yoge…

Ljiljana: “Yoga i trčanje moja su kombinacija. Upravo se pripremam za moj prvi maraton…”

Ljiljana Tripović, pak, umirovljena je profesorica engleskog jezika i povijesti umjetnosti, koja je u mirovini počela trčati. Na yogu je počela dolaziti prije četiri godine jer joj je trebala aktivnost koja će joj pomoći održavati kondiciju. Bez kombinacije trčanja, na koje ju je „navukao“ zet, i yoge više ne bi mogla, a trenutačno je posvećena treniranju za istrčavanje svog prvog maratona, onog u Zagrebu. Nedavno je, pak, istrčala rutu u Italiji dugu 16 kilometara…

Dorotea Bogdan do mirovine je svirala violinu u HNK-u i imala je niz profesionalnih zdravstvenih tegoba – reumu, teniski lakat, ukočenost ruke koju uopće nije mogla ispružiti… Kad je prije pet godina počela vježbati u Medical Yoga Centru stanje joj se toliko popravilo da ne može zamisliti tjedan bez barem dva dana vježbanja. „Što mi znači yoga, vidi se i na mom licu, a bogme i na tijelu. Više se smijem, a manje jedem…“, smije se Dorotea.

VJEŽBANJE YOGE POMAŽE S TEGOBAMA POPUT SKOLIOZE, OSTEOPOROZE, REUME, RAZNIH PROFESIONALNIH BOLESTI… tIJELO ČINI GIPKIM, A ISPRAVNO DISANJE OPUŠTA I LIJEČI. vJEŽBATI SE MOŽE U SVAKOJ ŽIVOTNOJ DOBI

Jasmina Bavoljak, pak, ima teških problema s osteoporozom zbog čega trpi jaku bol u području kuka. Kad su joj liječnici preporučili vježbanje, pronašla je yogu i otkako je prije godinu i pol počela vježbati bol u kuku i bedrenoj kosti je, kaže, nestala. Jasna Vidović vježba yogu tri godine i kao najveću dobrobit ističe da zahvaljujući tome ima puno bolju ravnotežu, kako tjelesnu, tako i duhovnu.

Rus Aleksandar Kurylev na yogu dolazi gotovo sedam godina, dovela ga je supruga, a on priznaje da je prije toga mislio da će to biti nešto bezveze. Sad, pak, misli potpuno suprotno, a kako se bavi nordijskim hodanjem pravilno disanje koje je naučio vježbajući yogu važno mu je i za tu aktivnost.

Ivana je dolazila ina yogu za trudnice u Medical Yoga Centar, a nastavila je i nakon što je postala mama…

Ivana Malus Tomorad mlada je žena koja u Medical Yoga Centar dolazi dvije godine jer joj to pomaže da ostane razgibana i bude dobre volje. „Dolazila sam i na yogu za trudnice dok sam nosila dijete. Taj osjećaj opuštenosti, razgibanosti cijelog tijela i spoznaje da sve grupe mišića rad jako mi je važan.

A imamo i odličnu instruktoricu Mirjanu Ivanović, koja se trudi da nijedan sat ne bude isti. Ovdje nema dosade ni jednoličnosti, samo rad na sebi i pozitivna energija…“, kaže Ivana.

U Medical Yoga Centru prilagođavaju vježbe prema dobi i zdravstvenim problemima…

U suradnji s Udrugom „Žene 50+“ i portalom One nastupaju, Medical Yoga Centar poziva vas da se priključite i pri tom i uštedite. Za one koji dosad nisu vježbali kod njih osiguran je popust od 50 kuna na mjesečnu upisninu. Kako biste ga ostvarili  potrebno je da prilikom unošenja svojih podataka upišete kod “50+”. Tečaj yoge možete upisati on-line preko poveznice https://www.medical-yoga.com/

Za sve informacije možete im se javiti na e-mail adresu info@myc.hr te na broj telefona 0915172883. U Medical Yoga Centru možete vježbati na više adresa u Zagrebu, koje ćete pronaći na njihovoj web stranici https://www.medical-yoga.com/, a možete kombinirati vježbanje i na više lokacija.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here