Vjerojatno niste znali da čak 20 posto svih onkoloških bolesnika u svijetu umire zbog posljedica pothranjenosti. S obzirom na veličinu problema, ali i na nedovoljnu informiranost javnosti o njemu, nedavno je predstavljen digitalni projekt nijeFRKA.hr  koji objedinjuje sve informacije vezane uz prehranu onkoloških bolesnika

Riječ je o projektu kojim se želi pomoći onkološkim bolesnicima da poprave prehrambene navike. Projekt je pokrenuo Fresenisu Kabi d. o. o., u suradnji s relevantnim institucijama, stručnim društvima i udrugama bolesnika – Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatsko društvo za internističku onkologiju, Društvo za digestivnu kirurgiju, Društvo za unaprjeđenje hrvatske otorinolaringologije, Društvo medicinskih sestara/tehničara digestivne kirurgije, udruga “Sve za nju”, udruga “Jedra” te mnogi drugi.

Stručnjaci savjetuju kako se hraniti tijekom teške bolesti

Jedan je od glavnih razloga pokretanja projekta „nijeFRKA.hr“ jest već spomenuta  poražavajuća činjenica da čak 20 posto svih onkoloških bolesnika u svijetu umire zbog posljedica pothranjenosti. Razlozi su različiti, no sigurno je da nedovoljna informiranost bolesnika, ali i medicinskog osoblja, ne pridonosi poboljšanju trenutačnog stanja.

“Prehrana je osnovna potreba svakog čovjeka tijekom cijeloga života. Stoga je zainteresiranost, kako zdravih, tako i bolesnih ljudi, za prehranu izrazito velika. Cijela obitelj intenzivno proživljava poremećaje prehrane oboljelog jer su oni vidljivi simptom bolesti i tradicionalno se pothranjenost povezuje s lošim, a debljina s dobrim zdravljem. Stanje ishranjenosti ima utjecaj na mogućnosti provođenja liječenja onkološkog bolesnika, podnošenje liječenja te, u konačnici, ishod liječenja. Važna je dobra i trajna edukacija zdravstvenog osoblja o problemima prehrane, izgradnja povjerenja između liječnika, odnosno medicinske sestre i bolesnika te dobra suradnja s industrijom. Ona prilagođava proizvode prepoznatim potrebama bolesnika kako bi oboljeli dobili stručne informacije i dobre proizvode koji će poboljšavati njihovo stanje i doprinositi uspjehu liječenja”, istaknula je Sanja Pleština, pulmologinja iz zagrebačke Klinika za plućne bolesti Jordanovac.

Kako se hraniti tijekom liječenja karcinoma važno je pitanje u procesu oporavka

Na portalu koji uređuje poznata klinička nutricionistica Darija Vranešić Bender  onkološki bolesnici mogu pronaći različite korisne informacije poput gotovih prijedloga jelovnika i recepata, informacija kako poboljšati nutritivni status, prilagoditi prehranu različitim tegobama i osobnom stanju s obzirom na vrstu onkološke bolesti, učiniti prehranu ugodnom i izbjegavati loše prehrambene navike.

poražavajuća je I MALO POZNATA činjenica da čak 20 posto svih onkoloških bolesnika u svijetu umire zbog posljedica pothranjenosti…

“Platforma nijeFRKA.hr za onkološke bolesnike rezultat je multidisciplinarnog rada tima stručnjaka koje povezuje skrb o prehrani i kvaliteti života ovih bolesnika. U stvaranju sadržaja sudjelovali su liječnici specijalisti, medicinske sestre i nutricionisti s bogatim kliničkim iskustvom kako bi što kvalitetnije približili čitateljima brojne teme o optimalnom pristupu prehrani prije, za vrijeme i nakon onkološke terapije. U moru neprovjerenih i često za bolesnike frustrirajućih i zbunjujućih informacija, platforma nijeFRKA.hr izdvaja se jer po prvi put nudi pacijentima mogućnost pronalaska kvalitetnih informacija, ali i svakodnevnih savjeta, jelovnika i uputa na jednome mjestu i na hrvatskom jeziku, u skladu s našim podnebljem i zdravstvenim sustavom. Pacijentima su na raspolaganju i online alati za praćenje vlastitog nutritivnog statusa i određivanje nutritivnog rizika što je od iznimne važnosti za pravilnu samokontrolu, ali i uspješno liječenje i kvalitetu života bolesnika i njihovih obitelji. Internet je posebno pogodan medij za ovakve projekte jer omogućuje dinamičnost, interakciju i laku dostupnost sadržaja putem različitih kanala”, rekla je Darija Vranešić Bender.

Posebnost portala je i kalkulator “Jesam li u riziku od pothranjenosti?”, koji svakom onkološkom bolesniku može odrediti nutritivni status te mu prema rezultatima dalje pomoći savjetima u vezi prehrane. No, naravno, najvažnije je savjetovati se s liječnikom. Poznato je da onkološki bolesnici gube kilograme zbog bolesti, no i kasnije u procesu liječenja kemoterapijom, kada im dodatni savjeti o redovnoj, ali i enteralnoj prehrani itekako mogu pomoći. U komunikaciji se pacijenti često obraćaju i liječnicima, ali i medicinskim sestrama.

“Pacijenti žele saznati što smiju jesti, koju vrstu namirnica treba izbaciti, što uzimati od suplemenata kako bi pomogli u tretiranju bolesti. Kad krene specifično onkološko liječenje, kreće druga faza u kojoj prehranom i dodatcima prehrani pokušavaju ublažiti i/ili otkloniti popratne pojave. Prehrana svakako utječe na ishod liječenja, ali činjenica je da je zbog nedostatka vremena u svakodnevnom radu s pacijentima edukacija o prehrani često nedostatna. Pacijenti i njihove obitelji tada krenu u istraživanje i nekritično primjenjuju sve dostupne metode. Zbog toga je ideja o pokretanju mrežne stranice koja će na jednome mjestu dati odgovor i savjete pacijentima o prehrani, kao i metodama za uklanjanje ili ublažavanje popratnih pojava specifičnog onkološkog liječenja neprocjenjiva”, istaknula je Sandra Karabatić, viša medicinska sestra iz Klinika za plućne bolesti Jordanovac.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here