Alis Marić, vlasnica bloga Čitaj knjigu

Kraj je godine. Ponovno dolazimo u onu fazu propitkivanja što smo doživjeli, proživjeli ili ostvarili u ovoj godini? Jesmo li ispunili svoje ciljeve, svoje snove? Jesmo li zadovoljniji, sretniji ili smo još više razočarani? Svi smo imali na raspolaganju jednako mnogo vremena. Svatko od nas ima dvadeset i četiri sata u danu ili još bolje rečeno 86.400 sekundi. Na dan. Žalosna je činjenica da većina ljudi to najdragocjenije što ima – a to je vrijeme – troši na nevažne stvari.

Koliko li samo provodimo vremena s ljudima koji nam ne odgovaraju? Koliko se bavimo stvarima koje ne volimo? Koliko smo sati “bacili u vjetar”? Koliko se bavimo tuđim životima? Koliko smo i ove godine zanemarili stanje svoje duše, a tek stanje svojeg tijela? Jesmo li pročitali više knjiga nego lani. Jesmo li više vremena proveli u prirodi, i koliko smo koraka napravili tijekom ovih dvanaest mjeseci? Pomažemo li dovoljno drugima? Volontiramo li dovoljno ili sve radimo samo za protuusluge i novac? Svi mi, nažalost, premalo vremena pronalazimo za razmišljanje. O svojim snovima, o prioritetima i ciljevima. Jer na kraju, htjeli mi to ili ne, odluke i izbori koje donosimo oblikuju nas i naše živote. To se još zove ODGOVORNOST.

Ako jasno ustanovimo što želimo od života i produbljujemo svijest o tome što je najvažnije, jasniji će nam biti i izbori. Jasnoća uvijek rađa uspjeh. Od kada sam osvijestila što želim živim puno bolji život. Od kada definiram svoje ciljeve i prioritete puno sam zadovoljnija. Zato ne treba čekati da prođu godine kako bismo počeli živjeti ispunjenim životom. Počnimo odmah.

Ne čekajte bolje vrijeme, počnite živjeti odmah…

Zato i za ovu godinu planiram:

– upoznati sjajne ljude
– više vremena posvetiti svojoj obitelji
– posjetiti lijepa i čudesna mjesta
– čitati dobre i nadahnjujuće knjige
– gledati dobre filmove, slušati dobre koncerte i uživati u umjetnosti
– iskoristiti bezbrojne mogućnosti učenja i usavršavanja
– pomagati drugima i slabijima od sebe
– što više vremena provoditi u prirodi
– što manje kritizirati
– što manje u drugima otkrivati ono što mi se ne sviđa jer to nema veze sa mnom
– što manje razmišljati o tuđim životima i još više se fokusirati na vlastiti život

Jer, jedino tu, u vlastitom životu, mogu mijenjati stvari. Naravno da i u ovoj godini očekujem neuspjehe i razočarenja. Oni su sastavni dio života. Tko riskira, tko proteže svoje dosege, tko se usudi – doživljava “brdo” neuspjeha. No, neuspjeh i negativno iskustvo jednako su vrijedni kao i sve pozitivno i uspješno. Čak i najtužnija i najbolnija iskustva oplemenjuju naše živote. Nijedan život nije lagan. Ako to planirate i očekujete, grdno ćete se razočarati. Što više iskustava, to je bolji život. Pobjednik je onaj tko doživljava najviše. A to planiram i u nadolazećoj godini.

POUČNA PRIČA ZA KRAJ

Svima nam je dobro poznata priča o Alisi u zemlji čuda. Lutajući kroz nepoznatu zemlju, Alisa se u jednom trenutku našla na velikom križanju. Budući da nije bila sigurna, zastala je i, osvrćući se, primijetila mačka koji je mirno sjedio. Alisa ga odluči zamoliti za pomoć, pa upita: “Oprostite molim vas, možete li mi reći kojim putem trebam krenuti?”

“Ovisi o tome kamo želiš stići” odgovori mačak.

“Ali ja ne znam kamo sam željela stići”, reče Alisa.

“Onda je sasvim svejedno kojim ćeš putem krenuti.”

Uspjeh, radost i unutarnji mir ne dolaze sami od sebe. Morate ih stvoriti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here