Iako se pivo ponajprije smatra muškim pićem, novija istraživanja pokazuju da ga sve češće piju i žene, a, usput budi rečeno, sve je više žena i u pivskom businessu. Tijekom posljednja dva desetljeća provedeno je nekoliko istraživanja koja su pokazala pozitivne učinke polifenola piva na tegobe koje se vežu uz menopauzu – osteoporozu, kardiovaskularni rizik i vazomotorne simptome (valovi vrućine, crvenilo lica i noćno znojenje). No, umjerena konzumacija piva, tog omiljenog fermentiranog pića, ima mnoge pozitivne učinke na zdravlje, među kojima se najčešće ističu povoljno djelovanje na zdravlje srca i krvnih žila, blagi anksiolitički učinak te dugovječnost, ističu nutricionisti.

Smatra se da povoljni učinci piva potječu od mnogobrojnih molekula koje taj tisućljećima cijenjeni napitak prirodno sadržava – od niske koncentracije alkohola i visoke koncentracije vitamina i minerala do vlakana i mnogobrojnih biljnih spojeva, među kojima treba izdvojiti bogat sadržaj polifenola. Također, narodna medicina pivo je propisivala za neke tipične ženske tegobe poput cistitisa ili za poticanje laktacije u dojilja, što se u novije vrijeme usmjerilo na bezalkoholno pivo.

Do tri decilitra piva dnevno ženama olakšava tegobe u menopauzi…

Kad smo kod tegoba povezanih s menopauzom, nekoliko je intervencijskih studija na životinjskim modelima proučavalo utjecaj konzumacije piva na menopauzu. Dvostruko slijepa, randomizirana studija koja je trajala osam tjedana pokazala je da jedan od polifenola hmelja i piva (8-prenilnaringenin) utječe na smanjenje menopauzalnih simptoma i nelagode. Primjena iste fenolne komponente pokazala je utjecaj na povećanje libida u žena u menopauzi. Polifenole porijeklom iz ječmenog slada i hmelja u sličnim koncentracijama nalazimo i u bezalkoholnom pivu te će njegova konzumacija pružiti slične zaštitne učinke za žene u menopauzi.

Uzmemo li u obzir sve ove dobre strane, čini se da umjerena konzumacija piva može imati povoljno djelovanje na zdravlje i pospješiti zdravo starenje. Valja naglasiti da je ključna riječ umjereno, a pritom se misli na 3 do 6 dl piva dnevno za muškarce i do 3 dl dnevno za žene. Ne preporučuje se alkohol piti svaki dan, a pivo je uputno popiti nakon obroka i u ugodnom društvu.

Prekomjerno konzumiranje bilo koje vrste alkoholnog pića djeluje razorno i na zdravlje tijela, i na psihu, i na okolinu. S druge strane, postoje skupine kojima se konzumacija alkohola ne preporučuje, a to su djeca, adolescenti, trudnice, osobe izložene riziku od alkoholizma te bolesnici s kardiomiopatijama, srčanim aritmijama, depresijom i bolestima jetre i gušterače, ističe autorica teksta doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistica, koja predaje na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu te je zaposlena kao nutricionistica u KBC-u Zagreb, u Centru za kliničku prehranu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here