Alis Marić, Čitaj knjigu

Došao je tjedan u kojem se održava najveći sajam knjiga u Hrvatskoj – INTERLIBER. To je tjedan u kojem se izdavačka kriza ne spominje. Knjigoljupci ga cijelu godinu nestrpljivo iščekuju kako bi kupili starije naslove koje nisu stigli pročitati ili nabaviti, po vrlo povoljnim cijenama kao i novitete koji će se na sajmu već tradicionalno moći kupiti uz značajan popust. Milijuni knjiga izađu iz svojih skladišta, a očekuje se više od 130.000 posjetitelja. Osim obavezne kupnje tu su i mnoge promocije knjiga i njihovih autora, razgovori s izdavačima i književnim kritičarima. Mnoštvo je naslova koje biste svakako trebalo pogledati i prolistati na 41. Sajmu knjiga i učila, koji se ove godine održava od 13. do 18. studenoga, već tradicionalno u paviljonima 5 i 6 na Zagrebačkom velesajmu, a evo i moje preporuke 10 knjiga koje ne biste trebali propustiti nabaviti na ovogodišnjem Interliberu:

1. PROLAZIM KROZ ZIDOVE – Marina Abramović – autobiografija

“Nedugo nakon što sam diplomirala, otišla sam u Hrvatsku kako bih u Zagrebu upisala poslijediplomski studij u klasi slikara Krste Hegedušića. Bila sam počašćena što sam izabrana u njegovu klasu: nikad nije primao više od osam studenata. Hegedušić mi se jako svidio. Rekao mi je dvije stvari koje nikad nisam zaboravila. Prvo, ako postaneš tako vješt u crtanju desnom rukom da zatvorenih očiju možeš nacrtati odličan crtež, istog trena počni crtati lijevom rukom, inače ćeš se samo ponavljati. I drugo, nemoj si umišljati da imaš gomilu ideja. Ako si dobar umjetnik, rekao je Hegedušić, možda ćeš imati jednu dobru ideju; ako si genije, možda ćeš imati dvije, i to je to. Bio je u pravu.”

Marinina životna priča, naizmjence dirljiva, šokantna i duhovita, opisuje jedinstvenu umjetničku karijeru u kojoj je vlastitim tijelom nadilazila granice straha, boli, iscrpljenosti i opasnosti, beskompromisno tragajući za emocionalnim i duhovnim preobražajem. Knjiga Prolazim kroz zidove na živopisan i snažan način predstavlja iznimno životno iskustvo jedne izvanredne umjetnice. Memoare je s engleskog prevela Petra Kljaić.

2. JESEN – Karl Ove Knausgaard (preveo: Munib Delalić)

Nisam nimalo sumnjala da će nama ljubiteljima lijepe književnosti Knausgaard opet ponuditi remek-djelo.

“Jesen” je prvi dio četverodijelne veličanstvene izjave ljubavi prema životu i svijetu koji nas okružuju i koji se mogu doživjeti kroz osjetila, a sastoji se od refleksija svakodnevnih pojava.

Tako knjiga počinje pismom nerođenoj kćeri (četvrtom djetetu u obitelji Knausgaard), a početkom svakog od tri jesenja mjeseca on joj se ponovno obraća. Zanimljiv koncept knjige.

3. MISTERIOZNI HENRI PICK – David Foenikos (prevela: Željka Somun)

Priča je to o književnoj istrazi puna neizvjesnosti, prštava komedija koja istovremeno dokazuje kako roman može izmijeniti život čitatelja.

Misteriozni Henri Pick je svojevrsna oda svima koji vole knjigu i moć riječi.

 

4. MAMA, JA I MAMA – Maya Angelou (prevela: Martina Baričević)

“Ovu sam knjigu napisala kako bih istražila neke od načina na koje ljubav liječi i pomaže ljudima da dosegnu neslućene visine i uzdignu se iz neizmjernih dubina”, rekla je Maya Angelou.

Mayu su smatrali glasnogovornicom žena i afroameričke zajednice, a njezina djela važnim doprinosom afroameričkoj književnosti i američkoj književnosti uopće. Najčešće teme njezinih djela jesu rasizam, identitet, obitelj i putovanja. Ovo je prva knjiga ove značajne spisateljice i pjesnikinje na hrvatskom jeziku.

5. 21 LEKCIJA ZA 21. STOLJEĆE – Yuval Noah Harari (prevela: Aida Alagić)

Nakon povijesti i budućnosti povjesničar Dr. Harari okreće se sadašnjosti definirajući goruća pitanja današnjice.

Kako računala i roboti mijenjaju temelje ljudskog bića?

Kako se nosimo s epidemijom lažnih vijesti, jesu li nacije i religije i dalje bitne i čemu bismo trebali podučiti djecu?

 

6. ISTINA O RAKU – Ty Bollinger ( preveo: Rušer Jeny)

U ovoj nas revolucionanoj knjizi autor Ty Bollinger upoznaje s mnoštvom prirodnih načina podizanja imuniteta te sprječavanja i liječenja raka, jedne od najgorih zdravstvenih činjenica današnjice. Pročitajte je. Mogla bi vam spasiti život.

U ovoj knjizi otkrit ćete i postupke za alternativne načine liječenja kao što su detoksikacija, prehrana i biljni lijekovi.

Knjiga je i puna ohrabrujućih priča o ljudima koji su se pomoću tih terapija izliječili.

7. BRAČNI PAKT – Michelle Richmond (preveo: Damir Biličić)

Radi se o iznimno dojmljivom trileru punom akcije i šokantnih obrata. Intrigantna je to priča koja vas zarobi od samog početka.

Bračni par za vjenčani poklon dobiva članstvo u zagonetnoj skupini poznatoj pod nazivom PAKT.

Ciljevi su Pakta zadržati sreću i nepovredivost braka uz logična pravila.

8. LJUBAV PREMA NESAVRŠENOM – Haemin Sunim (prevela: Suzana Szabo)

Ova knjiga će vam biti poput vodiča kako prihvatiti sebe u svijetu koji je opsjednut perfekcionizmom. Haemin Sunim, korejski redovnik prikupio je u ovoj knjizi razmišljanja o tome kako učiti promatrati svijet i sebe s više suosjećanja.

Ova knjiga je poput prijateljske ruke. Zato ju prihvatite.

 

9. ŽENA IZ SNOVA – Karen Hamilton ( prevela: Jelena Pataki)

Odmah ću vam reći da me je oduševila ova knjiga – od ideje do autoričina stila pisanja. Želite li pročitati triler koji se ne temelji na krvožednim i nerealnim ubojstvima, već je knjiga dobra psihološka analiza koja daje uvid u tamnu stranu psihe, onda je to pravo štivo za vas. Ja baš volim takve.

Kako je to kad jedan od partnera (muškarac u ovom slučaju) “znogira” partnericu, a ona to ne može prihvatiti? Kako navesti nekoga da se zaljubi u drugu osobu? Dobra pitanja? E, pa ovaj psihološki triler je upravo o tome.

10. 12 PRAVILA ZA ŽIVOT – Jordan B. Peterson (preveo: Ivo Džeba)

Poznati kanadski klinički psiholog u ovom svjetskom bestseleru odgovara na najteža životna pitanja povezujući istine drevnih tradicija sa zapanjujućim otkrićima najnovijih znanstvenih istraživanja.

Knjiga je puna humora, iznenađujućih zaokreta i vrlo edukativna. Peterson zanimljivo govori o slododi, disciplini, pustolovini i odgovornosti. Knjiga koja će preobraziti i uzdići srce i um svakoga čitatelja.

Više o sajmu možete pronaći na web stranici Zagrebačkog velesajma www.zv.hr ili na službenoj www.facebook.com/sajaminterliber.zagreb na kojima se redovno ažuriraju sve novosti vezane uz Interliber.

1 komentar

  1. Kako možete izjaviti to što si izjavila. Ima obitelji koje su izgubile članove. Ne želim ti ništa više od patnje tih ljudi. Ako nisi pročitala što sam napisao o tvojoj isprici evo opet ću. Razbijeno ogledalo bilo kako satvaviš to više nije to. Tako i tvoja isprika po mome nema nikakvu vrijednost. rekla si što si rekla i to kazuje da nemaš nikakvu emocionalnu inteligenciju i da si bezosjećajna . O onima koji su još uvijek čalnovi tvog bloga ne želim govoriti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here