Mirja Vasić

Ako je ikada postojalo dobro vrijeme za prelazak s obojene na vašu prirodnu, sijedu boje kose onda je to upravo sada. Cijela 2018. godina obilježena je trendom sive kose i čini se da je baš sada trenutak za hrabru promjenu. Hoće li biti lako? Neće. Bez lažnog uljepšavanja, pogotovo ako imate dugu ili tamnu kosu bit će to podulji proces.

Kada se sijede vlasi počnu pojavljivati uglavnom je lako prekrivati ih, ipak je riječ o vrlo malo vlasi. No, kad počnu prikrivati više od 50 posto vlasišta, stvari postaju kompliciranije. Raste li vam kosa posebno brzo, stvari postaju još teže. Bojanje svakih nekoliko tjedana kosu uglavnom jako isuši, a uz hormonalne promjene koje dovode do gubitka gustoće, eto dodatnih problema. Također, tu je i faktor neautentičnosti boje koji nekima zna smetati s godinama. Naravno, bez problema možete nastaviti bojati kosu svakih mjesec dana, ali ako ste spremne na ovu fantastičnu promjenu, evo nekoliko savjeta koji vam mogu dobro doći i olakšati tranziciju.

Sjedokose ljepotice – Helen Mirren i Jamie Lee Curtis
  • Dobro pogledajte, pod različitim svjetlima, kakvu sijedu kosu možete očekivati na svojoj glavi. Je li riječ o ledeno bijeloj boji ili, pak, više sivoj boji. Morate biti zadovoljne i spremne na boju koju vam je majka priroda namijenila.
  • Izrast je ranije bio gotovo tabu tema, a danas je sasvim normalan. Dapače, moderno je imati izrast! To je znatno lakše ukoliko ste prirodno svjetliji jer je manje dominantan i djeluje prirodnije, ali od nekuda moramo krenuti. Za sve dame tamnije kose kojima smeta izrast, dobro je rješenje L’orealov sprej za brzo prekrivanje korijena kose. Postoji u nekoliko tonova boje, pa možete odabrati za vas idealnu nijansu.
  • U modi je i kratka kosa. Kratke frizure djeluju svježe, ne zahtijevaju dugo sušenje i veliku brigu a sami proces izrastanja kose i prelaska u sijedu je znatno brži. Ako je to veliki korak, bob frizura je dobro rješenje.
  • Ako ne želite baš nikakav izrast, a naravno, morate prestati s farbanjem ukoliko želite svoju prirodnu boju, razmislite o preljevu. Ublažit će kontrast a na kosi se neće zadržati duže od par tjedana jer se ispire i ne penetrira duboko u vlast kao što to čini boja.
  • Posavjetujte se sa svojim frizerom. Pokoji svjetliji pramen, dobro toniranje ili pak skidanje boje s tamnijeg dijela kose neke su od ideja koje mogu ubrzati proces.
  • Napravite to s prijateljicom. Biti skupa u procesu prelaska u sijedu boju kose lakše je ako imate nekoga tko prolazi isto s vama.

Nažalost, čak i kada dosegnete svoj cilj i uspijete u naumu da vam je cijela dužina kose prirodna, njega ne prestaje. Sijeda kosa, pogotovo nakon menopauze sklonija je stanjivanju i opadanju te joj je bitna hidratacija.

Također, manje je sjajna zbog promjene u teksturi.

Dobro ulje za njegu je L’orealovo Mytnic ulje koje možete pronaći u svakoj većoj drogeriji, a usput štiti i od topline.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here