Veliki je dio društva još uvijek stava da žene i financije ne mogu pod isti krov. A mediji, koji bi mogli uvelike utjecati na promjenu tog uvjerenja, i dalje ne poduzimaju ništa. Agencija The Answer dobila je zadatak da analizira oko 300 članaka u britanskim časopisima za muškarce i žene i došla do zaključka da, ukratko, žene znaju novac trošiti, a muškarci su oni koji novac znaju zaraditi i investirati. Pod motom MakeMoneyEqual (zaradimo novac jednako), pokrenuta je hvalevrijedna kampanja kojom se poziva sve one koji na bilo koji način stvaraju sadržaj u medijima, da o novcu govore na isti način za oba spola. Neka ovaj tekst bude prilog toj kampanji. Znam puno žena koje se iz tko zna kojeg razloga ne usude početi baviti svojim financijama. Sigurna sam da i vi poznajete neke. Upravo za njih pišem danas.

Predrasude su da žene znaju samo trošiti, a muškarci zarađivati…

ŽENE I FINANCIJE – TO JE VAŽNA TEMA

Žene će pričati o djeci, poslu, problemima u braku, prijateljima… O svemu samo ne o novcu. Ako mi ne vjerujete, a žena ste, prisjetite se koliko često u društvu prijateljica pričate o novcu? Kukanje kako ga nemate ne ubraja se. Koliko često pričate o načinima uštede, fondovima, dobrim dionicama? Iza nas su vremena kad su žene ostajale kod kuće, brinule se za kućanstvo, kuhale, prale, a muškarci odlazili zarađivati novac i raspolagali njime. Danas svi imamo jednaku priliku da radimo, zarađujemo i odlučujemo kako ćemo raspolagati zarađenim novcem. To što muškarci češće pričaju o novcu, ulaganju, štednji i samopouzdaniji su kad su financije u pitanju ne znači da su žene manje sposobne.

Naprotiv, evo do kakvih je rezultata došao Fidelity Investment u istraživanju o ženama i financijama. Dakle, 92 posto žena izjasnilo se da želi naučiti više o planiranju financija, a 83 posto njih želi se već sljedeće godine što više angažirati oko svojih financija. Osim toga, istraživanja dokazuju da su žene bolji i uporniji štediše nego muškarci i da (ukoliko se ipak odvaže) kroz duži period postižu bolje rezultate u ulaganju. No, i unatoč optimističnim rezultatima, velik broj žena još se uvijek boji preuzeti financije u svoje ruke.

To što muškarci češće pričaju o novcu, ulaganju, štednji i samopouzdaniji su kad su financije u pitanju ne znači da su žene manje sposobne…

Evo nekoliko činjenica o ženama koje su financije preuzele u svoje ruke. Kad je riječ o investicijama, žene ulažu više konzervativno i teže ka smanjenju rizika. Njihovi konzervativni portfelji češće imaju bolje rezultate za vrijeme kriza nego za vrijeme rasta, no, kada ih se promatra kroz dugo vremensko razdoblje, ukupno postižu dobre rezultate.
Žene su dugotrajni ulagači, ne špekuliraju tako rado kao muškarci. One dugo izabiru gdje će ulagati novac, puno istražuju, analiziraju, savjetuju se. Često kupuju jeftine fondove ili podcijenjene dionice, i ne diraju uloženo godinama. Fidelity investment pratio je više od osam milijuna računa svojih mušterija, i došao do zaključka da žene postižu za 0,4  posto bolje rezultate kod ulaganja u odnosu na muškarce. No, to ne znači da su muškarci 0,4 posto nesposobniji u ulaganju, nego je dokazano da oni češćim trgovanjem na burzi gube više novca (što zbog viših troškova prema brokerima, promašenih odluka ili lošeg izbora trenutka kupovine ili prodaje, a takvih je kod čestih trgovanja mnogo).

Žene su bolje u postavljanju ciljeva i ravnajući se prema njima, usmjeravaju svoje investicije, dok će muškarci često i postaviti ciljeve, ali će u zanosu trgovanja djelovati u potpuno drugom smjeru.

Za vrijeme financijske krize 2008. grupa Vanguard promatrala je ponašanje svojih ulagača. Pokazalo se da je 10 posto manje žena prodavalo svoje investicije iz fonda u odnosu na muškarce. Zaključili su da u vremenima krize (a zahvaljujući baš konkretnim ciljevima pred očima) žene ostaju ustrajnije, ne paničare puno i nastoje što bistrije glave dočekati kraj krize.

Uz ove četiri činjenice, svakako moram navesti i razloge zbog kojih bi se baš svaka žena morala što prije početi baviti svojim financijama.

TRI RAZLOGA DA SE ŽENE PRIHVATE FINANCIJA

Nije tajna da mnoge žene u svom radnom vijeku zarade manje novca od muškaraca. Razloga je nekoliko.

Prvi je da su često isti posao u tvrtki muškarci bolje plaćeni. Osim toga, dio života žene ne rade jer se posvećuju odgoju djece dok u isto vrijeme muškarci rade i uplaćuju novac za mirovinu. Posljedica toga su da žene imaju niže mirovine. Treba li spomenuti da to znači i niži standard kad dođe vrijeme za mirovinu?

Drugi je razlog što je stopa razvoda sve veća. Ženama koje se tek nakon razvoda počnu brinuti o financijama treba mnogo duže da bi se financijski oporavile i uspješno nastavile same brinuti o financijama. A to bi si, uz novonastalu situaciju i sve probleme koje razvod nosi sa sobom, svaka žena mogla prištedjeti počne li na vrijeme razvijati svoju financijsku pismenost.

Treći važan razlog svakako je i prosječno duža životna dob žena. Žene u prosjeku žive sedam godina duže od muškaraca. Ne bi li bilo lakše da se oba supružnika za života podjednako brinu o financijama, oboje su upućeni u stanje na bankovnom računu, zajedno donose odluke o mogućim zaduživanjima i sl., pa se u slučaju smrti jednoga, drugo može bez problema nastaviti brinuti dalje? Bolje biti pripravan na nešto što se nikada neće dogoditi, nego da nas nepripravne zahvate problemi.

Realnost je to koju ne možemo ni vi ni ja promijeniti. No, ono što je u našim rukama  svakako je prilika da se uhvatimo u koštac s financijama i naučimo kako da zaradimo više, štedimo više ili od ušteđenog novca stvaramo novi novac… 

Prvi korak utvrđivanje mjesečnih troškova, a potom štednja viška novca…

KAKO SE POKRENUTI

I onda, kako se pokrenuti ako ste žena? Zapravo je recept isti za oba spola, no kako je ovaj tekst posvećen poticanju žena ka financijama, pisat ću ga u ženskom rodu.

Neka vaša prva zadaća bude da dobijete detaljan uvid u kućni budžet. Ova tablica svakako će vam u tome pomoći. Redovno, iz mjeseca u mjesec, upisujte u nju sva vaša primanja i izdatke. S vremenom ćete steći uvid u to koliko vam novca u prosjeku mjesečno treba. Prvi cilj neka vam bude da mjesečno na računu ostane više novca nego što ga potrošite. Budite ponosne na sebe već i zbog malih ušteda. Što ćete izdatke bolje imati pod kontrolom to će se iz mjeseca u mjesec i povećavati ušteđeni dio.

Novac koji uštedite najprije stavljajte u tzv. “crni fond”, da vam posluži samo u najnužnijim slučajevima (u slučaju otkaza, neplanskog izdatka kojega ne možete izbjeći i sl.). “Crni fond” može se nalaziti na zasebnom računu ako mislite da ćete dolaziti u napast novac nepotrebno trošiti. Vjerujem da sada razumijete zašto je važno ispuniti najprije zadaću broj 1 (znati koliko vam novca mjesečno treba). Što budete sigurnije upravljale financijama, to će se “crni fond” brže puniti. S trenutno minijaturnim kamatama ne isplati se novac slagati na bankovni račun jer će, zahvaljujući višoj inflaciji u odnosu na kamate na štednju, u budućnosti vaš novac izgubiti na vrijednosti. Pred vama je novi izazov! Počnite učiti gdje da ulažete novac kako biste mu pomogle da raste. Pitajte, savjetujte se (najbolje kod nezavisnih savjetnika), čitajte knjige o financijama, blogove… I na kraju, počnite ulagati. Sjećate se što sam gore u tekstu napisala? Istraživanja su dokazala da možemo biti čak i uspješnije od muškaraca u ulaganju, ali samo ako i aktivno krenemo djelovati!

Informirajte se, posavjetujte i osmislite plan ulaganja

ZAKLJUČAK

Pitanje tko bolje upravlja financijama – muškarci ili žene, potpuno je pogrešno! Umjesto da postavljamo pitanje i trudimo se pronaći pobjednika, trebali bismo više raditi na poticanju financijske pismenosti kod onoga tko je još nema (neovisno o spolu). I žene i muškarci imaju podjednake izglede za uspjehom – rade li zajedno, a ne jedni protiv drugih. Krenu li se i jedni i drugi dovoljno rano financijski obrazovati, štedjeti i ulagati novac, veći su izgledi da će u starosti živjeti kvalitetnije i s manje novčanih problema.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here