Mirja Vasić

Bilo da se rukujemo, radimo, kuhamo, pišemo… – ruke su vrlo često prvo što primijetimo na nekoj osobi. Njegovane i s urednom manikiranim noktima ostavljaju dojam brige o sebi, čistoće i urednosti. Kada dosegnemo određene godine, čiji se odraz vidi i na rukama, posebno je bitno dodatnu njegu podariti rukama. Osim hidratantnih krema koje nam pomažu da koža ruku bude glatka i mekana, bitno je i ne pogriješiti s manikurom.

Danas je trend manikure i uređivanja noktiju dosegao nevjerojatne razmjere, pa čitamo o raznim “šljokičastim”, napadno dizajniram noktima, plastičnim i akrilnim noktima, noktima obloženim cirkonima i ultradugim noktima. Naravno, sve je stvar osobnog ukusa, ali ako vas zanima nešto umjerenije, evo nekoliko osnovnih pravila koja vam mogu biti od pomoći:

  • Kraći nokti uvijek djeluju sofisticiranije, posebno ako su blago četvrtastog oblika s ovalnim rubovima
  • Plava i zelena boja laka na noktima mogu izgledati prekrasno, no, nažalost, privući će pozornost na vene na rukama, čineći ih više vidljivima i izraženijima
  • Crvena je uvijek dobar izbor i vječni klasik, ali pripazite da birate crvenu boju koja u sebi ima narančastu bazu, a ne plavu. Naime, crvena s podtonom plave postarat će ruke. Kako prepoznati razliku? Uzmite dvije bočice laka u ruke, ona koja je snažnija i toplija na prvi pogled je s narančastom bazom, dok je ona s plavom naizgled hladnija i dublja
  • Francuska manikura je potpuno izašla iz mode, pa se sad smatra da izgleda jeftino i zastarjelo
  • Pastelne boje mogu izgledati isprano, a ako se odlučite na njih, izbjegavajte pastelno plavu
  • Žuti lak na noktima ostavlja dojam umornih ruku
  • Neutralne boje sigurna su luka za dobru i naizgled skupu manikuru. Ženama sa svjetlijom kožom više odgovaraju lakovi s nježno ružičastim podtonom kako bi se suprotstavila bljedilu. Za one sa srednje tamnom bojom tena boja toplog karamela ili sivkasto-smeđi tonovi odlično pristaju, dok će ženama tamnijeg tena odgovarati boja cimetaRužičasti tonovi dobar su izbore za žene svjetlijega tena
  • Iako jako popularna u jesenskim i zimskim danima, crna boja laka ističe bore i pjege na rukama. Ako želite malo drugačiju manikuru nalakirajte nokte sivim lakom, jer on, za razliku od crnog, ne ističe nedostatke!
  • Ako želite šljokice na noktima držite se zlatne ili srebrne boje. Sve druge boje izgledaju umjetno i previše vrište
  • Dobra manikura neće izgledati uredno ako režite kožicu oko noktiju. Umjesto rezanja lagano ju pogurajte prema dolje, a stalno njegujte uljima ili dobro umasirajte kremu za ruke.

Također, dobro je znati da cink, željezo, vitamin C i vitamin H posebno blagotvorno utječu na nokte sprječavajući njihovo listanje i pucanje. Ukoliko vam prehrana nije raznolika, ove suplemente možete dodati kako bi pomogli zdravlju noktiju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here