Alis Marić, vlasnica bloga Čitaj knjigu

Jesen je doba kad se i mi i priroda nekako počinjemo smirivati. Putovanja, ljetne aktivnosti i neprestano kretanje prestaju. Najljepše nam je doma, u udobnim foteljama, pod dekicom, uz toplu čokoladu ili čaj. To je idealno vrijeme za pročitati nekoliko dobrih knjiga koje će nas oplemeniti i pripremiti za nadolazeću zimu. Čitanje je najbolja terapija za ljude. Opušta, vodi u neke druge svjetove, uči nas novim stvarima i povezuje, a ima li boljeg vremena za posvetiti se novim naslovima od jesenskih dana i večeri. Pripremila sam vam devet dobrih naslova.

1. JESEN – Karl Ove Knausgaard (preveo Munib Delalić, Ocean More)

Radi se o pravoj poslastici i najpogodnijem štivu za dane obojene jesenjim bojama. Knjigu čine kratki eseji podijeljeni po mjesecima – rujan, listopad i studeni, a koji su ustvari scene obiteljskog svakodnevnog života sa ženom i djecom u Švedskoj tijekom jeseni. Knjiga počinje pismom nerođenoj kćeri, a dalje kroz knjigu autor se svako toliko obraća svojem nerođenom djetetu, četvrtom po redu. Pisana je kao svojevrsna enciklopedija iskustva i refleksija. Knausgaard uočava sve, jer sve je bitno i divno. Kao da nas upozorava koliko smo malo svjesni sadašnjeg trenutka, koliko smo površni i nezahvalni za sve divno što nas okružuje. “Jesen”” je u međuvremenu postala bestseler New York Timesa. A Knausgaard je jedan od najznačajnijih pisaca epohe.

2. NAJDRAŽE MOJE – Gabriel Tallent (prevela Ira Martinović, Stilus)

Radi se o briljantnoj knjizi koja vam se vrlo brzo uvuče pod kožu. Priča je to o borbi četrnaestogodišnje djevojčice Julie Alveston, koju od milja zovu Kornjača, za slobodu vlastite duše. Nakon prerane smrti majke, Julia odrasta u sumornoj kući usred kalifornijske šume s ocem Martinom koji je opsjednut oružjem i skorim smakom svijeta. Hoće li Julia uspjeti pobjeći i pronaći slobodu saznat ćete čitajući ovaj prvijenac talentiranog Tallenta. Cijeli svijet priča o ovoj knjizi stajući na stranu hrabre djevojčice.

3. KUNEM SE ŽIVOTOM – Sarah Pinborough (prevela Jelena Pataki – Egmont)


Kakva bi to jesen bila da se u njoj ne čita jedan napeti psihološki triler. Već je poznato da je engleska autorica Sarah Pinborough majstorica upravo za takvo štivo. Brz i uzbudljiv triler u kojem će jedan trenutak promijeniti živote triju žena, a tajne koje skrivaju mogle bi sve uništiti.

4. OKRUŽENI IDIOTIMA – Thomas Erikson (prevela Marija Perišić, Poetika)

Jesen je vrijeme kada je dobro povremeno raditi na sebi. Ova knjiga je kao stvorena za takvo što. Ljudsko je ponašanje nedvojbeno fascinantna tema. Neke ljude jednostavno ne razumijemo, a oni kao da nas ne slušaju. Za njih volimo reći da su glupani, a isto to oni govore za nas. Ovo je zabavna knjiga bogata spoznajama o tome kako razumjeti ljude koji su posve drukčiji od nas i kako uspješno komunicirati s njima. U Švedskoj, otkuda dolazi autor je ovu knjigu pročitalo više od 800.000 ljudi a prodana je u više od 28 zemalja. Svijetu ne trebaju novi sukobi, već razumijevanje naših razlika.

5. ZAGRLJAJ U KOJI PRIPADAM – Vlasta Janton (Beletra)

Zašto ove jeseni ne biste čitali jedan pravi ljubić koji je napisala domaća autorica. Alina, glavna junakinja, žena je u ranim tridesetima. Vodi skladan i miran obiteljski život i majka je šestogodišnje djevojčice. Kupuje cvjećarnicu i pretvara je u svoje malo poslovno carstvo. U njenu cvjećarnicu jednog dana ulazi muškarac zbog čijeg pogleda shvati da sve o čemu je sanjala stoji pred njom. Postoji li prava ljubavi i ima li sretan kraj? Saznajte čitajući ovu knjigu.

6. SANJARI I BORCI – Ingrid Divković (Stilus)

Ovo je zbirka autorskih blogova riječke spisateljice, blogerice i kreatorice proze za dušu – Ingrid Divković, dobitnice nagrade Influencer 2018. godine u kategoriji književnost po izboru časopisa Cosmopolitan Hrvatska. Knjiga niže poetsko-prozne tekstove o ljubavi, prijateljstvu, obitelji, međuobiteljskim i partnerskim odnosima, o duhovnom razvoju i samoostvarenju, o čovjekovoj potrebi za osobnim napredovanjem i rastom, o opraštanju, o zahvalnosti i o čovjekovoj duši i njenom ispunjenju. Može se čitati u jednom dahu, a može se čitati pomalo, uživajući u spokojnim valovima nade i ljubavi. Ingrid je ponovno stvorila knjigu od koje se ne želite rastati, koju nosite uza sebe u torbi ali i u srcu.

7. NIŠTA SE NE OPIRE NOĆI – Delphine de Vignan (prevela Ita Kovač, Ocean more)


Roman koji ostavlja bez daha. Autobiografski roman o obitelji, majci, obiteljskom pamćenju, duboko zakopanim tajnama koji razotkriva živote svih nas, naše vlastite rane i drame.

Ovim romanom je francuska autorica postala zvijezda francuske književne jeseni, i godinama se nalazi na ljestvicama najprodavanijih knjiga osvojivši i niz prestižnih književnih nagrada. Djela su joj prevedena na 27 jezika. Svakako čitati.

8. MALI POŽARI POSVUDA – Celeste Ng (Mozaik)

Ova knjiga proglašena je najboljim romanom 2017. godine po izboru članova popularne i mnogobrojne knjiške platforme Goodreads. Uskoro će na male ekrane doći i serija pod istim imenom pod produkcijskom palicom slavnog knjiškog crva Reese Witherspoon. Tema je posvojenje i mračne tajne prošlosti. “Mali požari posvuda” drugi je roman američke spisateljice Celeste Ng koja je rođena 1980. godine u Hong Kongu. U središtu priče je obitelj Richardson, koja živi u otmjenom predgrađu Clevelanda, Ohio. U Shaker Heightsu sve djeluje idealno i svaki dan se odvija prema već ustaljenoj rutini. Ali ta prividna idila iznenada se prekida kada u kući obitelji Richardson bukne požar. Osumnjičena za palež je najmlađa kći. Otkrivaju se mračne tajne prošlosti. Ovo nije samo obiteljska drama i triler, već prije svega odličan presjek američkog društva, pogotovo njegova srednjeg sloja.

9. SAVJETI ZA ŽIVOT – Renee Shafransky (prevela Andrea Marić, 24 sata knjige)

Ovdje se radi o rijetko dobrom krimiću! No istovremeno je ovo i lijepa ljubavna priča. Može li onaj tko bude izdan u ljubavi uz beskrajan niz povreda ponovno voljeti? Onoga dana kad je Nora otkrila da je njezin muž Hugh napravio dijete drugoj ženi, zaklela se: “Vratit ću se u život, bez obzira na to koliko mi dugo trebalo”. Trebale su joj tri godine. Uz pomoć prijateljice, preselila se iz New Yorka u mali turistički grad, dobila posao u lokalnim novinama i počela davati šansu ljubavi da zakorači u njezin život. Ali kad se Hugh i njegova savršena nova obitelj dosele u susjedstvo, Nora doživi slom. Boriti se s ljubomorom i navalama prezira i poniženja, već je bilo dovoljno teško, ali postaje još teže kad se Nori ispuni velika želja, a Hugh i njegova nova supruga osvanu mrtvi u svojoj kući.

1 komentar

  1. Divno, pravo ste nadahnuće !!!
    Dugo se spremam obnovit, moj školski engleski, ali … kao, što bi ja sada sa 70 god. htjela 🤔
    A onda otputujete i trebate, samo par riječi … “stane mozak” i 😫 ni makac 😊
    Mislim da ču Vas … kopirati !

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here