Već s prvim danima jeseni sjetimo se slastica koje mirišu na nju. Mnoge među njima stare su delicije, koje su naše majke spravljati naučile od svojih majki, a mi od njih, pa ih kao kolektivno nasljeđe šaljemo dalje, svojim kćerima, unukama… Među takvim slasticama postoje neke koje bismo mogli nazvati kraljicama stola, a makovnjača i orehnjača, sa svojim slatkim nadjevima zaogrnutim tijestom koje se topi u ustima, svakako bi mogle biti okrunjene. Možemo ih raditi po receptima naših baka, a možemo ih prilagoditi svome ukusu, kao što radi naša Ankica Mamić, uspješna poslovna žena, inicijatorica osnivanja Udruge “Žene 50+” i maštovita kuharica. Njezine inačice makovnjače i orehnjače bit će zanimljive svima koji vole bakine kolače, ali u manje slatkoj varijaciji… Recepte za svoju orehnjaču i makovnjaču podijelila je s nama…

Za četiri štruce, po dvije od svake vrste, potrebno je, kaže Ankica, oko pola kilograma brašna, 300 grama maslaca, žlica šećera u prahu, prstohvat soli i malo manje od kockice kvasca. Sve se stavi u mikser, dodate malo mlijeka, tek toliko da tijesto postane podatno i izradite ga. Tijesto oblikovano u kuglu stavite u hladnjak na 45 minuta.

U međuvremenu izradite nadjeve. Za makovnjaču treba ugusto skuhati vrećicu mljevenog maka u mlijeku koliko ga mak upije, dodati rum ili amaretto, vaniliju ili neke druge začine po želji. Za orehnjaču treba samo usuho pomiješati oko 500 grama mljevenih oraha sa žlicom ruma i žlicom-dvije kristalnog šećera.

Slastice u različitim fazama nastajanja…

Ohlađeno tijesto podijeliti na četiri dijela i izvaljati podloge. Tijesto za makovnjaču obilato namazati pekmezom od marelica, prostrijeti po njemu nadjev od maka i zarolati. Za Ankičinu orehnjaču tijesto bogato premazati pekmezom od višanja i po njemu posuti smjesu od oraha. Zarolati i poslagati štruce u pleh dobro namazan maslacem. Premazati ih s razmućenim žumanjcima, potrebna su barem tri, i staviti u hladnjak da se odmaraju najmanje 12 sati, a može čak i do dva dana.

Kad dobiju zlatno smeđu koricu orehnjača i makovnjača su gotove

Prije pečenja štruce treba još jednom premazati žumanjkom, ovoga puta bit će dovoljan jedan, izbockati ih vilicom da vrući zrak može izlaziti van tijekom pečenja te ih 20 minuta peći na temperaturi od 160 stupnjeva. Ostalih 40 minuta smanjiti temperaturu na 140 stupnjeva i peću dok mirisne štruce ne postanu zlatne.

SASTOJCI ZA TIJESTO: 

500 g brašna
300 g maslaca
žlica šećera u prahu
malo manje od kocke kvasca
malo mlijeka (da tijesto postane podatno)

NADJEV OD MAKA: 

vrećica mljevenog maka
mlijeka koliko upije
žlica ruma ili amaretta
začini prema ukusu (vanilija, limunova korica, cimet…)

NADJEV OD ORAHA: 

500 g mljevenih oraha
žlica-dvije kristalnog šećera
žlica ruma

PREMAZ ZA TIJESTO: 

pekmez od marelica za makovnjaču
pekmez od višanja za orehnjaču

Količina – neka bude bogat premaz

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here