Mladenka Šarić

Kako dočekati starost? To nije jednostavno pitanje za nikoga. Ima u tom prijelazu prema godinama koje vode prema kraju života puno slojeva – psiholoških, emotivnih, materijalnih, društvenih… Starost podrazumijeva slabost, bolest, kratke rokove u kojima se mnogima čini nemoguće napraviti još nešto, još nešto, možda i još nešto… No, ne mora biti tako, rekla je u našoj emisiji One nastupaju, koja ide na Mreži TV, poznata hrvatska psihologinja Mirjana Krizmanić. Prvu knjigu popularne psihologije u hrvatskoj autorskoj i izdavačkoj produkciji “Tkanje života” Mirjana Krizmanić napisala je sa 72 godine. Danas ima 82 godine i u pravilu piše jednu knjigu godišnje. Najnovija izlazi uskoro, za Interliber.

“Potrebno je ostati duhom mlad, i osim tijela, stalno vježbati i mozak. Ako smo stari to ne mora značiti da smo izgubili zanimanje za razne stvari, da nismo znatiželjni, da ne želimo učiti nove stvari… Ja sam, na primjer, cijeli život s lakoćom učila strane jezike, pa sam i sad u ovoj dobi odlučila savladati još jedan novi. Trebao je biti sasvim drugačiji od svih jezika koje sam dosad učila i trebao je biti težak kako bi mi bio izazovan i zanimljiv. Odluka je pala na turski jezik koji već neko vrijeme učim preko interneta”, ispričala je Mirjana Krizmanić.

Potrebno je ostati duhom mlad, i osim tijela, stalno vježbati i mozak. Ako smo stari to ne mora značiti da smo izgubili zanimanje za razne stvari, da nismo znatiželjni, da ne želimo učiti nove stvari…

Osim razlikovanja od drugih jezika koje je kroz život savladala, za turski se odlučila i zbog brojnih turskih “sapunica” koje se vrte na domaćim televizijskim kanalima. Na taj način, kaže prof. Krizmanić, svaki dan sluša autentične govornike, usvaja izgovor i dinamiku jezika. I tako nekoliko puta tjedno u večernjim satima sluša on-line vježbe iz turskog po sat vremena, a potom prati serije, proširuje vokabular, u uho joj ulazi melodioznost jezika… “To me veseli, to me zabavlja i to mi pomaže da “pofriškam” mozak”, kazala nam je profesorica Krizmanić. Sad bi joj, kaže, dobro došlo nešto za čitanje, pa razmišlja da jednog dana odšeće do nedalekog turskog veleposlanstva, koja se nalazi tri kuće dalje od kuće u kojoj stanuje i zamoli da joj daju neke stare turske novine… No, boji se, kaže uz smijeh, da će portir reći da pozovu Vrapče, odnosno psihijatriju.

Mirjana Krizmanić starosti prilazi racionalno, s dubokim uvjerenjem da i to životno razdoblje treba živjeti punim plućima, ali prilagođavajući se dobi i ograničenjima tijela. I upravo to savjetuje svima. Starost je samo jedno razdoblje u životu koje možemo proživjeti kvalitetno ako to odlučimo.

Emisiju One nastupaju koja se bavila starenjem i predrasudama prema starosti pogledajte i na ovoj poveznici

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here