Mirja Vasić

Trudimo se, čak i kad nam nije po volji, čistiti lice. Koristimo razne gelove i sredstva, tonike, trošimo novac na skupe kremice i serume, a vrlo često potpuno zaboravljamo jedan od najvažnijih koraka – eksfolijaciju. Riječ je o uklanjanju mrtvih stanica s površine kože. Može biti mehanička, u obliku abrazivnih pilinga ili kemijska, kad koristimo posebne vrste proizvoda koji u sebi sadrže kiseline koje uklanjaju mrtve stanice.

Kako starimo tako se i proces regeneracije kože usporava. To znači da naše tijelo postaje sve sporije u ljuštenju starih i zamjeni novim stanicama. Kad se stare, mrtve stanice kože nakupe na površini ona izgleda sivo, beživotno i suho. Osim toga, nagomilane mrtve stanice mogu rezultirati začepljenim porama, pretjeranoj proizvodnji sebuma, crvenilu i aknama.

Dobar eksfolijant uklanja barijeru između nakupljenih mrtvih stanica na gornjem sloju kože i novih, svježih stanica koje su ispod njih. Upravo taj proces otvara put svim kremama i serumima omogućujući im da prodru dublje u kožu, tj. da uopće dođu do prave površine kože.

Redovitom eksfolijacijom ten postaje svježiji i izgleda zdravije. Bitno je, naravno, ne pretjerivati. Ako imate normalnu kožu eksfolijacija jednom tjedno je dovoljna, za suhu ili osjetljivu kožu jednom u 10 dana, dok bi oni s masnom kožom morali biti redovitiji te  nekoliko puta tjedno obavljati pilinge. S obzirom da se koža obnavlja tijekom noći eksfolijaciju je najbolje raditi ujutro.

Ovo su neki od najboljih proizvoda za eksfolijaciju:

DERMALOGICA DAILY MICROFOLIANT

Lagani, ne preagresivni dnevni piling za lice idealan je za pigmentiranu, dehidriranu, normalnu do masniju kožu.

Enzimski prah na bazi rižinih mekinja ne sadrži umjetne boje i mirise a aktivira se u dodiru s vodom. Malu količinu proizvoda protrljate među mokrim dlanovima a kremastu pastu potom nanesete i umasirate u lice.

Cijena mu je od 100 do 355 kuna, ovisno o veličini pakiranja, a osim u prodajnim mjestima Dermalogice možete kupiti i preko weba dermacare.hr

 

 

THE ORDINARY AHA30% + BHA2% PEELING SOLUTION

Ovaj kemijski piling osim alfa hidroksi kiselina i beta hidroksi kiselina sadrži i hijaluronsku kiselinu, vitamin B5, crni korijen i biljku Tasmanian Pepperberry koja pomaže u spriečavanju iritacija.

Nakon nanošenja na lice osjetit ćete lagane trnce, a na licu ga ostavljamo da djeluje do maksimalno 10 minuta.

S obzirom da sadrži visoku koncentraciju kiselina nije za one s osjetljivom kožom. Možete ga nabaviti preko weba superskin.hr po cijeni od 70 kuna.

 

BIOLOGIQUE RCHERCHE P50 PIGM400

Proizvod u kojeg se kunu svi oni koji su ga probali vrlo je moćan ekfoliator. Postoji sedam različitih P50 proizvoda a originalni je s naj jačom koncentracijom.

Samim time nije za one s osjetljivom kožom ali je savršen za one koji imaju problema s hiperpigmentacijom i neujednačenim tonom kože. Ne dajte da vas relativno neugodan miris ovog proizvoda zavara, nije bezrazložno uvijek na popisima najboljih. Možete ga nabaviti na adresi Trg Marka Marulića 11, Zagreb.

 

KIEHL’S PINEAPPLE PAPAYA FACIAL SCRUB

Nježan a učinkovit, ovaj piling za lice u sebi ima sitne granulice koje mehanički skidaju mrtve stanice s kože, dok voćni enzimi blago kemijski djeluju na kožu.

Mali savjet pri korištenju pilinga je da ga u kožu, izbjegavajući područje oko očiju, umasirate četvrtim prstom na ruci, prstenjakom, kako bi sami stisak na kožu bio što manji, čime smanjujete potencijalne sitne pukotine na koži nastale agresivnim trljanjem pilinga. Može se nabaviti u Kiehl’s prodajnim mjestima u Splitu, Zagrebu i Zadru.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here