Mnogi poznati sportaši, pjevači, glumci zarađuju milijune za vrijeme karijere, a onda ih još brže potroše i bankrotiraju. Pitanje – koliko lud moraš biti da toliki novac potrošiš i na kraju ti ostane samo gorki dug? – sasvim je na mjestu. Uspoređivala sam uzroke bankrota poznatih osoba i zaključila da gotovo svi rade iste pogreške. Ne znam jesu li i hoće li oni iz svojih pogrešaka išta naučiti, ali mi svakako možemo izvući korisne lekcije, piše Mirna Bašić, vlasnica bloga Lova do krova.

BANKROT BORISA BECKERA

Svojedobno je odjeknula vijest da je Boris Becker, nekad uspješni njemački tenisač, bankrotirao. Postojao je dug od 40 milijuna franaka koje Becker nije bio u stanju vratiti. Svatko imalo razuman sigurno se zapitao: kako netko tko je zarađivao milijune za vrijeme teniske karijere, a kasnije bio vlasnik tri auto kuće, vlasnik i suvlasnik raznih poduzeća, tko je reklamirao razne marke, komentirao teniske mečeve, izdao nekoliko knjiga i, i, i… može na kraju bankrotirati? Iako se činilo nevjerojatno da bi bilo istinito, iz ove priče i opet možemo izvući korisne pouke.

Boris Becker primjer je milijunaša koji neracionalnim postupcima dođe do bankrota

Kažem i opet, jer mnogo je poznatih osoba iskusilo kako izgleda osobni bankrot nakon što su godinama milijunima punili bankovne račune. Košarkaške superzvijezde poput Dennisa Rodmana, Eddyja Curryja, Derricka Colemana, Scottiea Pippena, Allena Iversona izgubili su sav novac, i ne samo to, ostali su im i dugovi. Boksačka legenda Mike Tyson i noviji slučaj, glumac Johnny Depp –  također su na listi slavnih koji su bankrotirali. Tysonovo bogatstvo bilo je procijenjeno na 30 milijuna dolara, Rodmanovo na 50 milijuna, Pippenovo npr. na 120 milijuna, a Iversonovo na čak 200 milijuna dolara. Pitate se – kako je moguće?

mnogI SU SLAVNI iskusilI osobni bankrot nakon što su godinama milijunima punili bankovne račune. nO, Ne morate biti bogati da bi bankrotirali ili stvorili velike dugove. Nekima je dovoljna i malo veća povišica plaće, pa da im apetit poraste, dugovi se nagomilaju…

Glavni razlog leži u činjenici da osobe iznenada postanu slavne, uspješne i bogate. I najčešće, umjesto da stanu na loptu i saberu se, jednostavno polude i izgube osjećaj za realnost. Ali, ni ne mora netko postati slavan u svijetu, da bi mu bogatstvo zaljuljalo tlo pod nogama. Dovoljno je da iznenada postane bogat, bilo da dobije milijunski dobitak na lotu ili nasljedstvo kojem se nije nadao. I uistinu, kojemu se to loto dobitniku nije usijala glava nakon dobitka? Rijetki su oni koji i nakon nekoliko godina još uvijek imaju dovoljno novca na računu. Ni s bogatim nasljednicima nije drugačije.

Ne, ne morate biti jako bogati da bi bankrotirali ili stvorili velike dugove. Nekima je dovoljna i malo viša povišica plaće, pa da apetit poraste i dugovi se nagomilaju.

Evo što to bogati rade pogrešno!

LEŽERNOST SLAVNIH

Mnoge glumice su priznale da nikada nisu bile upućene u to koliko su novca mjesečno zarađivale. Johnny Depp optužuje za bankrot svoje menadžere, a ovi uzvraćaju da su ga stalno opominjali kako troši previše novca u odnosu na zaradu, ali njega to nije zanimalo. Ili., u slučaju loto dobitnika, oni ni ne znaju na kraju koliko novca imaju na računu. Nevažan postaje onaj dio u kućnom budžetu pod nazivom “primanja”, nego se sve (nesvjesno) vrti oko “izdataka”. Možda ne bi ni Nicolas Cage (jedan od najbolje plaćenih glumaca u Hoollywoodu) kupio 15 kuća da je bio upućen u svoje financije, nego bi mu dovoljna bila jedna ili dvije.

Imate li i vi uvid u svoje financije? Znate li koliko novca mjesečno zaradite, a koliko potrošite? Ili je za vaše financije zadužen netko drugi? Nadam se da ste dosad naučili da je bez detaljnog poznavanja stanja na vlastitom računu nemoguće početi planirati štednju ili investiranje na burzu.

Slavne osobe često upravljanje svojim novcem prepuštaju u tuđe ruke. Osim što ih nikada nije zanimalo koliko zarađuju, nisu imali ni volje brinuti se o financijama. Radije su za taj neugodni dio zadužili rodbinu, poznanike ili prijatelje. Jer, tko će se bolje brinuti o plodovima rada nego njima najbliži? A baš oni često znaju najmanje o novcu.

POKREĆU POSLOVE O KOJIMA NE ZNAJU NIŠTA

Kim Basinger

Kim Basinger si je za 20 milijuna dolara poklonila cijeli jedan grad nadajući se da će on procvasti i donositi joj velika primanja. No nije računala da će kratko nakon obavljene kupovine gradić pogoditi teška recesijska kriza. Ni biznisi u koje se Boris Becker upuštao nisu bili razrađeni i promišljeni.

Mnogo puta sam do sada naglasila, koliko god puno novca imali, ne upuštajte se u investiranje na burzu a da prethodno niste sakupili dovoljno znanja. Osim, naravno, ako vam uopće nije stalo do novca koji posjedujete. No, i u tom slučaju, postoje mnoge dobrotvorne ustanove koje bi se razveselile vašima donacijama. Uplatite radije novac na njihov račun.

Da se i milijuni lako tope uvjerili su se mnogi koji su bez njih ostali jer su se nepotrebno razbacivali…

Jedan od hirova je kupovina vlastitih aviona, jahti, vila, čašćenje prijatelja u najskupljim restoranima, kupovina otoka, zapošljavanje skupog osoblja, kupovina dizajnerskog namještaja, automobila, umjetnina, nakita. Mike Tyson je milijune trošio na kupovinu i uzdržavanje sibirskih tigrova! Boris Becker bio je česti gost na poker okupljanjima.
Drogu, alkohol i kockanje su poroci koji su mnoge slavne osobe odveli u bankrot.

Postoji sigurno i među vašim poznanicima netko tko nije ni slavan ni bogat, a razbacuje se nepotrebno sa novcem. Podizanje kredita i kupovina skupih widgeta, luksuzna ljetovanja ili zimovanja, dizajnerski namještaj i sl. – samo su neki od primjera trenutnih hirova. Naravno da si smijete priuštiti i skupo ljetovanje, i komad skupog namještaja. Ali uštedite najprije za to, a nemojte podizati skupe potrošačke kredite.

NE RAZMIŠLJAJU DA NEMAJU STALNI PRIHOD

Glumci zarađuju puno novca, ali samo dok dobivaju najbolje uloge. Tenisači su dobro plaćeni samo dok pobjeđuju na turnirima. Manekenke primaju debele honorare dok su mlade i lijepe. No, sve to traje toliko dugo dok se dobivaju novi ugovori ili zdravlje služi pa pobjeđuju. Umjesto da stvaraju pasivna primanja i osiguraju izvore primanja za starost, sav novac troše na luksuzni život danas.

Pisala sam jednom kako je skladna veza uvjet za uspješne financije. Mnoge slavne osobe pred bankrotom i potvrdile su to. Milijunske brakorazvodne parnice često su bile uzrok bankrota. I u obrnutom slučaju, ako razvod nije uzrokovao bankrot, mnoge su poznate osobe nakon osobnog bankrota od partnera dobile i zahtjev za razvodom braka. Ako je vjerovati napisima iz novina, i kod Borisa Beckera radi se o takvom slučaju.

KORISNE LEKCIJE

Iz primjera slavnih osoba koje su jednom ili više puta u životu bankrotirale, mogu se izvući mnoge korisne lekcije. No, nemojte se zavaravati da se bankrot samo njima može dogoditi. I među nama je sve više onih koji zarade tek prvu plaću pa već razmišljaju o podizanju kredita i kupovini kuće ili skupog automobila. Mala povišica plaće za mnoge je razlog da si konačno ispune želju i skupom tehnikom opreme dom, odjeću počnu kupovati u najskupljim trgovinama, sve učestaliji postanu odlasci u skupe restorane. I na kraju račun opet tone u minus…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here