Mirja Vasić

Vitamin C jedan je od najvažnijih antioksidansa, a ako znamo koliko pomaže našem tijelu postavlja se pitanje zašto ga premalo ili gotovo uopće ne koristimo na koži. Riječ je o vrlo moćnom savezniku u prevenciji oksidacije uzrokovane slobodnim radikalima, sto najbolje možemo testirati na jabuci. Kada bi jabuku razrezali na pola, a jednu polovicu namazali proizvodom s vitaminom C, ona ne bi potamnila jer ne bi došlo do oksidacije. Proizvod s vitaminom C će se slično ponašati na koži – neutralizirat će slobodne radikale prije nego što bi mogli negativno utjecati na kožu.

Svakodnevni vanjski utjecaji i zagađenje zraka utječu na sivilo i beživotni izgled kože. Kada u tu jednadžbu dodamo nedostatak kolagena i elastina, koža počinje izgledati beživotno. Dobar proizvod s vitaminom C može vrlo brzo posvijetlili lice, vidno poboljšati ton kože, stimulirati proizvodnju kolagena te pomoći u borbi sa štetom nastalom izlaganju sunčevim zrakama.

NA KOJE SASTOJKE OBRATITI POZORNOST

Uvijek čitajte deklaraciju na proizvodu i educirajte se o sastojcima. Tražite proizvod koji u sebi ima askorbinsku kiselinu te L-askorbinsku kiselinu, s obzirom na to da su to do sada najviše istraženi sastojci s najvećom dokazanom efikasnosti. Također, neki od dobrih sastojaka su i natrijev askorbil fosfat, magnezijev askorbil fosfat, tetraheksidecil askorbat, apsorbil glukozamin..

Najveći problem s vitaminom C i razlog zašto nije toliko implementiran u proizvode za njegu kože je njegova nestabilnost u dodiru sa zrakom. Također, vrlo je bitno da prilikom režima koji uključuje vitamin C ne koristite niacinamid (vitamin B) jer se formule u djelovanju na koži međusobno poništavaju.

Ono što je sjajno jest da vitamin C daje odlične rezultate u kombinaciji s retinolom, s tim da je preporuka vitamin C koristiti ujutro, a retinol navečer. Svakako ne zaboravite nanijeti zaštitni faktor na lice jutro nakon tretmana retinolom.

The Ordinary 100% L-Ascorbic Acid Powder

Ukoliko tražite fantastičan a povoljan proizvod s vitaminom C, marka The Ordinary je pun pogodak. Formuliran u obliku pudera lako se u vrlo maloj količini umiješa s bilo kojim vašim odabranim proizvodom za njegu lica (osim onima koji u sebi sadrže vitamin B i EUK134). Puder sadrži jednu od najvećih koncentracija topičkog vitamina C.

Tijekom prva dva tjedna korištenja moguće je osjetiti trnce u licu pa se za početak preporučuje koristiti ga svaki drugi dan. Možete ga nabaviti preko web stranice cultbeauty.co.uk po cijeni od 50-tak kuna.

Lixirskin Vitamin C Paste

Redovito na listi najboljih proizvoda s vitaminom C, ova pasta sadrži 10% L- askorbinske kiseline. Inovativan tretman zahtijeva minimalan trud – svako jutro umasirajte ga u kožu lica, oko očiju, na usne i dekolte te isperite nakon par minuta.

Neutralizira oksidiranu masnoću lica, slobodne radikale i UV zrake kako bi koža izgledala svježe i s ujednačenom bojom bez pigmentacija.

Možete ga nabaviti preko web stranice cultbeauty.co.uk po cijeni od oko 260 kuna.

 

Kiehl’s Powerful-Strength Line-Reducing Concentrate

Obnovljena formula iz laboratorija Kiehl’s donosi čak 12.5% vitamina C, od kojih 10.5% L-askorbinske kiseline te 2% derivata vitamina C obogaćenog hijaluronskom kiselinom.

Klinička studija dokazala je vidljivo smanjenje dubokih bora nakon četiri tjedna korištenja, a pomaže i u minimiziranju pora te ujednačenom i zaglađenijem tenu.

Pogodan je za sve tipove kože, a možete ga nabaviti na Kiehl’s prodajnim mjestima po cijeni od 450 kuna.

Skintegra Superba C

Skintegra je fantastična novost na hrvatskom tržištu. Njihov serum Superba C kombinacija je 10% vitamina C, vitamina E i ferulične kiseline koja djeluje na bore i fine linije, gubitak tonusa i pigmentacijske mrlje.

Za razliku od klasičnih seruma s vitaminom C, osim visoke količine sodium ascorbyl phosphata koji na koži funkcionira kao potentni antioksidans, efikasan je u posvjetljivanju neujednačenog i umornog tena,  a sadrži i inkluziju ferulične kiseline i vitamin E u Superba formulaciji. Možete ga nabaviti preko weba skintegra.hr po cijeni od 199kuna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here