Sonja Kožul

Jesam li 55 godina stara ili 55 godina mlada? Najbolji odgovor na to pitanje je da sam stara točno onoliko kako se osjećam. A ja se osjećam izuzetno dobro. I dalje sam željna novih spoznaja, učenja i stvaranja, širenja vidika i unaprjeđenja okoline u kojoj boravim u cilju stvaranja vrijednosti po kojima i sama živim. Daleko sam od toga da bacim koplje u trnje.

Pa i onda kad se pogledam u ogledalo, nisam nezadovoljna. Vidim osobu koja se veseli životu. Zadovoljna! Kad zaredaju dobre okolnosti pojavi se i novi elan i životni optimizam, a tada se čini da sve ide od ruke. U mom slučaju najviše priloga dobrom raspoloženju donijela je pojava jedne nove osobe u mom životu, pravog malog šarmera iz pelena, sina mojeg sina.

Baka! Neobičan je bio taj osjećaj, postala sam baka. Da, znala sam da je beba na putu, ali tek onaj trenutak u kojem sam doznala da je došao na ovaj svijet, preplavila me bujica emocija. Ono nestvarno postalo je itekako stvarno.

Novi život se rađa… Sav je sladak, pažen i mažen…

Gledam kako raste i mijenja se iz tjedna u tjedan. Počinje raspoznavati lica i upućuje svoj bezubi široki osmjeh. Zna samo za brižnu pažnju i ljubav. Sav je sladak, pažen i mažen.
Ljudi oduvijek govore kako je ljubav prema unucima drukčija od ljubavi prema vlastitoj djeci. Smijući se oni kažu: nema odgovornosti jer je rezervirana za roditelje. Roditelji su ti koji moraju odgajati svoju djecu kako bi postali dobri ljudi, bake i djedovi su tu samo da vole. I pomognu kad mogu.

U svijetu koji se tako brzo mijenja tko zna kako će izgledati njegov život, koje okolnosti i koja tehnološka dostignuća će ga formirati u odraslu osobu. Ja sam rođena na izmaku „boomersa“ prema generaciji X. Mi smo imali televiziju i igrali smo se u dvorištu. Moj sin spada u „milenijalce“ ili generaciju Y. U šali kažem da je rođen s daljinskim upravljačem u ruci, ali u stvari njegovo vrijeme je vrijeme eksplozije interneta. A što možemo očekivati za sadašnje bebe iz 2018., za male post-milenijalce ili generaciju Z? Koliko će današnjih poslova nestati jer će ih preuzeti roboti?

Iskreno se nadam da će ljudsko društvo napredovati prema izgradnji tolerancije i vrijednosti koje oplemenjuju život, a sadašnje devijacije u društvenim odnosima i u odnosu prema okolišu da će ostati upamćene samo kao neugodna epizoda u ljudskom razvoju.
Kad vidim to malo biće na samom početku svog života kako već sada pokušava komunicirati i redom dijeli svoje osmjehe iz mene isijava čista ljubav i želja da on živi u boljem društvu i u boljem svijetu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here