Ankica Mamić

Hrvatska nogometna reprezentacija napravila je čudo. Ono što su generacije sanjale, oni su ostvarili. O Hrvatskoj se nakon pobjeda nad Rusijom i Engleskom na svjetskim portalima pisalo više nego u posljednje tri godine zajedno, a u danima do finala i dalje su rušeni rekordi. Dodatno, Google je u vrijeme utakmice Hrvatska-Engleska objavio da je najpretraživaniji pojam upravo hrvatska reprezentacija.

Danas, zbog naših nogometaša svi znaju gdje je na svjetskoj karti ta mala Hrvatska. Nogomet i uspjesi naših nogometaša u Rusiji, za promociju naše zemlje napravili su više nego sve promotivne kampanje u novijoj hrvatskoj povijesti. Naravno da u tome trebamo uživati, slaviti taj uspjeh i biti neizmjerno ponosni na sportske talente kojima se ne mogu pohvaliti mnogo veće zemlje od Hrvatske. Ipak, iz ovoga trebamo nešto i naučiti te konačno, nogometne uspjehe snažnije iskoristiti za promociju Hrvatske u svijetu.

Nogomet je neizmjerno vrijedan komunikacijski kanal. Danas se svijet vrti oko hrvatskih kvadratića…

Sport je jedan od najboljih komunikacijskih kanala za stvaranje vidljivosti i prepoznatljivosti Hrvatske. Veliku ulogu u tome ima i izrazito prepoznatljiv vizualni identitet, naši kvadrati. Nažalost, taj identitet nije dovoljno ugrađen u hrvatske proizvode, turizam i gospodarstvo općenito. Kao dominantno turistička zemlja, Hrvatska nije dovoljno iskoristila prilike koje joj u promotivnom smislu pruža nogomet i uspjesi naših nogometaša. Uz poštovanje prema svim ostalim velikim uspjesima hrvatskih sportaša, od rukometaša, tenisača, vaterpolista, skijaša, svi ćemo se složiti da su nogometni uspjesi iznad svih. Nogomet je više od sporta, više od igre, nogomet je veliki biznis i važna karika gospodarstva mnogih zemalja svijeta. Nažalost, u Hrvatskoj smo posljednjih godina vodili polemike oko toga treba li ulagati u nogometnu infrastrukturu, jesu li opravdana takva velika ulaganja. Tako možemo postaviti pitanje jesu li opravdana ulaganja u organizaciju Snježne kraljice u zemlji koja nema skijališta i ne može se brendirati kao skijaška destinacija?

Hrvatska je infrastruktura zapuštena i neadekvatna za pripreme svjetskih ekipa… Ulaganje u nju je razvojna investicija

Ulaganje u stadione i nogometne kampove nije samo ulaganje u daljnji razvoj nogometa u Hrvatskoj. To je infrastruktura koja omogućava da se u Hrvatskoj pripremaju najbolje svjetske nogometne ekipe, a njihov dolazak za sobom povlači i snažnu medijsku promociju u svijetu. Naši nogometaši nemaju u svojoj zemlji prave uvjete za pripreme za sportska natjecanja niti priliku da u svoju zemlju dovedu svjetske klubove u kojima igraju i tako promoviraju svoju zemlju. Sportska nogometna infrastruktura može biti kotač zamašnjak za hrvatski turizam, ali i sve proizvode koje možemo kroz turizam plasirati.

Iako se kao nacija možemo pohvaliti uspjesima na raznim poljima, najveću nam vidljivost ipak daje sport i veliki sportski rezultati. To je velika prilika za Hrvatsku, jer nas se u svijetu prepoznaje kao iznimno nadarenu sportsku naciju i to moramo početi koristiti kao glavni i najvažniji alat naše promocije u svijetu. Članak možete pročitati i OVDJE.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here