Ljiljana Pranjić

U udruzi je bilo predavanje o seksu. Bila sam preumorna i preskočila ga. Drugi dan sam otišla s curkama u kino. Nasumično smo odabrale neku chick flick komediju “Book Club”. U filmu dolazi do zapleta kada protagonisticama padne u ruke knjiga “Pedeset nijansi sive”. Nikad nisam shvatila zašto je ta knjiga doživjela planetarni uspjeh i odbacila sam je nakon sto stranica (svakoj knjizi dam priliku od prvih sto stranica…), ali znam da se radi o seksu. Malo neobičnijem seksu. A sada se nalazim u stolcu, na moj port – aparatić ugrađen ispod kože na koji se primaju terapije da se poštede vene – spojena je “žnjora” i terapija se ulijeva u mene. Ja sam na onkologiji i primam terapiju. U rukama držim knjigu i svako malo širim oči od čuđenja i dižem obrve u nevjerici. Čitam knjigu dr. Christiane Northrup “Boginje ne stare” i upravo sam došla do poglavlja o – seksu.

SEKS U ŠEZDESETIMA BOLJI NEGO U DVADESETIMA?

Nisam konzerva i svašta sam prošla, ali ova me doktorica sasvim iznenađuje. Da je seks u šezdesetim i sedamdesetim godinama još bolji nego u dvadesetima i tridesetima?! Zaklapam knjigu. I onda me pogodi: nalazim se se na onkologiji, asocijacija je karcinom I smrt, a čitam knjigu koja vrišti o seksu, asocijacija je život. Koji fantastičan kontrapunkt!
Predavanje, film, knjiga… Imate li i vi dojam da mi Svemir želi nešto poručiti?

Knjiga koja asocira na život

U knjizi “Boginje ne stare” dr. Northrup preporučuje sljedeću vježbu: kada hodate cestom, zamislite na lijevoj, tzv. ženskoj strani kompletno priljubljenu uz vas neku lijepu ženu čijoj se ženstvenosti divite. Ona zamišlja Selmu Hayek, ja zamišljam svoju učiteljicu plesa Petru Seitz Mavar. I onda hodajte tako nekoliko minuta. Kretat ćete se mačkastije, ženstvenije, senzualnije. Zašto to dr. Northrup preporučuje?

U mome svijetu žena kojima su zbog raka odstranili jednu ili obje dojke, u kojemu smo se zbog kortikosterioda i kemoterapija, zbog dugoga liječenja udebljale od pet do 18 kila, raskvasile, u svakome slučaju otuđile od svojih tijela, normalno je da smo u jednome momentu posumnjale u svoju ženstvenost. Samosažaljevajući se zbog mastektomije, trebalo mi je neko vrijeme da primijetim da i druge žene moje dobi dvoje koliko su ženstvene. Imale jednu ili dvije dojke, mnoge žene u našoj kulturi u četrdesetima, pedesetima, šezdesetima jednako se ne osjećaju privlačne, ženstvene, sexy, jednako su otuđene od svojih tijela. Zato dr. Northrup preporuča gornju vježbu.

U mome svijetu žena kojima su zbog raka odstranili jednu ili obje dojke, u kojemu smo se zbog kortikosterioda, kemoterapija i dugoga liječenja udebljale od pet do 18 kila, raskvasile, otuđile od svojih tijela, normalno je da smo u jednome momentu posumnjale u svoju ženstvenost…

Nedavno na večeri s najbližim prijateljima, oko ponoći kada su razgovori najslađi i najdublji, dotakli smo se ženstvenosti. Što je to zapravo ženstvenost? Pokušavajući definirati što za svakoga znači ženstvenost na kraju smo čak i “guglali” slavne gole portete Helmuta Newtona. Poznajem ženu koja je prošla mastektomiju, ali je ženstvenija i senzualnija od nekih koje imaju obje dojke.

Nakon četvrtog raka Ljiljana je odlučila izaći iz zone komfora, među ostalim, u – ples…

PLES NESAVRŠENO SAVRŠENIH

Ženstvenost nije u broju sisa, ženstvenost se ne nalazi ni u savršenom broju kila. Svi smo se složili da su ženstvenost i seksipil u gardu. Za stolom nas je sjedilo, jelo, pilo i pričalo nas šestero. Od nas šestero, tri smo bile spremale za nastup u tjednu iza večere, za plesnu predstavu „Feminem Movement“, plesnog centra „Alldance“. Moja prijateljica Ranka pleše u naprednoj grupi, a moja Renata i ja u grupi žena Sve za Nju. Što to tjera tri žene starije od 50 godina da stanu na pozornicu?

Dok sam čitala “Boginje ne stare” dr. Northrup, svako malo sam uzbuđeno slala poruke svojoj učiteljici plesa. Da dotična doktorica, autorica ove knjige, ne živi u istome vremenu, proglasila bih Petru njezinom reinkarnacijom. Jer i jedna i druga me uče istome: da se osjećam dobro u svojoj koži i da ženstvenost i ljepota nisu ograničene godinama. Ma što nam društvo govorilo.

Ženstvenost nije u broju sisa, ženstvenost se ne nalazi ni u savršenom broju kila.  ženstvenost i seksipil u gardu I  ZATO I MI “NESAVRŠENE” S LAKOĆOM IZLAZIMO NA POZORNICU I PLEŠEMO…

Prije nastupa pao je grupni zagrljaj svih plesačica – i mojih savršeno nesavršenih kolegica iz Sve za Nju i savršenih dugonogih Petrinih naprednih plesačica. Ali, ma koliko one izgledale savršeno i ma koliko one koreografiju izvodile savršeno, kada smo se zagrlile i kada je Petra zamolila da svaka kaže zašto je svaka od nas ovdje, začuđeno sam shvatila da su naše motivacije slične!

Senzualni ples savršeno nesavršenih žena znak je unutarnje snage i volje za životom (FOTO: Ognjen Karabegović)

Moj izlazak na pozornicu polazi od odluke da ću biti hrabrija i izlaziti iz svoje zone komfora. To sam si obećala nakon četvrtog raka. Isto tako, nakon operacija i terapija bio mi je upitan identitet mene kao žene, pa sam odabrala Petrin senzualni ples da se ponovo otkrijem. U našem grupnom zagrljaju žena za ženama sve su govorile o svojim ograničenjima i kako ih pobjeđuju, kako ruše granice koje su si same nametnule. Ove na izgled savršene, jer odgovaraju kulturološkim stereotipima ljepote, i moje kolegice koje se ne uklapaju perfektno u nametnute kanone, izricale smo svoje razloge jedna za drugom, a među nama nije bilo razlike!

Publika nas je sve toplo dočekala. Zapravo, čini mi se da je nas “nesavršene” dočekala čak i toplije. Petrine napredne plesačice su bile presavršene, pa gledatelji ne naslute što se u njima prelomilo. A mi? Mi ih slomimo. Mojih 13 kolegica i ja dolazimo u svim veličinama i svim oblicima, u svim dekadama od četrdesete na više. Savršene u svojoj nesavršenosti ganemo ih svojom odvažnošću i pola publike dirnuto plače… Nastavljam čitati dr. Northrup. I s radošću očekujem te šezdesete godine na njezin način….

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here