Snježana Mlinarević

Knin je valjda jedini grad u RH, sigurno jedan od rijetkih, u kojemu su žene adekvatno zastupljene na najvišim položajima u poduzećima i ustanovama u nadležnosti politike, pa je samim time kninski gradonačelnik odličan sugovornik u kampanji #BUDIMO RAVNOPRAVNI, koju Udruga “Žene 50+” provodi pod pokroviteljstvom Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Marko Jelić nezavisni je gradonačelnik koji je uvjerljivo pobijedio na lokalnim izborima i skinuo stigmu Kninu kao neosvojivoj HDZ-ovoj utvrdi. Kada dogori do noktiju padaju i utvrde, a vodstvo grada na čelu s Jelićem obećalo je građanima jednake šanse za sve. Dao je novi polet gradu punom mitova i predrasuda, razbijajući jednu po jednu. Nedavno je ugodno iznenadio javnost odlukom da Grad plaća sve svoje obveze, pa i one koje su u zastari i formalno su otpisane. Marko Jelić ne smatra da je napravio neki veliki potez, tek kaže da je za njega pošteno i normalno da grad plaća svoje dugove.

Kako ocjenjujete dosegnutu ravnopravnost muškaraca i žena u hrvatskom društvu? Činjenice govore da imamo samo 19 posto žena u Saboru, da je samo 17 posto žena na visokim pozicijama u gospodarstvu, te da na čelu nijedne velike državne kompanije nije žena.

Moram istaknuti da ti podaci nisu obećavajući te da obeshrabruju. No, osim društvenih navika i predrasuda, koje su zasigurno temelj za ovo, postoji još nešto. Odgovornost je i na ženama. Naime, one uslijed povijesti našeg društva, ne od jučer, ne smatraju sebe dovoljno “dobrima” da se uključe u poslovni ili politički život na najvišoj razini i zato je potrebno promijeniti svijest i osnažiti žene da se prihvate izazova. Imamo veliki broj primjera gdje su žene iznimno uspješne u vođenju gospodarskih i političkih sustava, stoga ne postoji razlog zašto se ne uključuju više u ove procese.

Neki naši muški sugovornici u kampanji #Budimo ravnopravni kažu da se vraćamo čak u 19. stoljeće po pitanju ženskih prava, a drugi, da su muški lobiji jedan od razloga zaostajanja zemlje. U društvu pak prevladava mišljenje je problem izmišljen. Drmaju li muški lobiji u malim sredinama, gdje svatko svakoga zna?

U Kninu ne. Pokazali smo to imenovanjem žena na najviše izvršne, političke i gospodarske funkcije. Kad je riječ o muškim lobijima, prije bih rekao da su to samo interesni lobiji, a čini se da žene rjeđe žele biti dio takvih udruženja. Samim tim da bismo uspjeli riješiti probleme koje imamo u ravnopravnosti žena. Potrebno je stati na kraj lobijima i usmjeriti se prema sposobnima bez obzira na spol ili bilo koju drugu razliku.

često žene ne smatraju sebe dovoljno “dobrima” da se uključe u poslovni ili politički život na najvišoj razini. zato je potrebno promijeniti svijest i osnažiti ih da se prihvaćaju izazova…

Zemlje koje nam mogu biti uzor kad je riječ o ravnopravnosti spolova, zauzele su stav da društvo ne može biti napredno, uspješno niti gospodarski razvijeno ako nema ravnopravnosti spolova. Što Hrvatska treba napraviti da postane društvo jednakih šansi za muškarce i za žene?

Moramo se usmjeriti prema sposobnostima, a ne prema predrasudama. Žene dokazuju svaki dan iznova da su izvrsne i da nema polja ljudskog djelovanja gdje nisu dorasle muškarcima. Želim također istaknuti da u određenom području aktivnosti može biti jednostavnije djelovati određenom spolu, no to nije nikakva prepreka, već poticaj.

Stanje ljudskih prava u Hrvatskoj rapidno se urušava. Referendumski zahtjevi zapravo su zahtjevi za smanjenjem ljudskih prava, manjinskih i prava žena. Kako tumačite to što se kao društvo krećemo nazad?

Referendum je sam po sebi najviši i najdemokratskiji način upravljanja i u biti predstavlja srž demokracije, stoga nije problem u referendumu. Problem izvire iz nerazumijevanja. Nikad ne činite drugom ono što ne želite da čine vama. Svi smo mi u nekom slučaju većina, a u drugom manjina. Osobno sam bio u brojnim prilikama manjina, te sam osjetio kad većina razumije potrebe, i nešto češće kad ne razumije manjinu.

Je li u manje gospodarski razvijenim sredinama, suočenim s raseljavanjem i teškom egzistencijom, područje ljudskih prava zapravo drugorazredan problem i koliko je to teško osvijestiti?

Ne mora to biti odlučujuće, iako manje razvijene sredine nameću veću potrebu za preživljavanjem i tada se energija usmjerava na to. No, iz pozicije grada čiji se stanovnici suočavaju s navedenim problemima, odnos prema pravima žena, i svim ljudskim pravima, slobodno mogu reći, nije drugorazredan i što više, pozitivno je usmjeren.

Pobijedili ste premoćno na lokalnim izborima. Kako ste Vi slagali svoj tim? Koliko ima žena na čelnim funkcijama u općinskoj upravi i jeste li zadovoljni s tim?

Tim sam slagao prema kompetencijama i to je jedino geslo koje imam. Što se tiče čelnih mjesta u gradskoj upravi, ustanovama i tvrtkama, žene su zastupljene u značajnom broju. Moja zamjenica gđa Perić nezamjenjivi je dio tima, gđa Požar je predsjednica Gradskog vijeća, imamo dvije pročelnice u Gradu (i jednog pročelnika), od četiri gradske tvrtke direktorice su u dvije, a u ustanovama od šest čelnika tri su žene. Tako da to pokazuje ono važno, a to je da kada tražite samo najbolje, dobijete odmah oba spola podjednako, bez zakona koji to propisuju ili kvota.

Na čelo grada Knina došli ste s programom – grad jednakih šansi za sve. Ostvaruje li se taj Vaš plan? Što još trebate i planirate napraviti?

Iz prethodnog teksta je to vidljivo i ostvaruje se. Važno je ljudima dati priliku i kad netko u određenom trenutku i bude bolji od vas to mu ne zamjerite već radite više i jače da ga sustignete. To je zdrava sredina i to potičemo. Ljudi moraju imati nadu i osjećati se bitnima, u suprotnom odlaze. Činimo sve da svaki građanin i građanka osjete da su važni i uključe se u mijenjanje stanja u gradu.

Grad jednakih šansi za sve – geslo je gradonačelnika Knina (Foto: Tris/H.Pavić)

Žene, pogotovo starije od 50 godina, u ruralnim područjima masovno su nezaposlene. Je li program zapošljavanja “Zaželi-“barem donekle riješio taj problem i kako dalje kada se program iscrpi?

Istina je da sve osobe starije od 50 godina imaju slične probleme ako nisu zaposlene, kod žena je to još dodatno izraženo. Program “Zaželi” je dobar smjer i pozitivan iskorak, a osim trenutnih pozitivnih efekata, uključuje i edukaciju tih osoba u vještinama koje će im pomoći da se uključe u radne procese i nakon završetka aktivnosti unutar programa.

Pročuli ste se kao gradonačelnik koji vjerovnicima vraća dugove čak iz pravne zastare. Što želite time poručiti?

Grad Knin je pouzdan partner i odgovoran suradnik, naša povijest je časna i vezana je uz poštenje. Za mene je normalno da plaćamo svoje dugove.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here