Vesna Špoljar, dugogodišnja članica Fotokluba Zagreb, nositeljica počasnog međunarodnog fotografskog zvanja AFIAP, u ponedjeljak, 18. lipnja, u 18 sati otvara svoju jedanaestu samostalnu izložbu nazvanu Herbarij snova. U Galeriji Oblok u sesvetskoj knjižici bit će izloženo tridesetak fotografija neobične, začuđujuće ljepote. To je zbirka fotografija produženih ili višestrukih ekspozicija koja nastaje u kontinuitetu već više od tri godine.  Iako voli dokumentarnu fotografiju kao npr. pejzaž i portret, autorici je kolekcija Herbarij posebno draga jer ju na neki način doživljava kao meditaciju, a istovremeno i metaforu svoga života.

Igra svjetla i boja

Spisatelj Marijan Grakalić njezine je zbirke doživio kao upečatljiv susret nebeskih boja i svjetlosti, inače rezervirane samo za snove u bljeskovima noći. “Gotovo školski, jedna se tema sa mnogo detalja prelijeva preko teksture ili forme one druge, pri čemu se zatečena i doživljena senzibilnost u miru harmonije očituje, kako u svakoj pojedinačnoj slici, tako i u njihovoj cjelini.

Fotografija nazvana “Hladnoća”

Mehaničke zakonitosti svjetlosti omogućile su da se prozračna tekstura i figura izraze i pretope gotovo u pastelu, što dodaje preneseni sneni smiraj u kojem svaki pokret sadrži nijanse koje ga utišavaju.

autorici je kolekcija Herbarij posebno draga jer ju na neki način doživljava kao meditaciju, a istovremeno i metaforu svoga života

Pokrov ruža i svijetlo, nago tijelo lutke uspravljene ili položene u tom cvjetnom odru simbolički upućuju na preokupaciju drugoga života prilikom padanja u san. Tada nepokretno tijelo postaje, kako se želi, gotovo onostrana svjetlost pomirena u snu sa pupoljcima cvijeća kao neposrednim predmetima života.

Odlazak i povratak, nada i težnja ka snu koji ne prestaje jutrom kako bi nagradio svježinom potrebnom da se ne nestane bez razloga u prazninama, ključna je poruka cijelog ciklusa. Svaka fotografija uz to nastoji pokazati i ono oku možda nepostojeće ali ipak prisutno, duboku nježnost, inače negdje drugdje smještenu, koja sada, ovako estetski dorađeno, postaje vidljiva putem fotografskog prikaza fenomena sna“, napisao je Marijan Grakalić.

Krevet od ruža

Vesna Špoljar je, inače, profesorica engleskog i hrvatskog jezika te književnosti, a fotografijom se aktivno bavi od 2006. godine. Godinama je članica Fotokluba Zagreb.

Od 2017. godine ima međunarodno fotografsko zvanje AFIAP /Artiste FIAP/, dobitnica je 61 nagrade i priznanja.

Sudjelovala je na oko 300 izložbi fotografija u Hrvatskoj i u svijetu te imala deset samostalnih.

Vesna Špoljar

 

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here