Snježana Mlinarević

Prošloga je tjedna Španjolska dobila je većinski žensku vladu, prvu u svojoj povijesti, a vjerojatno i uopće. Socijalist Pedro Sanchez odabrao je 11 žena i šest muškaraca u svoj kabinet, nakon što je u koruptivnoj aferi pao bivši premijer političkog desnog centra Mariano Rajoy. Španjolke odrasle u “macho” kulturi sada su preuzele odgovornost za zemlju. Upravljat će obranom, ekonomijom, financijama, kulturom, a jedna od njih pokušat će pronaći dijalog s Katalonijom, čije separatističke ambicije direktno ruše Španjolsku kao cjelinu.

ŠTRAJK KAO PREKRETNICA

Sve se to događa samo tri mjeseca nakon silovitog feminističkog štrajka bez presedana u povijesti ove zemlje. Španjolke su uspjele izvući na ulice i trgove Madrida, Barcelone i svih većih gradova više od pet milijuna ljudi boreći se za promjene u društvu, ravnopravnost žena, jednake plaće, protiv seksualnog uznemiravanja… “Ni jedna žena nema orgazam koji polira kuhinjski pod” – bila je jedna od parola štrajka. Samo nekoliko mjeseci kasnije žene su preuzele vlast u zemlji. Taj veliki štrajk Španjolci nazivaju prekretnicom, “prije” i “poslije” kad je riječ o ravnopravnosti spolova. Velik je to korak, bez obzira što će trebati puno vremena da se promjene odraze na stvarni život žena.

Višemilijunski prosvjedi prošloga proljeća doživljavaju se kao društvena prekretnica

Ponajprije postavlja se pitanje što će većinski ženska vlada uspjeti provesti, budući da ima potporu samo 84 od 350 zastupnika u parlamentu i zapravo je manjinska i iznimno krhka. Vlada, istina, ima potporu srodnih stranaka koje su joj osigurale povjerenje, ali svejedno je neizvjesno koje će poteze parlamentarna većina podržati, a koje odbiti. Premijer Sanchez kaže da se njegova vlada nepogrešivo zalaže za jednakost i namjerava odražavati nedavne promjene u španjolskom društvu. Možda to bude prevaga zastupnicima da ne ruše žensku vladu. Signal cijelom društvu zasigurno će biti drugačiji, pa reakcije već stižu. Čuvene novine El Pais, koje se smatraju španjolskom institucijom, imenovale su odmah na čelo ženu Soledad Gallego-Díaz, novinarku od 67 godina. To se dogodilo nakon 42 godine duge muške dominacije na čelu tog lista.

VELIKA NEZAPOSLENOST

Ministrice su zatekle burno stanje u društvu i ekonomiji. Izdvajanje Katalonije, najrazvijenije regije u zemlji, Španjolci ne mogu ni zamisliti, pa se od Meritxell Batet, rođene u Barceloni, očekuje puno umijeća u smirivanju strasti i dokazivanja Kataloncima da nema smisla napuštanje zajedničke države.

Nakon krize, ekonomija je uhvatila zamah i rast od 3,1 posto, što je iznad mnogih zemalja EU. No, četvrta ekonomija u EU još uvijek ima 16,3 posto nezaposlenih, što je među najvećim stopama u EU, a među nezaposlenima prednjače mlađi od 30 godina. Korupcija je trajna španjolska boljka. Korupcijska afera koja je koštala položaja bivšeg premijera, golemih je razmjera i sličana je našoj kojoj su u glavnoj ulozi bili HDZ i Ivo Sanader. Razlika je jedino u tome što su Španjolci osudili cijelu vladajuću Narodnu stranku i njezine dužnosnike koji su za vlastito financiranje i bogaćenje istaknutih članova isisavali javni novac u razdoblju od 1999. do 2005. godine. Španjolska, u kojoj je za korupciju optužen sam premijer, u istraživanju Transparency Internationala za 2015. godinu je na visokom devetom mjestu. Hrvatska je zauzela 50. mjesto od 168 zemalja po čemu je u rangu Mađarske i Slovačke.Imajući u vidu zadnje događaje oko Agrokora taj se poredak čini dobar, s obzirom na sve što se događalo zadnjih godinu dana u zagrljaju privatnih interesa i politike. Korupcija je najveće zlo jednog društva, uništava i razara sve oko sebe. Nameće se pitanje bi li hrvatska politika mogla provjetriti svoje redove i na hobotnicu udariti nekom sličnom vladom. Jer sve dosadašnje nisu napravile puno, a ova aktualna korupciju je toliko podržala da se vidi golim okom. Pogotovo, ako Španjolke pokažu rezultate u borbi protiv korupcije koja je gotovo slomila ekonomju te velike zemlje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here